Ammatti: Nälkätaiteilija

Julkaistu perjantaina 14.03.2014 2 10

Ivan tekee syväluotaavan ammatinvalintatestin, ja huomaa olevansa taiteilija. Asia ei ilahduta häntä, sillä taiteilijan asema on Suomessa kehno. Jonni Roos selvittää, miksi taiteilijan toimeentulo on polkenut paikallaan viimeiset kymmenen vuotta.

 

Täältä lisää Stradaa!

 

Suosittele10 Suosittelee

lauantaina 15.03.2014

Hei,
kyseessä on taiteilijan ammatin uskottavuusongelma. Jos ammattillamme olisi päättäjien silmissä todellista yhteiskunnallista merkitystä, kulttuuriministerinä olisi joku päähallituspuolueesta. Se olisi yksi osoitus taiteilijan ammatin arvostuksesta. Kulttuuriministeriyys on kiinni politiikon kiinnostuksesta ei asiantuntijuudesta. Jos taiteilijoiden apurahojen määrä on osittain kiinni siitä kuinka paljon Suomen Kansa lottoaa, niin se kuvaa paljon suomalaisesta sivistyksestä ja kulttuurista.

Kyllä ihmisiä kuitenkin kiinnostaa taiteilijan työ ja miten me teemme työtämme. Sen on osoittaneet tamperelaiset ja Oulun alueen taiteilijat järjestäessään pop up -gallerioita parin viime vuoden aikana. Omasta puolestani voin kertoa, että kun järjestimme Oulussa taiteilijaryhmän Elävien Taiteilijoiden Seuran PoPuP -gallerian marraskuussa 2013, kävijöitä oli noin 2000 ja möimme teoksia noin 15000 € edestä kuukauden aikana.

Tavoitteemme oli saada uutta yleisöä ja tiedottaa taiteilijoiden työstä ja sen tekemisestä. Tempauksemme sai laajasti Oulun alueella huomiota ja ihmiset pitivät tapahtumasta. Olimme itse paikalla valvomassa galleriaa ja ihmiset pitivät siitä,että he saivat tavata myös itse tekijöitä. Suurin osa vieraista oli aivan tuntemattomia.

Iloisin taiteilijaterveisin,
Juha Laakso
Taidegraafikko-kuvataiteilija
Grafiikanpaja Aava
CEO

maanantaina 17.03.2014

Totta, Juha. Tosin apurahat eivät tule veikkausvoittovaroista. Ei voi kuin ihailla taiteilijoiden kärsivällisyyttä ja toisaalta aloitteellisuutta kuvaamasi kaltaisissa asioissa. Monella paikkakunnalla taiteilijat ovat tarttuneet aktiivisesti toimeen ja saaneet hienoja tuloksia. Ikävä kyllä taiteilijoiden toimeentuloon tarivttaneen myös suoraa valtion tukea.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä