YLE Teema

 

Herra Tossavainen

Anonyymi kirjoitti:
Evoluutioteoriassa on yksi keskeinen looginen virhe, jos yleensä vain vahvin pystyy siirtämään geeninsä "eteenpäin", niin silloin törmätään yhteen genetiikan näyttöön toteamaan faktaan, että populaation vahvimmalla alfauroksella ei välttämättä ole lajin selviytymisen kannalta parhain geenistö. Monesti se uros, jolla on geeneissä vähiten esim. epämuodostumia aiheuttavia perintötekijöitä, ei pysty siirtämään geenejä eteenpäin.

Kuka on väittänyt, että evoluution mukaan vain vahvin saisi selviytyä tai siirtää geenejään? Ei tuo ole evoluutiota. Ja tämän väärinkäsityksen takia evoluutiota vastustetaan.

Geenejään siirtävät yleensä kaikki, jotka siihen suinkin pystyvät. Geenit määrittelevät yksilön ominaisuudet ja vähitellen ne, jotka ovat ympäristöön sopivimpia, alkavat yleistyä. Ympäristöllä tarkoitetaan laajassa mielessä sekä luontoa, ilmastoa, UV-säteilyä, sosiaalista yhteisöä, kulttuuria tms. Sopivimpia ominaisuuksia ovat ne, jotka edistävät geenien siirtymistä seuraavalle sukupolvelle. Jos yksilöllä olisi vaikkapa taipumus sietää huonosti pakkasta, hänen mahdollisuutensa lisääntyä ja levittää geenejään alenisivat pohjoiskalotilla. Jos taas ympäristö arvostaisi kohteliasta ja kunniallista käyttäytymistä ja tällainen käytös lisäisi yksilön lisääntymismahdollisuuksia, tämä ominaisuus alkaisi vähitellen yleistyä populaatiossa.

Ei evoluutio ja luonnonvalinta tarkoita sitä, että vain itsekkäin ja väkivaltaisin yksilö menestyy. Ainakaan ihmisyhteisöissä tällaisesta tyypistä ei tykkäisi kukaan, ja hän kuolisi lapsettomana ja hänen geeninsä siinä sivussa.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.