YLE Teema

 

Julkaistu perjantaina 18.06.2010 0 168

Dokumenttien klassikot kruunaavat Teeman kesän

Kirjoittanut: Ritva Leino

Kun aloitin työni Teeman tilaajana syksyllä 2006 intoilin mielessäni parista asiasta, jotka toivoin että kanavalla voitaisiin toteuttaa.

Ensimmäinen niistä onnistuikin nopeasti: Aki Kaurismäki sai Teeman historian ensimmäisen elokuvien carte blanchen ja valitsi listan hienoja elokuvia. Minusta oli kiinnostavaa lukea ja kuulla miksi Aki oli poiminut juuri nämä elokuvat, mitä ne ovat hänelle itselleen merkinneet. Kaurismäen jälkeen suosikkielokuvansa ovat valinneet Jörn Donner ja Elina Salo.

Toisen toiveen toteuttaminen olikin jo varsin haasteellista. Olen aidosti kadehtinut niitä ihmisiä, jotka elämänsä aikana ovat onnistuneet näkemään runsain mitoin hienoja dokumenttiklassikoita. Omat kokemukseni ovat rehellisesti sanottuna sattumanvaraisia ja aivan liian vähäisiä. Aukkoa sivistyksessä ei ole helppo paikata, sillä dokumenttielokuvien klassikoiden näkeminen on haastavaa. Niitä ei esitetä televisiossa eikä myydä kaupoissa, niiden tilaaminen ulkomailtakaan ei usein onnistu. Sattumanvaraisesti niitä näkee dokumenttielokuvafestivaaleilla. Niinpä unelmoin sarjasta upeita dokumenttielokuvien klassikoita. Valitsijaksi pyydettiin kirjankin aiheesta kirjoittanut Peter von Bagh.

Teeman dokumenttielokuvien klassikkosarja on ollut varsin haasteellinen talkootyö, johon on osallistunut useita erikoisosaajia. Kun Peter von Bagh lupautui jo kauan sitten valitsemaan suosikkinsa klassikkodokumenttien joukosta ensimmäinen lista oli pitkä. Kokeneena elokuvamiehenä hän tiesi ennakolta että lista tulisi nopeasti lyhenemään. Niin siinä kävikin.

Dokumenttiklassikoiden oikeuksien ja kopioiden metsästys osoittautui varsinaiseksi salapoliisityöksi. Kokeneet asiantuntijat Yhteistuotantojen Outi Saarikoski ja elokuvahankkija Vesa Nykänen etsivät, selvittelivät ja metsästivät dokumenttien oikeuksia melkein kaksi vuotta. Vielä viime metreilläkin kaikkien kopioiden laatu ei vastaa sovittua, joitakin vielä odotellaan, mutta pääpiirteissään sarja alkaa olla kasassa.

Peter von Bagh esittelee elokuvat ruudussa. Kati Sinisalo on koostanut hienot esittelyt. Peter von Bagh on kirjoittanut myös esittelytekstit, jotka julkaistaan netissä klippien ja still-kuvien kanssa. Sivuston toteuttamisesta vastasivat Valentina Italiano-Rönkä, Jenni Heikkilä ja Kati Sinisalo. Osoitteessa yle.fi/dokumenttiklassikot voi käydä tutustumassa elokuviin jo ennakkoon ja fiilistellä.

Minusta tämä sarja on varsinainen teemateko, kulttuurityö. Sarjan elokuvista aiemmin on televisiossa esitetty vain kolme. Useimpia näistä ei olla koskaan aiemmin nähty Suomessa, sillä elokuvateattereissakin niistä on näytetty vain neljä: Millhouse, Granada, Granada, Granada, Las Hurdes ja Taris. Teeman kokonaisuus tarjoaa aivan poikkeuksellista sisältöä suomalaisille. Toivon että nautitte näistä helmistä.

 

Ritva Leino on YLE Teeman ohjelmapäällikkö.

Suosittele168 Suosittelee

Add comment


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.