YLE Teema

 

Juudas

Olisi ukoilla ihan toinen ääni kellossa jos itsellä olisi tissit ja väärät värkit.

Transsukupuolisuus on fyysinen kehityspoikkeama, ei mielisairaus. Viimeisimmät tutkimukset osoittavat siihen suuntaan, että ihmisen sukupuoli on yhteydessä aivojen hypotalamuksessa sijaitseviin tumakkeisiin. Vielä sen tarkemmin aivojen sukupuolta ei kuitenkaan osata määritellä. Kuten todettua pelkkiin genitaaleihin katsominen ei kanna kovin pitkälle, koska koko ajan syntyy myös ihmisiä, joiden genitaalit eivät ole tunnistettavissa miehelle tai naiselle tyypillisiksi. Silti nämäkin ihmiset voivat olla miehiä tai naisia ihan siinä missä kaikki muutkin - koska heidän sukupuolensa määrittyy aivoista, aivan kuten kaikilla muillakin.

On todettu, että sukupuolihormonit vaikuttavat sikiön sukupuolen kehittymiseen, joten hyvin todennäköisesti transsukupuolisuus on seurausta niistä. On teoria, että esimerkiksi poikalapsen tapauksessa yleensä testosteroni aiheuttaa mielen ja kehon maskulinisaation, mutta jos esimerkiksi aivojen sukupuolen kehittymisen aikana sikiö ei saa tarpeeksi testosteronia, aivojen maskulinisaatiota ei tapahdu. Näin ollen ihmisen aivojen ja kehon sukupuoli ei välttämättä kohtaa.

On monta kertaa todettu, että ihmisen sukupuolikokemusta ei voida terapian tms. keinoin muuttaa. Kehoa sen sijaan voidaan muuttaa hormonien ja/tai kirurgian keinoin. Siksi on olemassa sukupuolenkorjaushoidot, joiden päämääränä on tehdä ihmisen kehosta mahdollisimman yhtenäinen hänen kokemansa sukupuolen kanssa.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.