YLE Teema

 

Elina

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Enkun ja ruotsin ope kirjoitti:

P.S Joskus minusta tuntuu, että ranskalaiset saisivat ottaa oppia näistä rohkeista suomalaisista - ei heillekään tekisi pahaa oppia vieraita kieliä ja muita kulttuureja. Minun kävi sääliksi Laurettea ja Pompidouta torilla,

Hetkinen! Eikö tämä ole vähän hätiköity johtopäätös? Mitä näimme Montpellierin kaduilla oli vähän häijy leikki kilpailijoiden kustannuksella eikä vakava yritys markkinoida Suomea ranskalaisille! Poloiset näyttivät laittomilta siirtolaisilta, jotka eivät löytäneet mielekkäämpää töitä!
Jos menisin samalla tavalla sonnustautuneena kuin he turuilla ja toreilla tyrkyttääkseni tietoja Ranskasta, herättäisin yhtä positiivista uteliaisuutta kuin romanialainen kerjäläinen Mannerheimintiellä!

Kun kehotat meitä oppimaan vieraita kieliä ja muita kulttuureja ihmettelen tiedätkö, että historian ja maantieteellisen aseman takia impivaaralaisuus on täysin mahdoton Ranskassa. Aikamoinen osa ranskalaisista on tullut muualta (20-25 %). Olemme aika kirjava et sekarotuinen joukko ja ranskan kieli itse on myös uskomaton sekoitus.

Niin meidän englannin taso on häpeällinen ja tiedostamme sen, siksi emme raski puhua sitä tuntemattomien kanssa. Silti opiskelemme sitä 6-8 vuotta koulussa usein tuloksetta, koska menetelmät ovat huonoja, opettajat eivät ole aina ajan tasalla.

Ja ennen kaikkea suhtautumisemme yleensä kieleen ei ole kovin rento. Kuten selitin eräässä toisessa viestissä kieli ei ole ihmisiä varten (kuten Suomessa) vaan keino erottaa ihmisiä eri kasteihin. Joten voit kuvitella, että siirrämme tällaisen asenteen muihin kieliin. Jos kirjoitan tai puhun "huonosti" omaa äidinkieltäni - ranskaa - osoitan kuinka sivistymätön olen, joten jos puhun englantia huonosti kaikki saattavat ajattella, että olen joku pummi tai moukka, joten säilyttääkseni kasvoni olen mieluummin vaiti.

Kiitos Taneli kun valotat meille ranskalaisten tapaa ajatella asioista. Kirjoituksesi ovat mielenkiintoisia. En ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että ranskalaisten haluttomuus puhua vieraita kieliä voisi johtua mainitsemistasi syistä.

Päteekö sama ajattelu myös ulkomaalaisia kohtaan? Jos puhun virheellistä ranskan kieltä Ranskassa, ajatellaanko minusta, että olen sivistymätön henkilö?

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.