YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Lucina Hagman
Veikko Hakulinen
Tarja Halonen
Heidi Hautala
Reino Helismaa
Mika Häkkinen
Sirkka Hämäläinen
Ehdokas Ehdokas

Lucina Hagman
1853 - 1946
Marttajärjestön perustaja, naisasialiikkeen pioneeri
Ehdokas numero 21

Ehdokas 21

LUCINA HAGMAN

Lucina Hagman on suomalaisen naisasialiikkeen merkittävimpiä pioneereja. Naisasia merkitsi Hagmanille ihmisoikeuksien puolustamista, naisten vapautumisen hän rinnasti orjien vapautusliikkeeseen. Naisten poissulkeminen koulutuksesta, viroista ja vapaasta ammatinharjoittamisesta oli Hagmanille räikeä epäkohta, joka paljasti yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuden.

Yhteiskunnan tasapuolisen kehittämisen ehtona Hagman piti naisten ja miesten yhteistyötä. Yhteiskasvatuksen innokkaana puolestapuhujana hän oli vaikuttamassa Suomalaisen yhteiskoulun syntyyn ja toimi koulun ensimmäisenä johtajana. Yhteiskoulun vastustajat epäilivät yhteiskasvatuksen tuhoavan naisen ja miehen luonnollisen eron, mutta Hagman näki asian toisin. "Koivusta ei tule kuusta, vaikka se kasvaa kuusen rinnalla, mutta metsä, jossa ne kasvavat rinnakkain, on kauniimpi."

Hagman perusti vuonna 1899 Marttajärjestön, tuolloin Sivistystä kodeille –nimisenä. Hagmanin ja muiden voimakkaiden helsinkiläisnaisten tavoitteena oli rakentaa kansanvalistusjärjestö sortovuosien venäläistämispyrkimyksiä vastaan ja sivistää kansaa naisten avulla. Tänä päivänäkin toimivat Martat levittäytyivät nopeasti koko maahan.

Hagman oli myös Naisasialiitto Unionin pitkäaikainen puheenjohtaja ja kuului Suomalaisen Naisliiton perustajiin. Kun yleinen ja yhtäläinen äänioikeus 1906 toteutui, valittiin naisten äänioikeutta kiivaasti ajanut Hagman ensimmäisten kansanedustajien joukossa eduskuntaan.

Syntyi 5.6.1853 Kälviällä
Kuoli 6.9.1946 Helsingissä


Lähteet:
Anne Ollila, Kansallisbiografia, SKS
Marttaliiton www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004