YLE Teema

 

Anonyymi

Pertti Rinne kirjoitti:
Kivinokan suojelu pitäisi saada kuntoon pidentämällä alueen vuokrasopimuksia vähintään 50 vuodella. Missään muualla Euroopassa ei liene vastaavaa kulttuurikohdetta, jossa näkyy itsenäisyytemme alkuajan tapa siirtää teollisuuspaikkakuntien perinne työväestöstä huolehtimisesta kaupunkiympäristöön.

Kivinokka oli jo aikanaan ainutlaatuinen esimerkki tavasta järjestää työväestölle mahdollisuus lomailuun ja vapaa-ajan viettoon lähellä työpaikkojaan. Myös urheilun ja ammattiyhdistysliikkeen osuus on vahvasti mukana Ponnistuksen ja KTV:n alueilla. Nämä majat tarjosivat työläislapsille kolmen kuukauden kesäloman koulusta täysin "maalla", kun vanhempien oli mahdollista käydä työssä mökiltään.

Vietin itse kesäni Kivinokassa 4-12 vuotiaana vanhempieni rakentamalla mökillä enkä unohda tuota aikaa luonnon parissa koskaan. Aikuisena veimme lapsemme ja nyt lastenlapsemme joka kesä useaan kertaan Kivinokkaan, koska se on aivan ainutkertainen "ulkomuseo" siitä, miten työväestö pääsi 2. maailmansodan jälkeen kiinni hyvin laadukkaaseen vapaa-ajan ja kesälomien viettoon luonnon helmassa.

Tällaisen suomalaisen luokkayhteiskunnan rajoja lieventäneen alueen säilyttäminen ja suojelu on tärkeää. Minkäänlainen asuntorakentamisen tarve ei voi olla yhtä arvokas kuin Kivinokan kultturihistoria.

ulla
Virkistys työelämästä tuottaa yhteiskunnalle tärkeää jaksamista. Itä-Helsingissä asuu väkeä, joka on töissä kaikkina vuorokauden aikoina. Ulkoiluun pitää päästä ilman liikennevälineitä.
Vaikka käyttö näyttäisi väheiseltä niistä, jotka kaahaavat mökilleen satoja kilometrejä, on lähellä alueita joiden käyttö on vielä vähäisempää. Metroradan varrella koko Herttoniemen-Roihupellon teollisuusalue on ainakin osittain harvoin käytettyä. Onko tosiaan tärkeää, että bemarin ostajat pääsevät autokauppaan Siilitien metroasemalta. Miten usein sellaista tapahtuu? Autokaupoille olisi parempi alue jossain Keravan takana. Siellä voisi koeajaakin kerralla kunnolla.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.