YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Julkaistu tiistaina 31.08.2010 0 158

Prisma Studio täyttää pyöreitä

Kirjoittanut: Jukka-Pekka Heiskanen

Prisman 30-vuotisjuhla oli vähällä mennä huomaamatta ohi. Vasta pari viikkoa sitten ohjelman nykyiset tekijät sattumalta huomasivat, että maailmanhistorian ensimmäinen tiedeohjelma Prisma esitettiin TV1:llä vuonna 1980, tasan 30 vuotta sitten.

Tällaiset merkkivuodet eivät ole tietenkään mielessä silloin, kun tehdään ohjelmaa joka suuntautuu tulevaisuuteen. Ei siis ihme, että pyöreiden vuosien täyttämistä ei ole sen kummemmin juhlittu. Mutta julistettakoon tämä vuosi nyt kuitenkin Prisman juhlavuodeksi.

Tavallaan ohjelman historia on paljon pidempi. Ensimmäinen kotimainen tiedeohjelma YLEn kanavavilla nähtiin jo vuonna 1969. Silloin aloitti ohjelma "Kuukauden tiede- ja tekniikkakatsaus: Sirontaa". Prisma on tuon ohjelman perinteen suora jatkaja. Nimestä Prisma luovuttiin välillä kokonaan ja ohjelma vaihtui "Jokamiehen tiedeohjelma Edisoniksi". Sitten nimi Prisma palasi ja pysyi, ainakin melkein.

Vuonna 2001, kun Teema -kanava aloitti, ohjelma jakaantui kahtia: ulkomaiseen tuotantoon perustuvaksi Prisma-dokumentiksi ja kotimaista tiedettä viikottain seuraavaksi Prisma Studioksi. Ensimmäinen Prisma Studio nähtiin samana päivänä kun Teema aloitti, 27.8.2001. Aiheena oli -yllätys, yllätys- digitaalinen tv, joka myös aloitti Suomessa samana päivänä. Ensimmäisellä jaksolla katsojia oli luultavasti vähemmän kuin tekijöitä, mutta se ei intoa vähentänyt. Perusfilosofiana oli jo silloin että yksikin katsoja riittää.

Tuossa vaiheessa myös Prisma Studion ja minun tieni kohtasivat näin ammattimielessä muutamaksi vuodeksi. Olin mukana suunnittelemassa millainen tieteen viikottaisen ajankohtaisohjelman pitäisi olla. Päädyttiin ajatukseen, että ihan puhtaasta ajankohtaisohjelmasta ei voi olla kysymys, sillä tieteen prosessit ovat hitaita ja kiinnostavien tutkimuskohteiden osalta ollaan usein ikuisten kysymysten äärellä. Universumin rakenteen selvittämisessä tai vaikkapa elämän synnyn pohtimisessa tuskin tulee ainakaan viikottain uutiskynnyksen ylittäviä tutkimustuloksia. Mutta hyvällä tiedeohjelmalla pitää olla aina aikaa pysähtyä käsittelemään näitä asioita.

Ajankohtaisaiheita tiedeohjelmalle toki riittää myös. Tämän kesän uutisia kerratessa on helppo luetella aiheita, joihin tiedeohjelmallakin olisi oma, muista ohjelmista poikkeava näkökulmansa: kuuma kesä, luminen talvi, sikanifluenssarokotuksen ja narkolepsian yhteys tai saunomisen vaarat, joihin syksyn ensimmäinen jakso nyt tarttuukin. Tiedeohjelman tehtävänä on mennä ehkä hieman muita ohjelmia hitaammin mutta perusteellisesti aiheisiin syvemmälle omasta näkökulmastaan.

Prisma studio aloittaa tällä viikolla jälleen YLE Teeman ohjelmana. Vaativien katsojien kanava sille sopiikin.

 Jukka-Pekka Heiskanen on Teeman vs. ohjelmapäällikkö jonka vastuulle kuuluvat muun muassa kanavan tiedeohjelmat.

 

Suosittele158 Suosittelee

Add comment


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.