YLE Teema

 

Jakso jäi välistä?

Kiitos YLE tämän ihanan hauskan ja (itse)ironisen sarjan lähettämisestä! Haluaisin kysyä, miksi ihmeessä Areenassa ei näy sarjan jasoa 37 "A Hard Day's Fight". Eli siis jaksojen "Mercy Dot Com" ja "Barber is from Mars, Vegans are from Venus" välistä on jäänyt yksi jakso pois.

Sitten yleiseen keskusteluun. Minun on hieman vaikea ymmärtää näitä keskusteluun tulleita negaatiivis-kriittisiä kommentteja. Tämän sarjan edustman arvomaailmaan epäluuloisesti suhtautuvat tuntuvat niputtavan kaikki muslimit ja kaikki islmamin suuntauksen samaan nippuun ja yhdeksi isoksi massaksi. Ei ole olemassa mitään yhtä suurta islamia, vaan suuri joukko erilaisia ihmisryhmiä ja kulttuureita, jotka elävät jonkin islamin sovelluksen mukaan.

Minkä tahansa aatteellisen tai uskonnollisen ideologian varjolla on mahdollista perustella arveluttavia päämääriä ja arvoja, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki niin tekisivät. Kyse on erilaisista painotuksista ja tulkinnoista. Luulenpa että kanadalaisen, länsimaisen elämäntavan kanssa jatkuvasti neuvottelevan muslimiyhteisön maailmankuva on olennaisesti erilainen kuin esimerkiksi fundamentalistisen saudiarabialaisen muslimiyhteisön.

Minusta Pieni moskeija preerialla on mainio sarja juuri sen takia, että se pureutuu yleisimpiin muslimeihin liitettyihin stereotyyppeihin ja vaikeisiinkin kysymyksiin oivaltavasti ja itseironisesti. Tämä sarja on hälventänyt ainakin minun ennakkoluulojani huomattavasti ja herättänyt kontekstoimaan islamin paremmin mitä erilaisimpiin elämäntapoihin ja kulttuureihin. Pidän myös siitä, että sarjassa uskonto ei itse asiassa ole kynnyskysymys: muslimeiden sijaan marginaalista ryhmää voisi edustaa melkein mikä tahansa muukin ryhmä. Toiseuden kysymyksiä ja erilaisuutta käsitellään sillä tavoin, ettei ainakaan minusta tunnu, että islamia jotenkin markkinoitaisiin minulle muita parempana uskontona ja elämäntapana. On vain erilaisia tapoja, joiden on suvaitsevaisessa yhteikunnassa mahdollista elää ja tulla toimeen rinnakkain.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.