YLE Teema

 

Rhenus- ja Hister-joki

""Vahvempi rotu on ajava tieltään heikot rodut.""
Tulee heti mieleen Palestiina ja laittomat siirtokunnat."

Samoin islamin "sapelilähetystyö" 600-luvulta alkaen. Paljon haukutut ristiretkethän olivat vastareaktio siihen. (Ja joojoo, kristityt ovat puolestaan heiluneet ahkerasti miekan kanssa. Joskus tulee mieleen, että puolikuukuvio on ensisijaisesti sapeli ja ristikuvio miekka. Niitä sitten esiteltiin sotalipuissa sekä vallan tunnuksina rakennusten katoilla jne. Pasifistit alkukristitythän käyttivät tunnuksenaan kalakuviota.) Ja onhan Lähi-Idässä muutenkin taisteltu vuosituhansia, eri valtakuntien vahvistuessa ja heikentyessä, vanhojen romahtaessa ja uusien syntyessä. Kaikkialla maailmassakin, tietysti.

Mutta mitkä ihmeen "laittomat siirtokunnat"? Britannian mandaattialue jaettiin sopimuksella vuonna 1922 juutalaisten osaan Israeliin ja arabien osaan (Trans-)Jordaniaan. Siis alueen laillisen esivallan kanssa sovittiin tällaisesta jaosta. Trans-Jordania tarkoittaa "Jordanin takaista", koska noiden osien välinen raja meni Jordan-joessa ja Välimereltä päin katsottuna arabien alue oli joen takana, itäpuolella. Juutalaisten alue taas oli Jordan-joesta Välimereen, mukaanlukien ns. Länsiranta ja Gazan alue.

Myöhemmin arabimaat ovat neljä kertaa hyökänneet armeijoilla Israelin kimppuun tarkoituksenaan tuhota se täysin (ja sen avoimesti ja suorasanaisesti julistaen). Israel voitti puolustussodat ja hankki ydinasepelotteen, joka on 40 vuotta estänyt uudet hyökkäykset. Kun suora väkivalta ei tuottanut tulosta, arabit ovat siirtyneet kieroilutaktiikkaan, jossa vetäistään turbaanista viivoja, joille Israelin pitäisi muka pienentää aluettaan, kuten "vuoden 1967 raja", nimityksiä kuten "laiton siirtokunta" jne.

Palestiina on arabiaksi "Falastīn". (F-kirjain kirjoitetaan useissa kielissä "ph", esim. suomeksi kirjoitetaan "faarao", englanniksi "pharao".) Nimitys tulee sanasta Filistia. Filistealaiset olivat (ilmeisesti kreikkalaisperäinen) ns. merikansa, joka saapui nykyisen Israelin alueelle 1100-luvulla eaa. hävittyään taistelussa egyptiläisille. Egyptiläiset aikakirjat kertovat faarao Ramses III:n voittaneen filistealaiset hyökkääjät Niilin suistossa vuonna 1175 eaa.

Filistealaiset olivat heprealaisten (juutalaisten esivanhemmat) pitkäaikainen viholliskansa. Juutalaisen näkökulman tapahtumista voi lukea Vanhasta testamentista, mm. kertomuksessa Davidista ja Goljatista. Lopulta filistealaiset kansana ja kulttuurina tuhoutuivat ja sulautuivat muihin kansoihin, samoin kuin alueella asuneet kanaanilaiset kansat.

Tuhannen vuotta myöhemmin alue päätyi osaksi Rooman imperiumia. Juutalaiset kapinoivat useita kertoja. Vuoden 132 jaa. Simon bar Kochban kapina kukistettiin verisesti - roomalaisen historioitsijan Cassius Dion mukaan henkensä menetti noin 580 000 juutalaista. Suurin osa juutalaisista ajettiin maanpakoon ja keisari Hadrianus muutti alueen nimen Iudaeasta eli Juudeasta (alueen ja juutalaisen kansan nimi tulee patriarkka Jaakobin pojasta Juudasta) Syria Palaestinaksi. Syria tuli naapuriprovinssi Syyriasta, Palaestina oli latinalainen muoto Filistiasta. Syria viittaa assyyrialaisiin, jotka 700-luvulaa eaa. valtasivat Juudan valtakunnan pohjoispuolella olleen Israelin kuningaskunnan ja pakkosiirsivät sen kymmenen juutalaisheimoa maahansa. Alueen uusi nimitys oli siis tarkoitettu pilkkaamaan voitettuja juutalaisia ja toisaalta mielikuvissa erottamaan heidät alueestaan.

Erään arabiryhmän pari tuhatta vuotta myöhemmin käyttöönsä ottama nimi on selvää jatkoa tuolle pilkalle ja propagandalle, julistautuminen Israelin viholliseksi, muistutus juutalaisten kokemista verilöylyistä ja maanpaoista sekä yritys mielikuvissa liittää itsensä niihin kreikkalaisiin, jotka muinoin asuivat Israelin alueella.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.