YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Katri Helena Kalaoja
Yrjö Kallinen
Aurora Karamzin
Aki Kaurismäki
Urho Kekkonen
Laila Kinnunen
Marja-Liisa Kirvesniemi
Aleksis Kivi
Mauno Koivisto
Rudolf Koivu
Hannes Kolehmainen
Alfred Kordelin
Armi Kuusela
Hertta Kuusinen
Toivo Kärki
Ehdokas Ehdokas

Rudolf Koivu
1890 - 1946
Klassikkosatujen kuvittaja
Ehdokas numero 38

Ehdokas 38

RUDOLF KOIVU

Taidemaalari Rudolf Koivua pidetään kuvitustaiteen uranuurtajana ja Suomen huomattavimpana lastenkirjojen kuvittajana. Suuren yleisön rakastaman taiteilijan töistä on tullut keräilykohteita alkuperäisinä ja painettuina. Myös kuvitustaiteen ammattilaisten keskuudessa Koivun arvostus on kiistaton.

Koivu on kertonut lapsena ihailleensa venäläisiä satukuvia pietarilaisen kirjakaupan ikkunassa. Hänellä itsellään ei tuolloin ollut ainoatakaan kirjaa. Orvoksi jäänyt Rudolf päätyi kummitätinsä perheeseen Helsinkiin ja opiskelemaan Taideyhdistyksen piirustuskouluun Ateneumiin.

Yhteistyö satukirjailija Raul Roineen kanssa teki kuvittajantyön ja taidemaalarin uran välillä empineestä Koivusta kuvittajan. Roineen modernit, symbolistiset sadut löysivät vastaavuuden Koivun taiturimaisessa kyvyssä havainnollistaa sadun ihmeitä. Balettia ja teatteria ihaileva Koivu rakensi satukuvansa usein näyttämökuvan tapaan: taiteilijan lavastamalla, puvustamalla ja valaisemalla estradilla satuhahmot liikehtivät kuin balettiaskelin. 1930-luvulta lähtien Koivun tuotannossa näkyi elokuvan vaikutus, liike ja vaihtuvat kuvakulmat lisääntyivät hänen kuvissaan.

Satukuvien lisäksi Koivu laati romaanien kansikuvia sekä aapisten, lukukirjojen, laskukirjojen ja laulukirjojen kuvituksia. Nämä tekivät hänestä koko kansan taiteilijan, jonka visuaaliseen maailmaan ovat kiintyneet sukupolvet toisensa jälkeen.

Syntyi 1890 Pietarissa
Kuoli 11.10.1946 Helsingissä


Lähteet:
Maria Laukka, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004