YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Kaija Saariaho
Pentti Saarikoski
Sylvi Saimo
Esa-Pekka Salonen
Eugen Schauman
Helene Schjerfbeck
Jean Sibelius
Miina Sillanpää
F.E. Sillanpää
Helvi Sipilä
J.V. Snellman
K.J. Ståhlberg
P.E. Svinhufvud
Edith Södergran
Ehdokas Ehdokas

Kaija Saariaho
s. 1952
Korkeasti palkittu moderni säveltäjä, professori
Ehdokas numero 72

Ehdokas 72

KAIJA SAARIAHO

Kaija Saariaho on kansainvälisesti menestyksekkäimpiä nykymusiikin säveltäjiämme, joka hyödyntää uusinta tietokonetekniikkaa teoksissaan. Hän on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja, muun muassa maailman arvostetuimpiin kuuluvan Grawemeyer-sävellyspalkinnon 2003 esikoisoopperastaan L'amour de loin (Kaukainen rakkaus). Pariisissa asuva Saariaho on toiminut Sibelius-Akatemian sävellyksen professorina 90- luvun lopussa, ja hänen töitään on kuultu useilla kansainvälisillä estradeilla Savonlinnan oopperajuhlilta Lontooseen ja New Yorkiin.

Saariahoa on luonnehdittu ”värien säveltäjäksi”. Monet teoksista ovat laajoja, hitaasti muuntuvia sointipintoja, joissa soinnin ja hälyn tasapaino on keskeistä. Revontulet, jääkiteet, kylmyys, valo ja puhtaus ovat Saariahon visuaalisen musiikin syntyaineksia. Saariaho on paitsi löytänyt uusia musiikillisia maailmoja, myös etsinyt tapoja rakentaa niitä. Hän on analysoinut tietokonetekniikalla äänen rakennetta, elektronisesti vahvistanut orkesterisoittimien ääniä sekä laajentanut soittimistoa ääninauhoin.

Poikkitaiteellisiin projekteihin lukeutuvat Prix Italia –palkinnon voittanut radiosinfonia Stilleben sekä seitsenosainen baletti Maa vuodelta 1991. Näissä kuiskaukset, musiikki ja äänet luovat unenomaisia tunnelmia, jotka etenevät vapaiden mielleyhtymien tavoin. Sibelius-Akatemiassa, Freiburgissa ja Pariisissa opiskellut Saariaho valmistui diplomisäveltäjäksi 1983. Saltzburgin festivaaleilla 2000 esitettyä teosta L'amour de loin pidetään suomalaisen oopperahistorian merkittävimpänä ulkomaisena tilauksena.

Syntyi 14.10.1952 Helsingissä


Lähteet:
Mikko Heiniö, Kansallisgalleria, WSOY
Kaija Saariahon www-sivut
Suomalaisen musiikin tiedotuskeskuksen www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004