syyskuu
MA TI KE TO PE LA SU
365 6 7 8 9 10 11
3712 13 14 15 16 17 18
3819 20 21 22 23 24 25
3926 27 28 29 30 1 2
403 4 5 6 7 8 9

14.9.2011

Ohjelmatiedot
Aika Ohjelma
.


YLE Kuvapalvelu

TV1 KESä 2007 DOKUMENTIT

TV1 » TV1 kesä 2007 dokumentit

 

Historiadokumentit

keskiviikkoisin klo 19.30, uusinta sunnuntaisin klo 16.00

6.6. ja 13.6.
Historiaa: Italian fasismi – väreissä! 1-2 (Italian Fascism in Color 1-2)
Kaksiosainen dokumenttisarja valottaa Benito Mussolinin ja hänen perustamansa fasistiliikkeen vaiheita vuodesta 1919 vuoteen 1946. Kirjeiden, päiväkirjamerkintöjen ja aikalaismuistiinpanojen sekä tutkijoiden haastatteluiden lisäksi sarjassa on käytetty runsaasti uuden tekniikan avulla väritettyjä arkistofilmejä. Tuotanto: IWC Media Ltd, Iso-Britannia.

6.6. Historiaa: Italian fasismi – väreissä! 1/2 (From the Birth of Fascism in 1919 to its full Flowering in 1936)
Fasismin synty ja uho. Mussolini osasi taitavasti käyttää hyväkseen Italiassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen vallinnutta sekavaa tilannetta ja mustapaitojen suurmarssi Roomaan 1922 teki hänestä Italian hallituksen päämiehen. Millaisena aikalaiset näkivät valtaannousun ja fasismin kukoistuksen vuodet?

13.6. Historiaa: Italian fasismi – väreissä! 2/2 (The Collapse of Fascism 1936-46)
Fasismin romahdus. Vuonna 1936 Mussolini oli valtansa huipulla ja fasistinen hallinto näytti suojaavan Italiaa yleismaailmallisen laman pahimmilta seurausvaikutuksilta. Sekaantuminen Espanjan sisällissotaan ja veljeily natsidiktaattori Adolf Hitlerin kanssa merkitsivät kuitenkin fasismiliikkeelle lopun alkua.

20.6. Historiaa: Kanadan suomalaiset (Between a Rock and Hard Place )
Viime vuosisadan alkupuolella Kanadan Ontarioon muuttaneet suomalaiset olivat lähteneet toivorikkaina matkaan paremmasta elämästä unelmoiden. Työ Sudburyn kaivoksissa ja maatiloilla oli raskasta, mutta suomalaiset selvisivät sitkeydellään Heidän uurastuksensa vaikutti koko alueen kehittymiseen, ja samalla innolla maahanmuuttajien jälkeläiset vaalivat yhä suomalaista kulttuuria. Tuotanto: Karvonen Films, Kanada.

27.6. Historiaa: Kadonneet kaupungit 1/3 (Lost Cities of the Ancients 1/3)
Faraoiden kadonnut pääkaupunki. Miten Ramses II:n rakennuttama, upea Piramessen kaupunki katosi jäljettömiin? Arvoitus ratkesi, kun tiedemiehet ryhtyivät tutkimaan Niilin uoman siirtymiä. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

4.7. Historiaa: Kadonneet kaupungit 2/3 (Lost Cities of the Ancients 2/3)
Kirottu pyramidilaakso. Perussa sijaitsevasta Tucumesta on löydetty enin osa Etelä-Amerikan pyramideista. Hiljattain tehdyissä kaivauksissa on paljastunut myös syy kaupungin autioitumiseen. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

11.7. Historiaa: Kadonneet kaupungit 3/3 (Lost Cities of the Ancients 3/3)
Hattušan valtiaat. Heettiläisten imperiumi Vähässä-Aasiassa tuhoutui yli 2 500 vuotta sitten, samoin katosi heidän pääkaupunkinsa, Hattuša. Nyt kirjastostaan kuulu kaupunki on löytynyt. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

18.7. Historiaa: Lentäjän traaginen kohtalo (Wings of Madness)
Alberto Santos-Dumont oli ilmailun suuria pioneereja, joka järjesti ensimmäisen julkisen lentonäytöksen vuonna 1906. Keksijän ihanteet kuitenkin romahtivat, kun hän näki lentokonetta käytettävän tappamiseen ensimmäisen maailmansodan rintamilla. Tuotanto: Docere Palace Studios LLC/GBR Productions, Yhdysvallat.

25.7. Historiaa: Entebben operaatio (The Entebbe Rescue)
Heinäkuussa 1976 israelilaiset erikoisjoukot hyökkäsivät Ugandassa Entebben lentokentälle vapauttaen palestiinalaisterroristien kaappaaman lentokoneen matkustajat. Miten kaappausdraama eteni? Tuotanto: RAI, Italia.

