YLE Teema

 

Erinomaista

Kerrassaan loistava dokumenttisarja! Harmi, että ensimmäinen jäi näkemättä. Toivotaan uusintaa jossakin vaiheessa. Nämä poistuvat areenasta nykyisin niin pikaisesti.

Sarja oli paljon muutakin, kuin pelkkä katsaus pölymyrskyihin. Tarina lyhytnäköisyydestä, luonnon huomioimisesta, vihamielisestä ihmisluonteesta jopa omiaan kohtaan, yritteliäisyydestä ja paljosta muusta kulki todella upealla tavalla mukana.

Sarja opetti mm. hyvin, kuinka haitallista on, jos yritteliäältä ja parhaansa antavalta ihmiseltä viedään omanarvontunto. Niin se on: moni ihminen sairastuu ja kuolee työttömyyteen, koska henkinen terveys ei kestä sitä. Henkistä sairastumista seuraa fyysiset sairaudet. Työttömyydessä on kyse hirvittävästä vitsauksesta, jolle ei Suomessakaan tehdä riittävästi vain siksi, koska sen yhteyttä terveyteen ei edelleenkään riittävästi tunnusteta. New dealille olisi huutava tarve myös Suomessa, mutta niin että se antaa ihmisten tuntea olonsa arvokkaaksi.

Erityisen hyvä oli erään naishaastateltavan kommentti (3. osa) siitä kritiikistä, mitä new deal -ohjelman "keinotekoisesti" synnytettyä työtä vastaan esitettiin. Hän kyseenalaisti hienosti, että miksi me emme sitten ole huolissamme niistä tyhjäntoimittajista, joille pelkkä syntymän tai perinnön sattuma on antanut mittaamattoman vaurauden täysin ansiotta ja ilman, että he osaavat antaa sille mitään arvoa.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.