YLE Teema

 

Anonyymi

Jos makaan meren rannassa silmät kiinni siten että meren aallot osuvat varpaisiini. Voin tuntea vain sen viimeisen aallon lämpötilan ja paineen joka osuu varpaisiini en pysty aistimaan merellä olevaa edellistä aaltoa tai aiempia aaltoja jaloillani. Ajatellaan että aivot pystyisivät kuitenkin muodostamaan kahden jalan, kymmenen varpaan ja tuhansien tuntoaistimen avulla kolmeulouitteisen kuvan aivoihin koko merestä jonka rannalla olen sen viimeisen aallon avulla joka osui jalkoihini. Silmätkin näkevät (tuntevat) vain sen viimeisen aallon valosta joka osuu verkkikalvolle tai mitä siitä alkuperäisestä valosta on enää venyneenä jäljellä miljardien vuosien matkansa jälkeen ja aivot muodostavat siitä kolmeuloitteiselta vaikuttavan kuvan aivoihin. Voisiko valonkin taajuus ja voima muuttua kun se kohtaa esteen vastaavasti kuin rantaan ajautuva aaltokin muuttaa muotoaan?

Valo etenee eri nopeuksilla eri aineissa esimerkiksi valokaapeli, nestemäinen Helium tai tyhjiö. Mikä saa aikaan tämän valonnopeuden muutoksen eri aineissa ja miksi ei synny energiaa kun valo muuttaa kulkunopeuttaan ensin hidastuen mennessään valokaapeliin ja sitten taas nopeutuen tullessaan sieltä ulos?

Nestemmäinen Helium (supraneste) kadottaa viskositeettinsä ja painovoima ei vaikuta siihen tuossa olomuodossa normaalisti ja mitä tapahtuu tuolloin Heliumin massalle? Myös valo etenee nestemmisessä heliumissa todella hitaasti.

Voisiko tehdä kokeen jossa tyhjiöön johdettaisiin todella suuri määrä energiaa luokkaa todella voimakas salaman isku tai hiukkaskiihdyttimen atomiytimien törmäys ja tutkittaisiin muodostuuko tällöin tyhjiöön minimaalisia määriä vetyä tyhjästä?

Jotkin eläimet voivat nähdä lämmön (käärme), tuntea sähkökentän (hai) ja aistia mangeettikentän (kyyhkyt).

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.