George Orwell: Eläinten vallankumous (1945)

Julkaistu tiistaina 12.06.2012 0 87

 

Väsymätön kyseenalaistaja George Orwell oli kriittinen myös aatetovereitaan, sosialisteja, kohtaan.

 

George Orwell, oikealta nimeltään Eric Blair, syntyi Motiharin kaupungissa Intiassa brittiläiseen virkamiesperheeseen. Pojan ollessa vuoden ikäinen äiti ja lapset palasivat kotimaahansa Englantiin, isä jäi töihin Intiaan. Kahdeksanvuotiaana Eric lähetettiin St. Cyprianin sisäoppilaitokseen. Vanhemmilla ei ollut varaa maksaa hienostokoulun täyttä vuosimaksua, mutta poika pääsi kouluun vapaaoppilaana.

 

Nuorta Orwellia kiusasivat sekä koulun henkilökunta että äveriäät lapset. Rangaistukset olivat mielivaltaisia: samasta teosta, josta vauraan perheen poika sai kehuja erityisestä urheudesta, köyhä oppilas pahoinpideltiin. Kerran rehtori pieksi Orwellia niin kovaa, että ratsupiiska hajosi. Rehtori syytti poikaa arvokkaan työkalun tuhoamisesta. Armas aika -esseessään Orwell muistelee piiskausta: ”olin maailmassa, jossa minulla ei ollut mahdollisuutta olla hyvä. --- Elin lakien keskellä, jotka olivat järkähtämättömiä kuin painovoimalaki, mutta joita en kyennyt noudattamaan.” Sisäoppilaitoksen maailma iskosti Orwellin selkärankaan kapinan vallan väärinkäyttäjiä vastaan.

 

Orwell onnistui saamaan stipendin arvostettuun Eton Collegeen. Siellä hän viihtyi huomattavasti paremmin, vaikka pilkkasikin useimmille pyhiä asioita: urheilukilpailuja, kristinuskoa ja kuningasperhettä. Etonista valmistuttuaan Orwell ei jatkanut akateemista uraa, vaan lähti poliisiksi Burmaan. Työ brittiläisen imperiumin valvojana ei kuitenkaan miellyttänyt: ”Teoriassa – ja tietysti salaa – olin täysin burmalaisten puolella, heidän sortajiaan, brittejä, vastaan.”

 

Burmassa Orwell sairastui hengenvaaralliseen kuumeeseen. Hän palasi Englantiin, hylkäsi keskiluokkaisen elämän ja alkoi kirjoittaa. Vuosien ajan hän kuljeskeli Englannissa ja Ranskassa, asui kurjissa oloissa, teki satunnaisia hommia niin opettajana kuin tiskaajana. Kulkurina hän keräsi kirjailijalle kaikkein tärkeintä pääomaa: kokemusta.

 

Eric Blair käytti kirjailijanimeä George Orwell ensi kerran kolmekymppisenä, julkaistessaan vuonna 1933 kulkurivuosistaan kertovan esikoisteoksensa Puilla paljailla Pariisissa ja Lontoossa. Pari vuotta myöhemmin hän ihastui Eileen O'Shaughnessyyn ja avioitui. Pariskunta muutti askeettisiin oloihin maaseudulle. Talonrähjän vesikatto vuoti ja takka savutti.

 

Espanjan sisällissota muutti miehen

Heinäkuussa 1936 Espanjan oikeistolaiset yrittävät vallankaappausta laillista vasemmistohallitusta vastaan. Syntyy sisällissota. Lupaavasti kirjailijan uransa aloittanut Orwell ei epäröi: hän lähtee Espanjaan vapaaehtoisena ja päätyy sotimaan fasisteja vastaan anarkistisen työväenpuolueen miliisinä. Keväällä 1937 Orwell haavoittuu vakavasti.

 

Toivuttuaan hän huomaa, kuinka verenhimoisesti Stalinin kommunistit vainoavat anarkisteja. Tappolistalla ovat niin Orwell kuin tämän Espanjaan saapunut vaimokin.

 

Orwell palaa vaimonsa kanssa Englantiin. Vasemmiston sisäisiin valtataisteluihin pettynyt mies ei menetä uskoaan sosialismiin: ”Espanjan miliisit olivat, eräänlainen luokattoman yhteiskunnan pienoismalli. Tuossa yhteisössä, jossa kukaan ei ahnehtinut voittoa … sai ehkä likimääräisen ennakkokuvan siitä, millaisia sosialismin alkuvaiheet saattaisivat olla. … Toiveeni nähdä sosialismi toteutettuna on nyt paljon todellisempi kuin aikaisemmin.”

 

Orwell haluaa kirjoittaa helppotajuisen faabelin

Espanjan sisällissodan ja Neuvostoliiton tapahtumien pohjalta syntyy idea kirjoittaa vallan väärinkäyttöä kuvaava tarina, jossa hienosti alkanut kapina valuu hukkaan ja entisten sortajien tilalle nousevat omasta porukasta kaikkein häikäilemättömimmät yksilöt. Eläinten vallankumous valmistuu huhtikuussa 1944, mutta kustantajan löytäminen on vaikeaa. Neuvostoliitto on Iso-Britannian liittolainen ja entistä perivihollista Stalinia kutsutaan lempeästi Joe-sedäksi. Kukaan ei halua julkaista Stalinin valtaannousua kritisoivaa teosta.

 

Toukokuussa 1944, kahdeksan lapsettoman avioliittovuoden jälkeen, Orwellit adoptoivat lapsen. Vuotta myöhemmin Orwellin vaimo menehtyy.

 

Eläinten vallankumous julkaistaan toisen maailmansodan päätyttyä. Aikuisten faabeli on myyntimenestys.

 

Tuberkuloosia sairastava, 46-vuotias kirjailija solmii avioliiton 15 vuotta nuoremman Sonia Brownellin kanssa vain kolme kuukautta ennen kuolemaansa. Leskirouvaksi jäänyt nuorikko tienaa Orwellin tuotannolla mukavasti, mutta jättää lapsen Orwellin siskon kasvatettavaksi.

 

Vallanpitäjien kritisoimiselle elämänsä omistanut Orwell päätyy vielä kerran valtapelin uhriksi.

 

Teksti: Olli Laine, Yle Kulttuuri

Kirjasarjan kolmannessa jaksossa 14.6. lahjakkuusprofessori Kari Uusikylä keskustelee Georg Orwellin Eläinte vallankumouksesta.

 

 

George Orwell

 

• syntyi 25.6.1903 Motiharissa, Intiassa

• kuoli 21.1.1950 Lontoossa

• oikealta nimeltään Eric Arthur Blair

• nuori mies hylkäsi keskiluokkaisuuden tutustuakseen työväenluokan olosuhteisiin

 

Lisää: 10 kirjaa vallasta

 

 

Suosittele87 Suosittelee

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä