Fjodor Dostojevski: Peluri

Julkaistu tiistaina 31.05.2011 2 127

 

Fjodor Dostojevski oli peliriippuvainen. Romaanista Peluri tuli hänen elämänsä suurin uhkapeli.

 

Fjodor Dostojevski syntyi Moskovassa 1821. Äidin kuoltua isä lähetti 15-vuotiaan pojan Pietariin, armeijan insinöörikouluun. Insinööriä Fjodorista ei koskaan tullut. Ensimmäisen romaaninsa Köyhää väkeä hän julkaisi 25-vuotiaana. Yhteydet sosialisteihin olivat kohtalokkaat: vuonna 1849 Dostojevski vangittiin muutamien muiden sosialistien mukana ja tsaari Nikolai I tuomitsi heidät kuolemaan. Vallanpitäjät antoivat sosialisteille opetuksen: viime hetkellä, kun teloitettavilla oli jo mestaushuppu päässä, tuomio lieveni pakkotyöksi Siperiassa.

 

Vankileiri muutti miehen: ainoa sallittu kirja oli Raamattu. Sosialistiset arvot ja ajatukset korvautuivat kansallismielisillä ja kristillisillä aatoksilla. Vankileirin jälkeen Dostojevski meni sotaväkeen ja avioitui Maria Isajevan kanssa. Pietariin palattuaan Dostojevski huomasi että myös Äiti-Venäjä oli muuttunut: Nikolai I oli kuollut ja valtaan nousseen Aleksanteri II:n aikakaudella maaorjat vapautettiin ja lehdistölle annettiin vapauksia. Tehdyt myönnytykset eivät riittäneet, yliopisto-opiskelijat vaativat sosialistista Venäjää. He ihailivat Dostojevskia, mutta kirjailija ei pitänyt kumouksellisista; hänen arvonsa olivat muuttuneet ja vankileiri oli yhä tuoreessa muistissa.

 

Kesällä 1862 Dostojevski lähti Eurooppaan. Perhe jäi odottamaan Pietariin. Kirjailija matkusteli Ranskassa, Englannissa ja Sveitsissä, tyytymättömänä ja turhautuneena. Palattuaan Pietariin Dostojevski masentui ja pakeni takaisin Eurooppaan, tällä kertaa nuoren ihailijansa Polina Suslovan kanssa. Kirjailija tutustui uhkapeleihin ja ajatus Peluri-romaanista syntyi. Hampurin kasinolla Dostojevski hävisi joka ainoan lanttinsa!

 

Kesäkuussa 1866 ahdistunut Dostojevski löi elämänsä vedon häikäilemättömänä tunnetun kustantaja Stellowskin kanssa: hän lupasi kirjoittaa seuraavan romaaninsa marraskuun alkuun mennessä. Aikaa oli alle 5 kuukautta. Epäonnistuessaan Dostojevski menettäisi kustantajalle kaikki oikeutensa niin nykyisistä kuin tulevista teoksistaan! Vedon lyönyt Dostojevski lähti kolmannelle Euroopan matkalleen ja pelasi jälleen kaikki rahansa. Lokakuun alussa, kuukautta ennen määräaikaa, romaania ei ollut kirjoitettu riviäkään! Dostojevski palkkasi pikakirjoittajan ja saneli romaanin 20-vuotiaalle Anna Grigorjevnalle.

 

Pelurissa rakkauden ja riippuvuuden, lainojen ja vekseleiden umpisolmun avaamiseen tarvitaan rahaa, rutkasti rahaa. Kenraali odottaa iäkkään, upporikkaan tätinsä perintöä kylpyläkaupunki Roulettenburgissa. Kirjan kertoja, kenraalin lasten kotiopettaja Aleksei Ivanovits, on rakastunut avoimen epätoivoisesti kenraalin tytärpuoleen Polinaan. Aleksei haluaa voittaa Polinan rakkauden rahalla. Hän syöksyy rulettisaliin, voittaa 100 000 floriinia mutta menettää tunteensa: ”rakkauteni oli merkillisesti ikään kuin väistynyt taka-alalle heti, kun olin koskettanut pelipöytää ja ruvennut kahmimaan niputtain rahaa.”

 

Fjodor Dostojevski voitti vetonsa: Peluri valmistui täsmälleen määräaikaan mennessä. Kun pikakirjoittaja oli saanut työnsä loppuun, kirjailija tunnusti tälle rakkautensa. Dostojevski eli pitkäpinnaisen ja ymmärtäväisen Annan kanssa kuolemaansa saakka.

 

Teksti: Olli Laine, Yle Kulttuuri

Kirjasarjan seitsemännessä jaksossa 18.7.toimitusjohtaja Satu Huber keskustelee Fjodor Dostojevskin romaanista Pelurit.

 

 

Lisää: 10 kirjaa rahasta

 

 

Suosittele127 Suosittelee

maanantaina 25.07.2011

Aah, mikä ohjelma. Ohjelman ansiosta tuli luettua Peluri-kirja. Ohjelmassa puhuttiin, että päähenkilö Aleksei pelaa voittaakseen ja pelin myötä unohtaa rakkautensa. Tuntui siltä, että Aleksei ei kestänyt onnea vaan haki ahdinkoa peleistä ja naisista. Onnen hetkellä, kun oli voittanut kasan rahaa ja Polinakin oli kallistumassa Alekseihin päin, Aleksei pakenee Pariisiin ja tuhoaa rahat ennätysajassa toiseen naiseen ja elämään, jota ei arvostanut. Pian sama ahdinkoinen elämä taas jatkui.

torstaina 16.02.2012

Aleksei ei kestänyt onnen saavuttamiseen liittyvää ponnistelua eikä vastuuta omasta ja toisen elämästä koska rikkaiden ja uhkapelin maailmaa seuranneena hänen elämänkäsityksensä oli rahan sokaisema ja vääristynyt, mutta ratkaisun hetkellä juuri Polina heittää Aleksein ruletissa voittamat rahat hänen silmilleen ja pakenee täysin murtuneena, koska ei kestä olevansa nainen jonka rakkauden miehet haluavat vain ostaa. Koska Dostojevskin kuvaama maailma on ristiriitainen, Polinan ottaa kuitenkin suojelukseensa rikas englantilaistehtailija. "Peluri" on loistava kirja, joka samalla kun pilkkaa ihmisten ahneutta saa kummasti lukijan säälimään ihmisiä jotka eivät voi heikkouksilleen mitään. Luin kirjan oikeastaan Teemalla esitetyn "Dostojevskin elämä" -sarjan innoittamana, jossa Jevgeni Mironov näyttelee hienosti itsekin ihmisenä ristiriitaista ja heikkoa kirjailijaa, ja uhkapelikohtaukset jäivät mieleen.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä