Tom Wolfe: Turhuuksien rovio

Julkaistu tiistaina 31.05.2011 1 155

 

Tom Wolfe syntyi Richmondissa, Virginiassa maaliskuussa 1931. Nuorena miehenä hän pelasi puoliammattimaisesti baseballia, mutta ammattilaisura jäi haaveeksi. Valmistuttuaan tohtoriksi Yalen yliopistosta 1957 Wolfe sai toimittajan pestin Washington Postista ja huomasi oitis olevansa oikealla alalla. Wolfe ansaitsi kirjoituksillaan useita palkintoja ja kunniamainintoja

 

Wolfe kirjoitti lukuisiin aikakauslehtiin pitkiä reportaaseja ja feature-juttuja. Aiheet hän etsi tavallisesti populaarikulttuurista ja julkkisten elämästä. Wolfe oli 1960-luvulla uuden journalismin uranuurtajia. Yksi tunnetuimpia uuden journalismin tähtiä oli gonzokirjallisuuden isäksi tituleerattu Hunter S. Thompson. Thompsoniin verrattuna Wolfe on tarkkailija; hän pyrkii pikemminkin kärpäseksi kattoon kuin osallistumaan tapahtumiin.

 

80-luku oli juppien vuosikymmen. Tom Wolfen ensimmäinen fiktiivinen teos Turhuuksien rovio (1987) käsittelee New Yorkin juppeja. Menestyneestä kirjailijasta kertonut tarina julkaistiin alunperin Rolling Stone -lehdessä 1800-luvun klassikkoromaanien tyyliin jatkokertomuksena. Wolfe oli kuitenkin kiinnostunut Wall Streetin elämästä joten muokatessaan 27-osaisen jatkotarinan romaanimuotoon hän muutti päähenkilön ammatin kirjailijasta pörssihaiksi.

 

Turhuuksien roviossa Wolfe kuvaa yksityiskohtaisesti statusesineitä, merkkivaatteita ja luksustuotteita. Ne kertovat kirjailijan mielestä ihmisen asemasta maailmassa, tai siitä, missä hän luulee tai toivoo olevansa: ”Hän oli pukeutunut hameeseen ja olkatoppauksiseen jakkuun, jotka molemmat olivat Ranskassa muodikasta koboltinsinistä, sinivalkoiseen silkkipuseroon ja sinertävänharmisiin liskonnahkakenkiin, joiden kärjessä oli valkoinen vasikannahkakoriste. Puseron ja kenkien hinta yksistään olisi riittänyt maksamaan keiden tahansa kahdenkymmenen muun naismatkaajan vaatteet. Maria asteli pystynenäistä nytkylanteista valokuvamallinkäyntiä, joka oli laskelmoitu herättämään mahdollisimman paljon kateutta ja ärtymystä”.

 

Turhuuksien rovio on tarina liikemies Sherman McCoyn matkasta pörssimaailman huipulta yhteiskunnan pohjalle. Alamäki alkaa kun McCoy palaa rakastajatterensa, miljonäärin vaimon Maria Rushkinin kanssa lentokentältä ja rakastavaiset eksyvät Manhattanin sijasta Bronxiin. Aikana ennen navigaattoreita pääsy takaisin valtatielle ei ole itsestään selvää. Sherman ja Maria kolhaisevat luksusautollaan bronxilaista nuorukaista. Onnettomuuden seurauksena koko Bronx vaatii miljonääriä tilille.

 

Raha ja omaisuus kääntyvät omistajaansa vastaan.

 

Teksti: Olli Laine, Yle Kulttuuri

Kirjasarjan kuudennessa jaksossa 11.7. jalkapalloilija ja toimitusjohtaja Aki Riihilahti keskustelee Tom Wolfen romaanista Turhuuksien rovio.

 

 

Lisää: 10 kirjaa rahasta

 

 

Suosittele155 Suosittelee

maanantaina 11.07.2011

Anna Kortelaisen pitänee harjoitella peilin edessä ilmeitä. - Tai positiivista suhtautumista haastateltaviin. Nyt kasvoilla näkyi halveksunta turhan selvästi. Ilmeet olivat todella häkellyttävän ilkeitä.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä