YLE Teema

 

Anonyymi

Kauneus, myös näiden vanhojen puisten, kivisten rakennusten, on aina katsojan silmissä. Joku näkee rakennuksessa kamalan, traktorilla nurin kaadettavan röttelön, kun taas toiselle se on maailman kaunein talo, rakennus, teos. "Taideteoksiahan" monet vanhat rakennukset ja aluekokonaisuudet todellisuudessa ovatkin. Harkiten aikoinaan suunniteltuja, ajan kanssa ja ammattitaitoisen työväen rakentamia sekä myös aikaa kestävistä materiaaleista rakennettuja. Monissa rakennuksissa, jotka on suunniteltu tehtaiksi, tuotantolaitoksiksi, julkisiksi rakennuksiksi, toimisto- tai virastokäyttöön, on ollut myös alunperin asunto-osat tai muutama asunto erikseen. Miksei voitaisi aloittaa niiden käyttöön ottamisesta ja pikkuhiljaa laajentaa rakennuksen käyttötarkoitusta joko julkiseen, yleishyödylliseen tai tuotannolliseen toimintaan. Monet, esimerkiksi 1920 - 60 lukujen välillä rakennetut, teollisuuskohteet ovat jo sinällään kestävää kehitystä materiaaliensa ja rakenteidensakin ansioista. Ikuisiakin. Vain käyttötarkoitus ja käyttäjät puuttuvat.

Suomessa on myös valtiovallan suojeluksessa olevaa pakkotyöllistämistä kuntien ja kaupunkien vastuulla. Miksei näitä rapistuneita, mutta kuitenkin kestäviä rakennuksia voisi kunnostaa pikkuhiljaa ja ajan kanssa tämän tapaisen työllistämisen avulla? Pitkäaikaistyöttömissäkin on usein rakennusalankin ammattitaitoisia moniosaajia.

Todella hyvä ohjelma, joka toivottavasti aukaisee kansalaisten, mutta myös päättäjien ja rahakirstujen vartijoiden silmiä, näkemään ympäri maata olevaa, mutta (valitettavasti, jos kukaan ei tee mitään) kohta katoavaa, suojelemisen arvoista rakennuskantaamme.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.