YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Kaija Saariaho
Pentti Saarikoski
Sylvi Saimo
Esa-Pekka Salonen
Eugen Schauman
Helene Schjerfbeck
Jean Sibelius
Miina Sillanpää
F.E. Sillanpää
Helvi Sipilä
J.V. Snellman
K.J. Ståhlberg
P.E. Svinhufvud
Edith Södergran
Ehdokas Ehdokas

Reino Helismaa
1913 - 1965
Ikivihreiden iskelmien sanan ja laulun taitaja
Ehdokas numero 25

Ehdokas 25

REINO HELISMAA

Reino Helismaa oli Suomi-viihteen suuri iskelmärunoilija, esiintyjä ja kirjoittaja, jonka omaleimainen huumori ja taiturimainen sanankäyttö vaikuttivat sodanjälkeisen maan henkiseen ilmapiiriin. ”Repe” Helismaan yli 5 000 iskelmä- ja laulelmatekstiä, rillumareista kaihoisiin balladeihin, ovat innoittaneet myös nuoremman polven lauluntekijöitä. Elokuvat ja kupletit ovat jääneet elämään aikansa klassikkoina.

Sotavuosina ”ikäväntorjuntatehtävissä” ansioitunut Helismaa palkittiin mitalilla rykmenttinsä henkisen taisteluvalmiuden ylläpitämisestä. Helismaa orkestereineen esiintyi niin etulinjan korsuissa, sairaaloissa kuin upseerijuhlissakin, joissa hänen osuvat ja humoristiset laulunsa mm. sodan taisteluista, upseerien lehmistä tai venäläisistä sotilaista toivat virkistystä asemasodan piinaamien joukkojen arkeen.

Helismaa kirjoitti hupailuja Yleisradion ajanvietetoimituksessa kahden vuosikymmenen ajan. Hänen kynästään syntyi yli 100 radio-ohjelmaa sekä lukemattomia lauluja useiden tekijöiden ohjelmiin. Yhteistyö Tapio Rautavaaran kanssa tuotti mm. ikivihreät Kulkuri ja joutsen, Päivänsäde ja menninkäinen sekä Rakovalkealla.

Yhteistyö Toivo Kärjen kanssa oli ratkaiseva käänne Helismaan uralla. Helismaa ja Kärki olivat kotimaisen iskelmäteollisuuden suvereeni voimakaksikko koko 1950-luvun ajan ja vielä 60-luvullakin. Kultakuumetta-laulunäytelmästä alkanut yhteistyö poiki yli 30 elokuvaa, kymmenkunta revyytä, näytelmiä, radio-ohjelmia ja n. 600 yhteistä iskelmää.

Syntyi 12.7.1913 Helsingissä
Kuoli 21.1.1965 Helsingissä


Lähteet:
Jukka Pennanen, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004