Stradassa 25.9.

Julkaistu perjantaina 02.10.2009 0 107

Tutkija Ian Kershaw kertoo, miten Hitler rakensi imagoaan. Fingerpori-piirtäjä Petti Jarla Hitler-huumorin äärellä. Roman Schatz ja eläinten vallankumous. Minna Haapkylä eläytyy vakoilijan rooliin.

Yhden kiveksen teoria

Stradan Sanna Stellan on saanut tehtäväkseen ottaa selvää, miksi Adolf Hitler aloitti toisen maailmansodan. Hän metsästää ensin vastausta älykköjen keskuudesta Helsingin yliopistolla ja lopulta hän löytää englantilaisen tutkijan Sir Ian Kershaw'n. Kershaw'lta on juuri julkaistu suomeksi natsijohtajan elämäkerta "Hitler".

Kershaw'n mukaan Hitler oli äärimmäisen tarkka imagostaan ja sääteli hänestä julkaistuja kuvia. "Hitler oli tässä mielessä hyvin moderni poliitikko", sanoo Kershaw.

Hitlerin elämäkertaa kirjoittaessaan Kershaw vältti tuomitsemasta Hitleriä pahaksi: "Jos sanon, että hän oli paha ihminen, se ei kuitenkaan selitä syitä toisen maailmansodan syttymiseen".

Sanna Stellan haluaa lisäksi tietää, mitä Sir Ian ajattelee "yhden kiveksen teoriasta".

Kaksi Suomen pervointa miestä kirjoitti kirjan lapsille!

Ivan löytää Korkeasaaren Karhulinnasta Pertti Jarlan ja Roman Schatzin. Miesten kesken sukeutuu keskustelu ihmisen eläimellisyydestä. Onko ihminen eläin ja ovatko eläimet pahoja? Eläinmaailman Hitler löytyy Jarlan työhuoneesta.

Roman Schatzilla on oma teoriansa siitä, miksi saksalaiset ovat luoneet Hitleristä niin myyttinen hahmon.

Lumoavan kaunis vakoilija

Vakoilija Kerttu Nuortevan tapaus kiehtoo yhä niin tutkijoita kuin historianharrastajiakin.

Uusimman tulkintansa neuvostoliittolaisen agentin tarinaan antaa Jörn Donner.

Myös Minna Haapkylä tietää elokuvaroolinsa kautta hurjasti Nuortevasta, mutta toteaa Sannalle, ettei vieläkään tiedä, kuka Kerttu Nuorteva loppujen lopuksi oikein oli. Miksi hän jätti lapsensa ja laskeutui desanttina Helsinkiin? kysyy Haapkylä.

Minna Haapkylä kertaa Sannalle niin Nuortevan elämää kuin rooliin eläytymistäkin. Miten näytellä naista, joka uskoi Stalinin hirmuvallasta huolimatta neuvostoaatteeseen, entä kuinka nähdä maailma, kun tietää joutuvansa teloitettavaksi?

Suosittele107 Suosittelee

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä