YLE Teema

 

Julkaistu tiistaina 26.07.2011 0 114

Iiro irti - laajempi skaala

Kirjoittanut: Iiro Rantala

Iiro Irti -sarjan toinen tuotantokausi alkoi kovalla tohinalla heti alkuvuodesta. Halusimme tehdä erilaisia jaksoja kuin viime kesänä. Silloin kiersimme festivaaleilla, nyt halusimme laajentaa skaalaa.

Ensimmäiseksi kuvasimme jakson Kallion kirkossa. Tarkoitus oli ottaa selvää: miksi virret laahaavat? Miksi ne ovat niin ilottomia? Pastori Jaakko Heinimäki avasi asiaa minulle bussissa ja päätimme tehdä uuden virren yhdessä. Nettiriippuvaisen virsi veisattiin asiaankuuluvalla hartaudella kirkossa. Eikä laahannut.

Toinen tehtävämme oli perehtyä taustamusiikin saloihin. Tähän jaksoon halusin vieraaksi Vellu Maurolan, eli Dj. Slown, joka monien projektiensa ohella tekee paljon äänisuunnittelua julkisiin tiloihin. Taustamusiikkia siis. Ohjaajamme Pauliina Jalasmaa bongasi netistä että lahtelainen Kärkkäisen tavaratalo mainostaa itseään ainoana kauppana, jossa ei soi taustamusiikki. Päätimme kuvata jakson siellä. Rakensimme ihmislaboratorion jossa minä ja Vellu soitimme taustamusiikkia ja kuvasimme sen vaikutusta shoppaaviin ihmisiin.

Bokserini Börje, joka oli Iiro Irti -sarjan suosituin kasvo, kuoli yllättäen maaliskuun alussa. Sille tuli luultavasti aivokasvain ja se jouduttiin lopettamaan. Börje ehti vilahtaa vain kahdessa uudessa jaksossa.

Seuraavaksi matkasimme Leville tapaamaan Frederikiä, joka tituleeraa itseään junttidiskon kuninkaaksi. Tämä jakso, joka tulee ensimmäisenä ulos, peilaa Ilmestyskirja Nyt-elokuvan juonta. Frederik on kapteeni Kurtz, muista junteista irtautunut mystinen hahmo, joka vetää omia kummallisia rituaalejaan Lapin hiihtokeskuksissa. Minun tehtäväni on samankaltainen kuin Martin Sheenin hahmo elokuvassa. Teen matkaa Reetun luo ja yritän ottaa selvää hänestä. Francis Ford Coppolan hengessä.

Sitten siirryimme Turkuun ja kuvasimme salsajakson Grupo Kaney -nimisen mainion bändin kanssa. Tässä jaksossa hahmoni on David Attenborough'n hengessä seikkaileva toimittaja, joka pitää kiinni teoriastaan että turkulaiset ovat alunperin lattareita. He ovat saapuneet Karibialta jäälautalla Suomeen ja rantautuneet Turun seudulle, mihin heidän lauttansa vihdoin suli. Tämän takia turkulaiset puhuvat eri tavalla ja heitä on joskus mahdotonta ymmärtää.

Raumalla kuvasimme 50's rock'n roll-jakson. Vieraana tässä jaksossa Jeena & Sweethearts sekä valtava kasa amerikanrautoja. Minä häärin tässä jaksossa nuorisovalistajana joka on jämähtänyt maailmansotia edeltävälle aikakaudella. Tarkastelen 50-luvun nuorisoa hyvin kriittisin sanakääntein.

Paleface toimi oppaana matkalla protestilaulujen kiehtovaan maailmaan. Soitimme Provinssirockissa Yle X-teltassa mahtivedon. Vierailin myös kurikkalaisella maatilalla, missä protestilaulun vaativa genre on saanut alkunsa.

Karita Mattilan kanssa pidimme pienen mutta intiimin konsertin Kirjaisissa Nauvossa. Kahvilan terassilla, meren rannalla. Bussihaastattelussa Karita kertoi upeasti ammatistaan ja urastaan. Eläydyin niin vahvasti hänen habitukseensa että vierailin Karitaksi pukeutuneena Kansallioopperassa sekä laahustin nauvon luodoilla. Nämä olivat tietenkin unijaksoja.

Tätä kirjoittaessa viimeinen jakso Jo Stancen kanssa on vielä kuvaamatta, joten siitä en osaa sanoa vielä mitään.

Toivottavasti katsojilla on yhtä hauskaa kuin meillä kuvatessamme näitä jaksoja. Nauttikaa.

Iiro Rantala on irti Teemalla sunnuntaisin klo 21

Iiron omat sivut ovat täällä

Suosittele114 Suosittelee

Add comment


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.