YLE Teema

 

Eikä meillä vieraitakaan tervehditä

[Taneli Oulusta sanoo osuvasti; suomalaiset vaikenevat kahdella kielellä ja osaavat mestarillisesti vaientaa toisiakin suomalaisia! Ja jossain toisaalla kuten sanoit, kielen opiskeluun kuuluu myös kulttuurin, ja käytöksenkin opettelu, jos ei ole sitä siihen mennessä vielä joutunut tekemään.[/quote]

Näinpä,ja toisille on opetettu suhteellisen eurooppalaiset käytöstavat jo kotona ja toisille taas ei: menin eilen jumppaan, ja pukuhuoneeseen astuessani sanoin Hei! vaikken ketään tuntenutkaan. Arvatkaapa huviksenne vastasiko kukaan. Ranskassa ja muualla Keski-Euroopassa saa moukan maineen (ja lisäksi huonoa palvelua), jos astuu sisälle kauppaan sanomatta Päivää kulloisellakin kielellä. Kyllä täällä mörrimöykkyjen maassa joskus sitä Monoprixin ystävällistä kassaa todella kaipaa, ja sitäkin, ettei saisi kaupan ovea suoraan päin naamaansa ellei pidä varaansa.

Muuten olen niiden kanssa samaa mieltä, jotka pitävät pudotuskisaa kurjana formaattina kielenopiskeluun. Jollei YLEllä ole varaa viedä koko porukkaa koko ajaksi Ranskaan tai mitä kieltä nyt kulloinkin opiskellaankin, niin eikö Talo Italiassa ollut sen muotoinen, että opiskelu tapahtui Suomessa ja talo Italiasssa oli sitten palkintona. Ehkä kulut sillä formaatilla pysyisivät paremmin hanskassa. Tosin siinäkin taidettiin kyllä pudottaa osallistujia.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.