Stradassa 20.11.

Julkaistu perjantaina 27.11.2009 0 122

Maailmanloppu. Nyt.

Maailmanloppu on tarjonnut pelkoa ja uhkakuvia ikiajat. Maailmanlopun ajankohta on edelleen hiukan epävarma.
Miten maailma loppuu?

 

Loppuuko maailma vingahtaen vai paukahtaen?

Ivan ahdistuu maailmanlopun uhista, joita maalaillaan joka puolella. Käytyään katsomassa uusimman katastrofielokuvan 2012 hän hakeutuu Mikael Saarisen sohvalle.

Psykologi, psykoterapeutti ja tunnetutkija on kirjoittanut kirjan leffaterapiasta. Terapiaistunnosta jää tyhjä olo ja Ivan päättää tukeutua kanssakulkijoihin ja maailmanloppuun uskovan Joose Keskitalon luo.

 

Ydinvoimala ja terrori-iskut

Lopulta hän laskeutuu syvälle väestönsuojaluolastoon kysymään tiede- ja tieteiskirjailija Risto Isomäeltä, miltä maailma oikein pitäisi pelastaa.

Maailmanlopun uhka roikkuu niskassamme todellisempana kuin ehkä koskaan. Maailman pelastajaksi tituleerattu Isomäki varoittaa, että ydinvoimasta ei kannata vielä innostua liikaa ”siistinä” energialähteenä, sillä ydinvoimalat ovat erittäin alttiita terrori-iskuille. Nykyiset turvatoimet ovat tyystin riittämättömät. Esimerkiksi 911-terroristit suunnittelivat iskevänsä WTC:n ja Pentagonin sijaan ydinvoimaloihin, jolloin uhriluku olisi laskettu kenties kymmenissä miljoonissa.

Isomäen mukaan ilmastonmuutos on kaikkein vakavin uhka. Ellei päästöjä rajoiteta riittävästi, merenpohjan ja ikirouta-alueiden metaanikaasut pääsevät ilmoille. Ilmasto muuttuisi sietämättömän kuumaksi ja myrkylliseksi, ja silloin edessä olisi ihmiskunnan loppu. Muitakin haasteita on edessä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttama mannerjäätiköiden sulaminen on vaarassa nostaa vedenpintaa niin paljon, että seuraisi suuria pakolaisaaltoja rannikkoalueilta ja levottomuuksia, ja muun muassa tappavat tautiepidemiat yleistyisivät. Näitä miettiessä tulee jo ikävä kylmän sodan huolettomia aikoja.

 

Taavi Soininvaaran kristallipallo

Ivan tapaa kirjailija Taavi Soininvaaran lentokentällä, trillerikirjailijalle herkullisessa paikassa.

Taavi Soininvaaralla on ilmiömäinen kysy ennustaa katastrofeja. Romaaneissaan hän maalasi jo vuosia sitten uhkakuvan Iranin ydinasekokeiluista sekä Pakistanin äärimuslimien valtaannoususta. Miten on mahdollista, että suomalainen Fiskarsin idyllissä asuva kirjailija osaa ennakoida vakavia kriisejä? Samaan aikaan Yhdysvaltain turvallisuuspalvelu tuntuu olevan aivan neuvoton.

Soininvaaran mukaan tapahtumien ennustaminen on helppoa: Hän poimii pikku-uutisia uutismassasta ja veikkaa seurauksia – yleensä oikein. Suurimmat uhkat maailmassa ovat tällä hetkellä köyhien ja rikkaiden maiden välinen kuilu sekä ääri-islamistiset liikkeet.
Miten maailmanloppu sitten lopulta tulee? Entä mitä Soininvaara ajattelee sikainfluenssasta?

 

Kim Simonssonin toinen todellisuus

Sanna on pakahtua maailman pahuuteen. Hän tuskastuu täysin Ivanin maailmanlopun horinoihin ja pakenee meren rantaan Tammisaareen. Rannan tuntumassa on viehättävä puuhuvila, jonka ikkunassa Sanna näkee oudon hahmon. Huvilan ulko-ovi on auki ja Sanna hiipii sisään.Viattomuus, huumori ja rajuus yhdistyvät aavemaisella tavalla Kim Simonssonin veistoksissa.

Kim Simonssonin keramiikkaveistoksia on esillä Didrichsenin taidemudeossa Helsingissä 31.1.2010 saakka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oivallus

Sasha Huber tekee nitojalla oivaltavaa taidetta.

 

 

Suosittele122 Suosittelee

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä