YLE Teema

 

Liisa Liimatainen

Hienoa, että Divo-elokuva näkyy Teemalla. Toivottavasti otatte ohjelmiinne myös kaksi aivan tuoretta italialaista elokuvaa. La Cronaca di una Strage kertoo Milanossa marraskuussa 2009 räjähtäneestä pommista. Se oli ensimmäinen monista ja liittyy ns jännityksen strategiaan. Kylmän sodan maailmassa Italiassa toimi tiedustelun ja äärioikeiston piireissä syntynyt joukko, joka yritti jarruttaa vasemmiston eteenpäinmenoa pommeilla, jotka yritettiin vierittaa vasemmiston syyksi.
Toinen on Diaz, joka kertoo siitä, mitä tapahtui tuon nimisessä koulussa Genovassa kesällä 2001 pidetyn G8-kokouksen yhteydessä. Poliisit kävivät koululla nukkuvien mielenosoittajien kimppuun ja toivat sinne myös molotoveja verukkeena tuolle hyökkäykselle.
Olin tekemässä juttua G8:n kokouksesta. Poliisien toiminta siellä oli esimerkki läntisen Euroopan laajimmasta ihmisoikeuksien peruttamisesta vuorokauden ajaksi. Poliiseja on tuomittu tuosta äärettömästä väkivallasta, mutta osa siihen osallistuneista ja sitä suunnitelleista on vieläkin palveluksessa, usein hyvin tärkeillä paikoilal. Genovan väkivalta oli tapa kertoa, kuka on nyt vallassa. Berlusconi oli vasta voittanut vaalit.

Liisa Liimatainen

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.