YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Katri Helena Kalaoja
Yrjö Kallinen
Aurora Karamzin
Aki Kaurismäki
Urho Kekkonen
Laila Kinnunen
Marja-Liisa Kirvesniemi
Aleksis Kivi
Mauno Koivisto
Rudolf Koivu
Hannes Kolehmainen
Alfred Kordelin
Armi Kuusela
Hertta Kuusinen
Toivo Kärki
Ehdokas Ehdokas

Minna Canth
1844 - 1897
Näytelmäkirjailija, yhteiskunnallinen vaikuttaja
Ehdokas numero 8

Ehdokas 8

MINNA CANTH

Erityisesti näytelmistään muistettu Minna Canth oli ensimmäinen merkittävä naiskirjailijamme, suomalaisen realismin uranuurtaja ja sanomalehtinainen. Canth oli myös seitsenlapsisen perheen yksinhuoltaja ja menestyvä yrittäjä.

Canth puuttui sekä teoksissaan että toiminnallaan rohkeasti yhteiskunnallisiin epäkohtiin valistusaatteen hengessä. Hän kritisoi naisten elämän rajoituksia, kaksinaismoralistisia siveys- ja avioliittonormeja sekä vaati naisille samoja lakisääteisiä mahdollisuuksia koulutukseen ja ammattiin kuin miehillä. Canth oli perustamassa Kuopioon sekä työväenyhdistystä että raittiusseuraa ja liittyi varhain naisyhdistyksen paikalliseen alaosastoon.

Canthin koti Kuopiossa oli seurustelupaikka, väittelyopisto ja kirjailijakoulu kaupungin nuorelle älymystölle ja nouseville taiteilijoille. Kanttilan emäntä oli loistava keskustelija ja seuraihminen, jonka luona vierailivat myös mm. Jean Sibelius ja Akseli Gallen-Kallela. ”Minnan salonkiin” kokoontui myös ”Kuopion naisintelligenssi”, viisi valveutunutta kuopiolaisnaista, jotka vaikuttivat kannanotoillaan kieli-, koulu-, raittius- ja naisasiakeskusteluun koko Suomessa.

Canth julkaisi kymmenen näytelmää, seitsemän pitkää novellia, kertomuksia sekä lehtiartikkeleita ja puheita. Kielitaitoisena hän myös käänsi artikkeleita vieraskielisistä lehdistä välittäen lukijoilleen ajan eurooppalaista keskustelua. Canthin kuollessa 1897 suomenkielinen kirjallisuus oli noussut ruotsinkielisen edelle ja suomenkieliset näytelmät täyttivät teatterisaleja.

Syntyi 19.3.1844 Tampereella
Kuoli 12.5.1897 Kuopiossa


Lähteet:
Liisi Huhtala, Kansallisgalleria, WSOY
Tellervo Krogerus, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004