Amélie Nothomb: Nöyrin palvelijanne (1999)

Julkaistu perjantaina 06.07.2012 0 94

 

Amélie Nothomb on belgialaisista nykykirjailijoista maailmanlaajuisesti suosituin: hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle.

 

Amélie Nothomb syntyi vuonna 1967 tunnettuun belgialaiseen poliitikkosukuun, diplomaatti-isän Japanin-komennuksen aikana. Tytön ollessa viisivuotias perhe muutti Kiinaan. Perheen kuopus joutui sopeutumaan jatkuvasti vaihtuviin olosuhteisiin: 17 vuoden aikana Nothombit asuivat Japanissa, Kiinassa, Bangladeshissa, Englannissa, Laosissa, New Yorkissa ja Burmassa.

 

New Yorkista Burmaan muuttanut 11-vuotias tyttö järkyttyi ihmisten kurjuudesta. Kaduille nälkään kuolevien ihmisten näkeminen aiheutti syyllisyydentuntoja. Esipuberteetti-ikäinen tyttö reagoi sairastumalla anoreksiaan. Muutamaa vuotta myöhemmin 15-vuotias Amélie painoi vaivaiset 32 kiloa; hän oli kuolemaisillaan.

 

Perhe muutti Belgiaan 1980-luvulla, Amélien ollessa 17-vuotias. Hän opiskeli Brysselissä romaanista filologiaa, mutta uusi kotimaa ja sen kansa tuntuivat vierailta, ja kolmeen vuoteen Nothomb ei ystävystynyt yhdenkään belgialaisen kanssa. Kaipuu synnyinmaahan kalvoi häntä koko nuoruusiän. Lopulta, valmistuttuaan yliopistosta, hän palasi Japaniin, todistaakseen itselleen ja muille olevansa japanilainen. Japanin-vuoden kokemuksiensa pohjalta Nothomb kirjoitti Nöyrin palvelijanne -romaanin. Se palkittiin Ranskan Akatemian arvostetulla kirjallisuuspalkinnolla.

 

Japani kutsuu - hyvästi tasa-arvo!

Länsimaiselle naiselle Japani on tasa-arvon takapajula. Miehet ovat perinteisesti naista korkea-arvoisempia. Nainen voi vapautua asemastaan ainoastaan uudelleensyntymällä mieheksi. Miesten yhteiskunnassa miehet päättävät. Esimerkiksi 1960-luvulla länsimaisen naisen vapautumisen symboliksi nousseet ehkäisypillerit laillistettiin Japanissa vasta kolme vuosikymmentä myöhemmin, vuonna 1999. Huomattavasti tuoreempi lääke, miehille suunnattu viagra, sen sijaan sai myyntiluvan jo puolessa vuodessa! Potenssilääke päätyi Japanin markkinoille samana vuonna ehkäisypillerien kanssa.

 

Lähes kaikkien Nothombin romaanien tapaan myös Nöyrin palvelijanne on omaelämäkerrallinen teos. Romaanissa nuori, akateemisesti koulutettu belgialaisnainen Amélie saa vuodenmittaisen pestin kielenkääntäjänä japanilaisesta suuryrityksestä. Ankaran hierarkkisessa yhtiössä esimiehet simputtavat nuorta länsimaalaista naista.

 

Tarinassa Amélie kirjoittaa, esimiehiltään salaa, raportin belgialaisesta kevytlevitteestä. Raportti voisi parantaa hänen asemaansa yrityksessä. Mutta lähin esimies, vuosikaudet miesten pompottelusta kärsinyt japanitar, estää päättäväisesti päähenkilön uranousun.

 

Alkuperäisteoksen nimi Stupeur et tremblements - ”kunnioittaen ja vapisten” – on vanhan Japanin keisarillisen protokollan ohje: hallitsijaa puhutellessaan alaisen tulee vapista kunnioituksesta. Amélie aistii perinteisen ilmapiirin työpaikallaan. Hän ei osaa olla aidosti nöyrä, kuten työkulttuuri vaatisi. Lapsena Japanissa asunut diplomaatin tytär on kyllä oppinut kielen, mutta ei ole omaksunut kulttuuria. Hän ei muuta länsimaista ajatteluaan. Kärjistyvät tilanteet purkautuvat äänekkäinä yhteenottoina.

 

Paluu Belgiaan - ulkopuolisuuden tunne seuraa kirjailijaa

Palattuaan Belgiaan Nothomb aloitti kirjailijan uran. Esikoisromaani Hygiène de l'assassin (1992) sai valtavasti huomiota ja se sovitettiin näytelmäksi ja oopperaksi. Aikuisiän Japanin-kokemuksiaan Nothomb sulatteli vuosikausia ennen kuin Nöyrin palvelijanne julkaistiin.

 

Kirjailijan ulkopuolisuuden tunne ei ole hävinnyt mihinkään. Nothomb kertoo, että edelleen kaikista asuttamistaan maista juuri Belgia on se, jota hän kaikkein vähiten ymmärtää.

 

Nykyään Amélie Nothomb asuu sekä Brysselissä että Pariisissa.

 

 

Amélie Nothomb

• syntyi 13.8.1967 Kōbessa, Japanissa

• Nothombin suku pitkään mukana Belgian politiikassa

• muutti lapsena lähes joka toinen vuosi ja asui kahdeksassa eri maassa ennen täysi-ikäisyyttään

• ahdistui köyhissä Aasian maissa ja sairastui anoreksiaan 11-vuotiaana

 

Teksti: Olli Laine, Yle Kulttuuri. Kuva: Otava

Kirjasarjan yhdeksännessä jaksossa 9.8. Lilli Paasikivi keskustelee Amélie Nothombin kirjasta Nöyrin palvelijanne.

 

 

Lisää: 10 kirjaa vallasta

 

 

Suosittele94 Suosittelee

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä