YLE Teema

 

Taneli Oulusta

No joo, tässä on paljon myyttejä, jotka syntyivät mm. Hollywoodissa kun amerikkalaiset kävivät Pariisissa -40 ja -50 luvulla.

En ole varma, että kaikki ranskalaiset urokset ovat kovin ritarillisia ja hienostuneita. Muutamia vuosia sitten kysyttiin ranskattarilta, minkälainen kumppaninsa oli. Mies oli useimmiten täysjuntti ja tai tuppisuu tai tv:ta töllöttävä sohvaperuna yms.

Ylikohtelias, viehättävä, henkevä mies oli muuttunut vuosien kuluessa kummalliseksi otukseksi, joka ei liikahda pikku sormeaan, kun vaimo raataa kotona.

Toinen vakava juttu on että vaikka ranskattaret toisin kuin saksattaret käyvät yhtä ahkerasti töissä kuin pohjoismaalaiset siskonsa, taakka kotona ei ole mitenkään keventynyt nykypäivänäkin.

Mies joka vaihtaa vaippoja tai tiskaa tai siivoa on yhä harvinaisuus. Mulla on pariisilainen ystävätär joka on toimittaja ja kirjailija. Kun hän pääsee töistä klo 18-19, hän juoksee ostoksille. Talo on yleensä sekasortoinen, joten täytyy kerätä sinne tänne heitettyjä vaatteita, sitten hän laittaa ruokaa. Miehellään on kevyempi työ, silti hän tuskin tarjoutuu auttamaan. Ja tämä on sentään "kulturelli" perhe!

Entäs yrityksissä ja politiikassa? ei ole paljon kehumista ranskalaisten miesten charmista! Ranskattaret puhuvat lasikatosta tai epäasiallisista kommenteista.

Onneksi kanssakäyminen miesten ja naisten välillä on aina ihana, hauska. Haluamme viettää aikaa yhdessä, keskustella kaikesta, emmekä vietä erikseen "miesten iltoja" ja "naisten iltoja". Minua järkyttää seurata miten naisten ja miesten maailmat ovat erillään Suomessa ihan kuin olisimme jossain muslimimaassa. Ihmettelen usein, missä vaiheessa naiset ja miehet kohtaavat, ihan kuin he eivät osaisi olla yhdessä luontevasti selvin päin ja harrastaa samoja asioita. Olen ratsastanut vuosia ja ihme ja kumma ratsastus on naisten harrastus, joten olen useimmiten ainoa mies koko ryhmässä. Ei se mua häiritse.... itse asiassa se on nautinto!

Mutta kyllä osaamme leperellä ja immarrella niin, että nainen uskoo olevansa kuningatar. Miehen on oltava "naisten naurattaja". Jos mies ei osaa hauskuuttaa naisia, jotka häntä kiinnostavat hän on surkimus, tylsimys, tosikko, Hus pois tai ikävystyn kuoliaaksi sellaisen typin kanssa! ranskattaren sanoo.

Osaamme sanoa, mitä meitä kiinnostavat naiset odottavat meidän sanovan ja tekevän. Flirttailu on hauska ja kevyt. Nainen ei katso vihaisena ihan kuin kyseessä olisi vakava kosinta tai seksuaalista ahdistelua. Kaikki tietävät, että kyseessä on leikki.

Malli on syntynyt 1600- luvun alussa kun oppineet, hienostuneet aristokratian naiset järjestivät salongeissaan kaikenlaisia verbaalisia leikkejä ja kilpailuja. Määriteltiin ihanteellisen miehen ominaisuudet: kaunopuheinen, joka harrasti runoutta, musiikkia, tanssia, jolla oli keskustelitaito, mutta joka osasi myös ratsastaa, harrasti liikuntaa jne.

No mutta ollaan menossa eurooppalaiseen miesmalliin. Vietän kaikki kesät ihanassa burgundilaisessa kylässä ja kerran vein tyttäreni tanssimaan johonkin klubiin. Klo oli 1 yöllä ja mitään ei tapahtunut. Tytöt ja pojat olivat erillään salin eri puolilla. Tytöt tanssivat yksin tai keskenään, kun pojat tuijottelivat ja ryyppäsivät. Vasta klo 1.30-2 alkoi tapahtua. Pojat olivat sellaisessa kunnossa, että uskalsivat mennä hakemaan tytöt tanssimaan! Eikö kuulosta tutulta?

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.