Thomas Mann: Buddenbrookit

Julkaistu maanantaina 30.05.2011 0 142

 

Thomas Mann syntyi Lyypekissä kesäkuussa 1875 hyvätuloisen tukkukauppiasperheen kuopukseksi. Isä, senaattori Johann Mann, toivoi pojistaan nuoremman jatkavan alalla; neljä vuotta Thomasia vanhemman Heinrichin isä katsoi jo menettäneensä arveluttavalle kirja-alalle. Myöskään Thomas ei kiinnostunut yrittäjän urasta. Thomasin isän kuoltua perhe muutti Müncheniin. Perinteikkään perheyrityksen toiminta loppui.

 

Mann aloitti toimittajan työt ja eteni kirjailijaksi tarjottuaan Pikku herra Friedemann -novelliaan julkaistavaksi. Lehti- ja kirjakustantaja Samuel Fischer innostui ja pyysi lisää tekstejä. Thomas Mann koki pettäneensä isänsä jättäessään perheyrityksen. Kenties tämän tunteen piinaamana hän oli poikkeuksellisen business-henkinen kirjailija.

 

1905 Thomas Mann avioitui Katia Pringsheimin kanssa. 1920-luvulla Mannit asuivat leveästi Münchenin arvoalueella sijaitsevassa huvilassaan: kuusilapsisella perheellä oli neljä palvelijaa, kaksi autoa ja autonkuljettaja. Lisätulot olivat tarpeen ja kirjailija hankki niitä esiintymällä julkisuudessa ja pitämällä luentoja. Aikakautensa julkkis tunnettiin leveästä elämäntavastaan huolimatta tarkkana taloudenpitäjänä. Varsinainen manageri perheessä oli vaimo Katia, joka huolehti verojen maksamiset, autojen hankinnat ja sopimusneuvottelut kustantajan kanssa.

 

Esikoisromaani Buddenbrookit valmistui kolmessa vuodessa. Kirja julkaistiin vuonna 1901 Mannin ollessa vasta 26-vuotias. Lyypekkiläisen kauppiassuvun tarinan yhteneväisyydet Mannin omaan elämään ovat ilmeiset, päähenkilöiden etunimiä myöten: menestyneen suvun liiketoimet joutuvat ongelmiin Thomas Buddenbrookin aikakaudella, ja hänen poikansa Hanno ei osoita lainkaan kiinnostusta jatkaa liiketoimintaa.

 

Yksi pahimmista riidoista kustantaja Fischerin ja Mannien välille syntyi 1929 kun kilpaileva kustantaja halusi julkaista Buddenbrookit huokeampana painoksena tavarataloja varten. Fischer ei suostunut myymään oikeuksia. Lopulta, pitkän riitelyn päätteeksi hän julkaisi halpapainoksen itse. Se oli viisasta. Buddenbrookit saavutti 28 vuotta ensijulkaisunsa jälkeen valtavan suosion ja sen saaman julkisuuden myötä Thomas Mannille myönnettiin vielä samana vuonna kirjallisuuden Nobel-palkinto.

 

Teksti: Olli Laine, Yle Kulttuuri

Kirjasarjan neljännessä jaksossa 27.6. vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto keskustelee Thomas Mannin romaanista Buddenbrookit.

 

 

Lisää: 10 kirjaa rahasta

 

 

Suosittele142 Suosittelee

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä