Jarkko Sipilä: E-kirja syö kirjailijan tuloja

Julkaistu perjantaina 04.02.2011 2 129

 

 

Takaisin Stradan nettisivuille

 

 

Suosittele129 Suosittelee

torstaina 17.03.2011

Kovasti on yksisilmäistä e-kirjainformaatiota. Parhaimmillaan e-kirjoja tuottamalla jopa elää. Kirjailijan tulot määräytyvät myynnin määrästä ja sovitusta palkkiosta. Nykyiset järjestelmät ja toimittajat/kustantajat ovat osin nostamassa e-kirjojen osalta palkkioita 30 - 50 % suuruusluokkaan, kun perinteisen kirjan kirjailijapalkkio on noin 20 %. Kannattaa myös seurata Amazonin tilastoja e-kirjan suosion kasvusta USA:ssa. Vaikka USA ei olekaan tavoiteyhteiskunta niin siellä ollaan kehityksessä Suomea noin 5-8 vuotta edellä näissä asioissa. E-kirja mahdollistaa myös aivan uusia lisenssi-ideoita etenkin oppikirjapuolella.

keskiviikkona 17.04.2013

Vaikka kaiken sähköisen suojauksen voikin yleensä murtaa, ei se tee siitä laillista.
Suurin osa ihmisistä haluaa kuitenkin noudattaa lakeja ja hankkia teoksensa laillisia teitä. Näinhän on käynyt myös musiikin kanssa. Laitonta jakamista ilmenee, mutta suurin osa ihmisistä ei ole missään tekemisessä sen kanssa. Kun e-kirjoja voi helposti ostaa suoraan verkosta ja ostos toimitetaan asiakkalleen samantein, on päinvastoin todennäköistä että myyntitulot kasvavat, koska kirjojen hankkiminen ja selaaminen on helpompaa. Netti on täynnä kertomuksia siitä, kuinka fyysisten tavaroiden toimitus saattaa kestää viikkokausia. Digitaalisten sisältöjen kanssa ei ole tällaista ongelmaa.
Lisäksi suuren suosion saavuttavista teoksistahan ei koskaan tarvitse enää ottaa uusintapainoksia, sillä kerran e-kirjana julkaistua teosta voidaan myydä loputtomiin ja tästäkin tulee säästöjä pidemmän päälle.
Suomalaisen kirjakentän olisi korkea aika ottaa pää pois pensaasta ja tajuta, että kirjallisuus digitalisoituu joka tapauksessa. Tuskin paperikirjan lukijat koskaan häviävät kokonaan, mutta rinnalle kasvaa uusi käyttäjäkunta, joka nimenomaan haluaa saada aineistonsa luettavaksi sähköisenä ilman perinteisen kirjan hankaluuksia.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä