YLE Teema

 

Pena

Mielestäni ohjelma oli melko objektiivinen ottaen huomioon toimittaja Anna Laineen taustan. Tästä annan toimittaja Laineelle, joka muutenkin on tehnyt hyviä dokumentteja TV:lle, erityiskiitoksen. Lisäksi hän on ihastuttava nainen ! (toim. oma huomio).

Ihan hyvä, että tuotiin selkeästi esiin se, että kyseessä ei juurikaan ollut torpparikapina vaan teollisuustyöläisten valveutuminen muiden maiden työläisten vanavedessä.

Lisäksi oli hyvä, että pantiin merkille se seikka, että Linna käytti reippaasti taitelilijan vapauttaan luodessaan ilkeän papin hahmon. Sille kun ei löydy ainakaan ketään tunettua esikuvaa todellisuudesta ja että Akseli Koskelan oikealla esikuvalla ei ollut mitään henkilökohtaista syytä sotaan. Hän vain halusi olla mukana mieskunnian ja ehkäpä myös seikkailunhalun vuoksi. Olihan hän vasta 18-vuotias eli aivan liian nuori vielä ymmärtämään asian poliittista puolta varsinkin sen ajan tietopohjalta.

Hyvin tehty ja melko objektiivinen kuvaus sodasta. Vain sotaan johtaneiden tapahtumien kuvaus oli liian punamyönteinen. Siinä ei riittävällä selkeydellä tuotu esiin, kuinka noustiin laillista ja demokraattista hallitusta vastaan. Onneksi sentään myöhemmin ohjelmasa tutkijan suulla todettiin, että sota oli virhe. Tätähän on kuultu myös mm. nykydemarien suusta. Tosin eivät kaikki sosiaalidemokraatit tuolloinkaan olleet sodan kannalla.

Hyvä oli myös todeta, että uudistukset sodan jälkeen saatiin aikaan sodasta huolimatta, ei sodan vuoksi.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.