YLE Teema

 

Julkaistu tiistaina 22.02.2011 0 139

Pikaruokaa autotallista

Kirjoittanut: Riitta Jalonen

Kuinka ne oikein tekevät sen? Miten leipä VOI säilyä pehmeänä viikkokaupalla, miksei kaupan maidon päällä lillu kermaa ja miten juustosta vanutetaan lähes kaksinkertainen määrä sulate”juustoa”? Elintarviketeollisuus sen kyllä osaa, mutta voisiko saman tehdä kotonakin – vaikka autotallissa, että kokeiluun saa lisää volyymiä eikä ole niin turhantarkkaa, jos rapatessa sattuu roiskumaan?

Tästä lähtee Jimmyn ruokapaja – Teemalla torstaisin klo 20.30, 10.3. asti. Alun perin oli tarkoitus, että Jimmy Doherty tutkisi ihan journalistisen viileästi, miten markettien suosikkituotteet valmistetaan. Kuten: mihin niitä kaikkia pakkaukseen pienellä präntättyjä lisäaineita tarvitaan? Mutta pian syntyi idea kokeilla saman tien hommaa käytännössä, ihan vain noin perusinsinööritaitojen pohjalta pähkäilemällä. Ja pian jo lensikin peruna tennismailan läpi – valmiina paistettavaksi ranskalaisiksi. Samalla tosiaan vähän roiskuu, niin että ei kiitos ainakaan tätä konetta minun keittiööni!

Välillä Jimmyn tuotantolinja sanamukaisesti yskii, suorastaan oksentaa, mutta siitähän vaan oppi karttuu ja laitteita säädetään. Jimmy ei anna vastoinkäymisten lannistaa. Ja hauskaa on, ihan yhtä lailla ruudun tällä puolella.

Jimmyn ruokapaja on biologiaa ja orgaanista kemiaa, fysiikkaa ja tekniikkaa. Se on kuluttajalle arvokasta tietoa ruoasta, sen säilyvyydestä, lisäaineista ja matkasta ruokapöytään. Samalla se on fysiikan ja kemian peruskurssi siitä, miten ruoan raaka-aineet käyttäytyvät niitä käsiteltäessä – kun aineksia kuumennetaan ja jäähdytetään, molekyylejä pilkotaan ja uudelleen yhdistellään ja monenlaiset aktivaattorit muokkaavat luonnon tuotteista nykyajan ihmisravintoa.

Sanalla sanoen: Suosittelen lämpimästi. Suosittelen koko perheenkin katsottavaksi, sillä tätä tiedeohjelmaa on nautinto seurata vaikkei erottaisi kemiaa fysiikasta. Siitä vaan pussi ranskalaisia käteen ja sohvalle katsomaan, kuinka Jimmy panee perunan päreiksi.

Sarja on alkanut helmikuun alussa, ja ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa aina seuraavan jakson lähetykseen asti.

Riitta Jalonen

Riitta Jalonen on YLE:n faktatilaaja, jonka mielestä yritys ja erehdys on maailman hauskin oppimisen muoto.

Suosittele139 Suosittelee

Add comment


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.