YLE Teema

 

Anonyymi

Onpa raskasta lukea näin rasistisia kommentteja... Viha ei tunnetusti synnytä mitään muuta kuin vihaa ja tässä meille onkin hieno kierre. On tietenkin ymmärrettävää ja ihmisluonnolle melko yleistä, että tuntematon pelottaa, vieraat kulttuurit ja tavat nostavat helposti vastareaktion. Ihminen tekee myös äärimmäisen helposti yleistyksiä, muokkaa monimutkaisista asioista, joita me ihmiset olemme, kokonaisuuksia eli stereotypioita, joita on helpompi käsitellä, mutta vaikea muuttaa.

En sano, etteikö asioihin saisi suhtautua kriittisesti. Kuten esimerkiksi maahanmuuttoon, johon liittyy mitä moninaisempia näkökulmia. Jostain syystä vain termi "maahanmuuttokriittisyys" on menettänyt objektiivisen luonteensa ja alkanut tarkoittaa rasistisilla väitteillä tuotettua populismia, joka pyrkii siihen, että Suomen rajat suljetaan ja ketään ei päästetä sitten sisään. "Paitsi ehkä, jos on valkonen, niinku vaikka jenkki, ehkä joku britti. Jopa ranskalainen, ne on kivoja, hmm, tai kuhan on valakonen, joo, kuhan on valakonen." Mielellään ketäänhän ei sitten päästettäisi myöskään ulos Suomesta. Miksi meidän pitäisi päästä asumaan jonnekin muualle, kun tämä on paras maa koko maailmassa ja miksi me menisimme viemään johonkin toiseen maahan jonkun toisen työt, kenties jopa miehet ja vaimoehdokkaat? Saati sitten sosiaalituet!

On lapsellista kuvitella, etteikö ihmiskunnan historiaan JA tulevaisuuteen kuuluisi erilaisten kulttuurien törmäilyt ja sulautumiset, liikehdinnät. Niitä on aina ollut ja ennustan, että tulevaisuudessa tulee olemaan yhä enemmän.
On myös ehkä lapsellista sanoa, että sopu sijaa antaa. Uskon kuitenkin niin. Ja sen sovun kautta voisimme myös oppia paljon uutta.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.