YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Katri Helena Kalaoja
Yrjö Kallinen
Aurora Karamzin
Aki Kaurismäki
Urho Kekkonen
Laila Kinnunen
Marja-Liisa Kirvesniemi
Aleksis Kivi
Mauno Koivisto
Rudolf Koivu
Hannes Kolehmainen
Alfred Kordelin
Armi Kuusela
Hertta Kuusinen
Toivo Kärki
Ehdokas Ehdokas

Elisabeth Rehn
s. 1935
YK:n ihmisoikeustehtäviin siirtynyt eturivin naispoliitikko
Ehdokas numero 69

Ehdokas 69

ELISABETH REHN

Elisabeth Rehnin ura politiikan kansallisella ja kansainvälisellä kentällä sisältää monta kohokohtaa ja käännettä. Presidenttiehdokkaaksi 1994 noussut Rehn oli Suomen ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri. Euroopan parlamentista Rehnin kansainvälinen ura kulki YK:iin, jonka alipääsihteerinä, Bosnian ja Hertsegovinan erityislähettiläänä sekä alueen ihmisoikeusraportoijana Rehn on ansainnut huomattavaa arvostusta myös maamme rajojen ulkopuolella.

Pitkän uran kansanedustajana (1979 – 1994) tehnyt Rehn toimii myös YK:n rauhanturvayksikön hallinnossa ja Etyjin sovitteluelimessä, samoin kuin rauhanprosesseja seuraavassa kansainvälisessä komiteassa ja naisten kriisinehkäisyvalmiuksia kehittävässä valmiusliitossa. Aiemmat luottamustehtävät liittyvät mm. SPR:iin ja Unicefiin sekä väestökysymyksiin ja luonnonsuojelutoimintaan.

Diplomiekonomiksi valmistunut Rehn on taloustieteen ja valtio-opin kunniatohtori Svenska handelshögskolanissa ja Åbo Akademissa. Hän on myös useiden ulkomaisten säätiöiden ja yhdistysten kunniajäsen. Rehn toimii parhaillaan Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen demokratia- ja ihmisoikeustyöryhmän puheenjohtajana.

Varhaiset omakohtaiset kokemukset sodasta ovat olleet vaikuttamassa Rehnin poliittisen uran painopisteiden kehitykseen. Puolustusministerinä hänen sydäntään lähellä olivat myös siviilipalvelukseen liittyvät asiat. Entisen Jugoslavian alueella Rehn on todennut viimeistään huomanneensa päätöstentekijöiden ja ruohonjuuritason kärsimysten välisen kuilun.

Syntyi 6.4.1935 Helsingissä


Lähteet:
Eduskunnan www-sivut
UNIFEMin www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004