YLE Teema

 

Anonyymi

Tieteellisyydestä kirjoitti:
On totta, että tieteentekijät joutuvat korjaamaan tulkintojaan, kun uutta todistusaineistoa ilmenee. Tieteen kriteereihin nyt kuitenkin kuuluu se, että pikku hiljaa kerätään aineistoa ja suljetaan pois vääriä selityksiä tai tulkintoja jne. jne. Yhden dokumentin perusteella voi todeta että kas vain, tuollaistakin on, mutta tieteelliset dokumentit ovat aina niin popularisoituja ja yksinkertaistettuja tuloksiltaan, etteivät ne oikein kelpaa horjuttamaan maailmankuvaa.

Mietin tuota dokkaria katsoessani (nyt oli hypnoosia ja uudelleensyntymistä jne.) että siinä ei nyt kuitenkaan ollut ihan mullistavia kvantitatiivisia määriä uudestisyntymän kokeneita tai kuolleiden vierailuja seuranneita. Olisi ollut myös kiinnostavaa tietää, miten lapset kasvaessaan toimivat noiden muistojensa kanssa - jäävätkö ne sikseen. Olen itse miettinyt sitä, että uudestisyntyneitä Marie Antoinetteja taitaa olla aika paljon - missä ovat kaikki uudestisyntyneet maaorjat? Eli kaikenlaista höttöä on näiden ilmiöiden ympärillä.

Yksi huomio: parikymmentä vuotta sitten ilmestyivät Reima Kampmanin kirjat "Kuka minä olen?" ja "Et ole yksin". Siellä oli esimerkki tytöstä, joka kertoi aiemmasta elämästään vuosisatojen tuolla puolen, mutta hypnoosissa ilmeni, että hänen aivonsa olivat keränneet tietoa musiikin oppikirjasta.

Mutta lisätietoja odotellessa... Tiede ei tiedä kaikkea, mutta on myös paljon epätieteellisiä väitteitä, joista ei niistäkään ole mihinkään.

Tuo on hyvin totta. Useimmille asioille on hyvin tavallinen selitys, esimerkiksi unihalvaus tai alitajuisesti saadut tiedot, joita unet sitten pyörittävät yöllä. Hyvin moni aavekokemus ja enneuni voidaan selittää noilla.

Silti, omaa skeptisyyttäni on horjuttanut se, että omista ja tuttavien kokemuksista löytyy hyvin paljon enneunia ja omaisten kuolemasta tietämisiä. Osassa oli selvästi alitajuista tietoa, mitä valveilla ei tajunnut ajatella vaikka merkit olivat olemassa, mutta kaikkia en ole saanut selitettyä muuten kuin sattumalla, ja se tuntuu välillä väkinäiseltä selitykseltä. On jokaisen oma asia uskooko että taustalla oli jotain muuta kuin se sattuma, mutta tapahtumaa ei saa tapahtumattomaksi vain sillä ettei usko että se tapahtui.

Kaikkia kokemuksia ei voi tietenkään laittaa telepatian tai muun sellaisen piikkiin, mutta periaatteessa ei kai ole esteitä etteikö olisi jotain sellaista, jota nykytiede ei olisi vielä löytänyt. Liian suljettu mieli estää tieteen kehityksen, mutta toisaalta löytyy niitä ääripäitä kun esimerkiksi kvanttifysiikalla selitetään kaikenlainen new age-hörhöily mitä joku vain älyää keksiä. Ihmisillä on luontainen taipumus taikauskoon, mutta siinä vain pitää muistaa pitää jalat maassa.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.