YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Lars Levi Laestadius
Edvin Laine
Lalli
Eino Leino
Juice Leskinen
Pentti Linkola
Väinö Linna
Fanni Luukkonen
Elias Lönnrot
Ehdokas Ehdokas

Väinö Linna
1920 - 1992
Kirjailija, 1900-luvun murrosten mestarikuvaaja
Ehdokas numero 50

Ehdokas 50

VÄINÖ LINNA

Kansalliskirjailijaksi nousseen Väinö Linnan pääteokset uudistivat merkittävästi käsitystä historiamme murroskohdista. Linna aiheutti kiihkeän väittelyn romaaneillaan Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla, joiden kuvaus rivimiesten suhtautumisesta sotaan ja toisaalta sisällissodan osapuolten vastakohtaisuuksista poikkesi perinteisestä linjasta. Teosten huumori ja kansanomaisuus uudistivat kirjallisuuden kieltä. 1970-luvulla Linna oli merkittävimpiä mielipidevaikuttajiamme.

Linna kohosi vaatimattomista oloista, tehtaantyöläisestä menestyväksi kirjailijaksi ja akateemikoksi. Talvi- ja jatkosotaan osallistuneen Linnan varhaisromaanien Päämäärä (1947) ja Musta rakkaus (1948) jälkeen ilmestyi Tuntematon sotilas (1954), jonka välitöntä menestystä siivitti Edvin Laineen ohjaama elokuva. Teos purki suomalaisuuden identiteettiä ja jännitteitä.

Romaanitrilogiallaan Täällä Pohjantähden alla (1959, -60, -62) Linna teki nykyisyyden käsitettäväksi kuvaamalla Suomen kehitystä sääty-yhteiskunnasta ristiriitojen ja konfliktien kautta kansalaisyhteiskunnaksi. Linna myös osallistui aktiivisesti yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun sekä kirjoitti joukon esseitä.

Linnalle oli aikansa poliittinen, kulttuurinen ja kirjallinen tilaus. Suuret romaanit muistuttivat kansallisen projektin ja demokratisoitumisen keskinäisestä riippuvuudesta. Romaanit esittelivät uudenlaisen poliittisen subjektin, kriittisen kansanihmisen joka vaati vaikuttamisen oikeutta. Ne myös muistuttivat että kansallinen identiteettimme on kirjallinen ja kansallisten klassikoiden tuote. Niistä ammentaneen Linnan esiintuomaan kansankulttuuriin sisältyi myös tavallisen ihmisen elämänpiirin esittäminen arvokkaana.

Syntyi 20.12.1920 Urjalassa
Kuoli 21.4.1992 Tampereella


Lähteet:
Jyrki Nummi, Kansallisbiografia, SKS
Yrjö Varpio, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004