Maria Jotuni: novellit (Rakkautta)

Julkaistu maanantaina 30.05.2011 0 130

 

Maria Jotuni, alun perin Haggrén, syntyi Kuopiossa vuonna 1880. Perheen toimeentulo ei ollut järin leveä, mutta riittävä. Marian ei tarvinnut osallistua arkisiin töihin joten hänelle jäi aikaa opintoihin ja harrastuksiin. Perheessä myös tyttöjä kannustettiin opiskelemaan. Arvomaailmaan lienee vaikuttanut lähinaapurustossa asunut edistyksellinen kirjailija Minna Canth.

 

Valmistuttuaan ylioppilaaksi vuonna 1900 Maria Haggrén suunnitteli opettajan uraa ja aloitti estetiikan ja historian opinnot Helsingin Yliopistossa. Alkuinnostuksen jälkeen opintojen tahti hidastui ja loppututkinto jäi haaveeksi; kirjoittaminen vei mukanaan. Vilkkaassa osakuntatoiminnassa Jotuni loi tärkeitä ihmissuhteita ja tutustui muun muassa tulevaan puolisoonsa Viljo Tarkiaiseen. Jotuni ja Tarkiainen menivät naimisiin keväällä 1911.

 

Vaimo kirjoitti novelleja, mies hoiti yhteydet kustantajiin sekä laati lehtiin ylistäviä arvosteluja vaimonsa teksteistä. Jotunin ja Tarkiaisen ammatillinen yhteistyö sujui hienosti, mutta avioliitto ei kukoistanut. Arki oli riitaisaa. Heillä oli erilainen näkökulma lasten kasvattamiseen: Viljo halusi kurittaa lapsia fyysisesti, Maria näki väkivaltaisen käytöksen tuhoavan nuorten lasten itsetunnon.

 

Suomen kulttuurimaailma kohahti vuonna 1907 kun Jotuni julkaisi toisen novellikokoelmansa Rakkautta. Tarinat korostivat naisen itsenäisyyttä ja tasa-arvoisuutta. Naisilla oli päämääränsä ja halunsa. Vanhoilliset kriitikot suuttuivat ja haukkuivat paitsi teoksen myös sen kirjoittajan. Kristilliset naisjärjestöt eivät hyväksyneet Jotunin tapaa kuvata naisen eroottisuutta. Jotuni koki arvostelut nöyryyttäviksi, erityisesti koska niissä usein arvuuteltiin kirjailijan omaa moraalia. ”Huonoista” naisista kertova kirjailija haluttiin itse leimata ”huonoksi” naiseksi.

 

Maria Jotuni eli taloudellisesti melko turvatun elämän, eikä raha ollut hänelle henkilökohtaisesti tärkeää. Kirjailijana hän kuitenkin näki sen rakenteellisen merkityksen: köyhällä kaikki - jopa oma koskemattomuus - on kaupan.

 

Teksti: Olli Laine, Yle Kulttuuri

Kirjasarjan toisessa jaksossa 13.6. laulaja, ekonomi Anna Puu eli Anna Puustjärvi keskustelee Maria Jotunin novelleista.

 

 

Lisää: 10 kirjaa rahasta

 

 

Suosittele130 Suosittelee

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä