YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Kaija Saariaho
Pentti Saarikoski
Sylvi Saimo
Esa-Pekka Salonen
Eugen Schauman
Helene Schjerfbeck
Jean Sibelius
Miina Sillanpää
F.E. Sillanpää
Helvi Sipilä
J.V. Snellman
K.J. Ståhlberg
P.E. Svinhufvud
Edith Södergran
Ehdokas Ehdokas

Alli "Mato-Alli" Vaittinen-Kuikka
s. 1918
Lapamadon nitistänyt sairaanhoitojohtaja
Ehdokas numero 90

Ehdokas 90

ALLI "MATO-ALLI" VAITTINEN-KUIKKA

Sairaanhoitojohtaja Alli Vaittisen (- Kuikka) nimi liittyy keskeisesti sodanjälkeisten vuosien kulkutautien nitistämiseen sekä kansanterveyden monipuoliseen edistämiseen. Mato-Allinakin tunnettu Vaittinen-Kuikka muistetaan Nokian kulkutautisairaalan organisoijana, joka myös sai sisämaata vaivanneen lapamatotaudin kuriin. Sosiaalineuvoksen arvonimellä palkittu Vaittinen-Kuikka teki pitkän uran myös kansanedustajana.

Vaittinen-Kuikka toimi Kätilöopiston opettajana ja johtajana 1940-luvulla. 1950-luvulla hän toimi SPR:n Karjalan piirin terveyssisarena. Lapamatotauti oli suomalaisten kansantauti 1960-luvulle saakka. Ratkaisevan käänteen asiassa sai aikaan koko kansan tuntema terveyssisar ”Mato-Alli”, joka käynnisti 1953 Joensuussa kampanjan lapamadon häätämiseksi asukkaista. Koko maahan levinnyt kampanja sai taloudellista tukea Suomen Punaiselta Ristiltä ja lääketehdas Medicalta.

Politiikassa Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Vaittinen-Kuikka kunnostautui useissa Kokoomuksen luottamustehtävissä. Hän toimi valtakunnallisen terveysvuoden talkootoimikunnassa sekä johti piirin äitileirejä. Vaittinen-Kuikka valittiin kahdesti presidentin valitsijamieheksi, ja toimi kansanedustajana 1966 - 1978. Kunnallispolitiikan lisäksi Vaittinen-Kuikka toimi monella foorumilla Pohjois-Karjalan etujen ajajana. Hän toimi tarmokkaasti sosiaalipolitiikan ja kansanterveyden edistäjänä niin sairaanhoitoyhdistyksessä kuin Liikalihavuuden vastustamisyhdistyksessäkin.

Syntyi 8.5.1918 Impilahdella


Lähteet:
Eduskunnan www-sivut
Forsius Arno, Heisimatojen historiaa, Suomen Lääkärilehti

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004