YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

K.-A. Fagerholm
Karl Fazer
Kaj Franck
Ehdokas Ehdokas

Jouko Turkka
s. 1942
Teatteri-ilmaisun raju uudistaja, kulttuurikriitikko
Ehdokas numero 89

Ehdokas 89

JOUKO TURKKA

Ohjaaja ja kirjailija Jouko Turkka on suomalaisen teatterin kiistellyimpiä taiteilijoita. Turkan suurille näyttämöille tuomat avantgarde-esitykset ovat puhuttaneet 1960-luvulta lähtien. Tv-sarjan Seitsemän veljestä aikaansaamaa kohua verrattiin Aleksis Kiven teoksen aikoinaan nostattamaan myrskyyn. Turkka tunnetaan myös romaanikirjailijana. Hän voitti esikoisteoksellaan Aiheita J. H. Erkon palkinnon 1982.

Teatterikoulusta ohjaajaksi valmistuneen Turkan ura alkoi Seinäjoen, Joensuun ja Kotkan kaupunginteattereissa. Helsingin Kaupunginteatterissa 1975 alkanut kausi oli sekä realismin että ajan poliittisen teatterin vastainen. Avajaisesitys Nummisuutarit nostatti heti kovan polemiikin. Turkan pedagogin työ Teatterikorkeakoulussa alkoi 1981. Hänen merkityksensä kokonaisen teatterisukupolven kasvattamisessa on ollut huomionarvoinen, vaikka opetusmetodeja myös kritisoitiin.

Dramatisoinneissaan Turkka on halunnut uudistaa esitysperinteitä ja katsoa kirjailijaa tuoreesta näkökulmasta. Väinö Linnan Turkka on nähnyt ”saavuttavan shakespearelaiset ulottuvuudet näyttämällä ihmiset kohtaloaan vasten”. 80-luvulla Turkka alkoi suunnitella näytelmiinsä lavastuksen, puvut ja musiikin. 90-luvulla Turkka ohjasi koko joukon karnevalistisia esityksiä.

Turkka on omaperäinen ja yhteiskunnallisesti tinkimätön taiteilija. Turkasta on tullut jo käsite – ”turkkalaisuuteen” liitetään ajatus tekijän välittömästi tunnistettavasta tyylistä. Hänen tuotantonsa uudistuksineen ovat vaikuttaneet läpitunkevasti ja lähtemättömästi teatteri-ilmaisuun Suomessa.

Syntyi 17.4.1942 Pirkkalassa


Lähteet:
Kaarina Kytömaa, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004