YLE Teema

 

Anonyymi Alexander-tekniikan opettaja Turusta...

Ihmisellä on merkitystä kirjoitti:
Lisääntyykö entropia jos painovoima murentaa hiekkalinnat ja rakennukset lähemmäksi pallonmuotoa? Minusta siinä ihmisen toimesta aikaansaatu entropia vähenee.

Tässä oli kyllä mainio pointti! Onhan se vaan niin arroganttia, että me ihmiset teemme niin suuren numeron itsestämme ja hiekkalinnojemme rakentelusta ja olemme niin hirveen loukkaantuneita siitä, että joku isompi ja vahvempi tulee ja rikkoo hiekkalinnamme...

Näytämme myös ajattelevan, että hiekkalinnamme on "parempi" ja "kehittyneempi" muoto hiekalle kuin Luonnon muovaama hiekkadyyni. Miten mikään ihmisen luoma muoto voi olla Luonnon muovaamaa parempi, varsinkin, jos se on täysin keinotekoinen muoto, kuten hiekkalinna?

Minusta kaikki "ihmiskunnan merkittävät saavutukset" - oli kyse sitten pyörän tai höyrykoneen keksimisestä, kuun kamaralle astumisesta, atomin halkaisemisesta tai mistä tahansa! - ovat pohjimmiltaan "hiekkalinnojen rakentelua". Vaikkapa nyt verrattuna siihen, mitä voimme havaita niinkin lähellä itseämme kuin tässä Luonnon muovaamassa ihmeellisessä kehossamme, jonka toiminnan/terveyden me otamme itsestään selvyytenä. Jopa sittenkin kun kehomme sairastuu syöpään, vaikka olisimme tupakoineet 30 vuotta putkeen askin mallua päivässä...

Universumin ihmeitä ei siis tarvitse lähteä ihmettelemään muihin galakseihin, riittää, että ihmettelemme esim. sitä, kuinka on mahdollista, että esim. sydämemme sykkii x-pituisen ajan ilman, että meidän tarvisi tehdä mitään sen tapahtumiseksi. Siinä on ainakin minulle ihmettelyn aihetta loppuelämäksi!

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.