YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Kaija Saariaho
Pentti Saarikoski
Sylvi Saimo
Esa-Pekka Salonen
Eugen Schauman
Helene Schjerfbeck
Jean Sibelius
Miina Sillanpää
F.E. Sillanpää
Helvi Sipilä
J.V. Snellman
K.J. Ståhlberg
P.E. Svinhufvud
Edith Södergran
Ehdokas Ehdokas

Esa-Pekka Salonen
s. 1958
Kosmopoliittinen kapellimestari ja säveltäjä
Ehdokas numero 75

Ehdokas 75

ESA-PEKKA SALONEN

Esa-Pekka Salonen on nykyisen kapellimestaripolvemme kärkinimiä. Hän on ansioitunut myös säveltäjänä ja musiikkielämän vaikuttajana. Valovoimainen Salonen on johtanut sinfoniaorkestereita ympäri maailman. Säveltäjänä hän edustaa hillittyä modernismia.

Musiikin perusopinnot Salonen suoritti Sibelius-Akatemiassa koulunkäynnin ohessa 1970-luvulla. Valmistuessaan ylioppilaaksi hän oli valmis ammattimuusikko; suorittanut käyrätorvidiplomin Sibelius-Akatemiassa, sijoittunut palkintosijalle kansallisessa vaskikilpailussa ja avustanut säännöllisesti Helsingin ammattiorkestereissa. Säveltämään Salonen alkoi aluksi Einojuhani Rautavaaran johdolla. Salosen tuotantoon lukeutuvat YTA-sarja, Floof, Mimo II, Baalal sekä L.A. Variations. Orkesterinjohdon opinnot Salonen aloitti Jorma Panulan luokalla jo koululaisena.

Salonen on toiminut Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina sekä vierailevana kapellimestarina Lontoon ja Oslon filharmonisissa orkestereissa. Vuodesta 1992 hän on johtanut Yhdysvalloissa Los Angelesin filharmonikkoja. Levytyksissään Salonen on painottanut erityisesti 1900-luvun musiikkia.

Myös kotimaan musiikkielämässä Salonen on vaikuttanut aktiivisesti. Hän on Jukka-Pekka Sarasteen ohella kamariorkesteri Avantin! perustajia, ja toiminut Helsinki Biennalen (1991) sekä Helsingin Juhlaviikkojen (1995 - 1996) taiteellisena johtajana. Salonen on pyrkinyt kautta vuosien tuomaan klassista ja modernia orkesterimusiikkia yhä laajempien kuulijakuntien ulottuville.

Syntyi 30.6.1958 Helsingissä


Lähteet:
Lauri Otonkoski, Kansallisgalleria, WSOY
Suomalaisen musiikin tiedotuskeskuksen www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004