YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Alvar Aalto
Aino Ackté
Mikael Agricola
Antti Ahlström
Santeri Alkio
Ehdokas Ehdokas

Tauno Palo
1908 - 1982
Näyttelijä, valkokankaiden kestotähti
Ehdokas numero 62

Ehdokas 62

TAUNO PALO

Tauno Paloa pidetään merkittävimpänä ja suosituimpana suomalaisen teatterin ja elokuvan miestähtenä. Palo esiintyi yli 300 näyttämöroolissa sekä 65 pitkässä elokuvassa. Suomi-Filmin hurmuri, Ansa Ikosen kanssa ikuiseksi pariksi mielletty Palo oli myös suosittu laulaja, jonka kappaleista muistetaan mm. Rosvo-Roope ja Ruusu on punainen.

Sörnäisten Työväen Näyttämöltä 1926 uransa aloittanut Palo teki ensimmäisen elokuvapääroolinsa Jääkärin morsiamessa (1931) ja kiinnitettiin Suomen Kansallisteatteriin 1932. Palo teki läpimurtonsa ensirakastajana ja sankarina, mutta muistetaan myös merkittävistä luonnerooleista mm. Viettelyksen vaunun Stanley Kowalskina (1950) ja Tsehovin Vanja-enon tohtori Astrovina (1966). Särkelä itte oli Palon viimeinen rooli teatterissa, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 1973.

Teatteriuraa vahvistivat elokuva, radio ja levytykset sekä niiden tuoma julkisuus. Palon filmiroolit kattavat suomalaisen elokuvan suurteollisuusajan. Palo liikkui lajityypistä toiseen, ja hänet muistetaan niin Niskavuori-elokuvista kuin Rosvo-Roopestakin. Palon tähtikuvan kautta voitiin käsitellä yhteiskunnassa piileviä ristiriitoja: sodan traumaa, miehen kriisiä, sukupolvien kuilua, maaseudun ja kaupungin ristiriitaa.

Tauno Palo oli suomalaisten rakastama tähti, jonka roolitöissä välittyi aito elämäntuntu. Näyttelijä Marja Korhosen sanoin: "Kun Tauno Palo astui näyttämölle, oli kuin valot olisi sytytetty."

Syntyi 25.10.1908 Hämeenlinnassa
Kuoli 24.5.1982 Helsingissä


Lähteet:
Hanna-Leena Helavuori, Kansallisbiografia, SKS
Tuula Saarikoski, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004