1.8. Historiaa: Hadrianuksen muurin salat (The Secrets of Hadrian’s Wall)
Keisari Hadrianuksen Britanniaan pari tuhatta vuotta sitten rakennuttaman muurin arkeologiset tutkimukset ovat antaneet runsaasti uutta tietoa Britannian roomalaisajasta. Mutta miksi muuri alun perin rakennettiin? Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

8.8. Historiaa: Roomalaisajan luurankolöytö (The Mystery of the Headless Romans)
Yorkin lähistöltä Englannista tehtiin hätkähdyttävä löytö. Arkeologit kaivoivat maasta 49 päätöntä luurankoa. Tutkijat ovat ajoittaneet löydön vuoden 200 paikkeille jaa., mutta keitä vainajat oikein olivat? Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

15.8. Historiaa: Valoa ja varjoa (Sol y Sombra)
Juuri avioituneet andalusialaiset Diego ja Maria joutuivat vuonna 1936 historian rajumyrskyn kouriin, kun Espanjan sisällissota alkoi. Tasavaltalaisten puolella taistellut Diego joutui tappion myötä pakenemaan eikä pariskunnalla ollut yhdeksään vuoteen mahdollisuutta tavata toisiaan. Tuotanto: Alisa Productions, Ranska.

22.8. Historiaa: Graf Speen uppoaminen (Sinking the Graf Spee)
Taistelulaiva Graf Spee oli natsien merimahdin pelottavimpia edustajia ja Englannin pääministeri Winston Churchill oli asettanut sen tuhoamisen laivastonsa päätavoitteeksi. Joulukuussa 1939 siihen tarjoutuikin tilaisuus, kun brittialukset saivat taistelukosketuksen Graf Speehen Uruguayn edustalla. Kumpikin osapuoli kärsi raskaita menetyksiä ja Graf Spee lipui Montevideon satamaan korjattavaksi. Kapteeni Langsdorffin tyttärelleen kirjoittama kirje valottaa taistelulaivan viimeisiä vaiheita ja kapteenin omaa henkilökohtaista ratkaisua. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

29.8. Historiaa: Atlantropa (Atlantropa)
Saksalainen Herman Sörgel laati 1920-luvulla suunnitelman Gibraltarin patoamisesta. Tarkoituksena oli tuottaa sähkövoimaa, saada Välimeren piiriin lisää viljelysmaata ja vettä Afrikkaan. Tuotanto: ZDF, Saksa.

 

Prisma-dokumentit

ensilähetys maanantaisin klo 19.00, uusinta lauantaisin klo 16.00

4.6. Prisma: Aurinko (The Sun)
Auringon pinnalla käy loputon magneettinen kuhina. Tietomme auringosta ovat kuitenkin rajalliset. Satelliitit paljastavat tulipallosta ennennäkemättömiä puolia.
Tuotanto: BBC.

11.6.
Prisma: Kaupunki tulvii
(Lost City of New Orleans)
Hirmumyrskyn nostattamat tulvat lähes hukuttivat New Orleansin. Vuoden 2005 katastrofista toipuminen on hidasta. Pessimistit ennustavat, että suolle rakennettu kaupunki on tuomittu hukkumaan – ennemmin tai myöhemmin. Tuotanto: BBC.

18.6.
Prisma: Piikikäs tappaja
(Crown of Thorns Starfish)
Maailman suurimman koralliriutan ekosysteemi on poikkeuksellisen arvokas. Nyt tätä Australian koillisrannikolla elävää riuttaa uhkaa kuitenkin tuho. Piikikkäät meritähdet syövät tieltään kaiken kuin termiitit. Tuotanto: Off The Fence.

25.6.
Prisma: Ihmepelastus
(The Girl who Survived Rabies)
Lepakon puremasta alkoi nuoren amerikkalaistytön painajainen. Vesikauhua sairastanut eläin tartutti myös tytön. Poikkeuksellinen lääkeyhdistelmä pelasti nuoren lähes varmalta kuolemalta. Tuotanto: RDF.

2.7.
Prisma: Autismin armoilla
(Make Me Normal)
Miltä tuntuu, kun ei ymmärrä, mitä ympärillä tapahtuu? Autisti elää omassa, poikkeavassa maailmassaan. Yhteyden luominen muihin ihmisiin on usein hankalaa, ellei mahdotonta. Tuotanto: Channel Four.

9.7. Prisma: Korallisaari (Clipperton)
Clipperton on Tyynenmeren atolleista syrjäisimpiä. Sen eläimistö ja kasvisto ovat säilyneet lähes koskemattomina. Neljän kuukauden ajan tutkimusretkikunta kartoittaa mittaamattoman arvokasta lajistoa.Tuotanto: Terranoa.

16.7. Prisma: Aika – neljäs ulottuvuus (Time/Daytime)
Osa 1/4: Ajantaju. Ihmisillä ja monilla eläimillä on sisäinen kello. Mutta onko kyse sisäsyntyisestä vai opitusta ominaisuudesta? Ilman ajantajua ihminen menettää jotain olennaista itsestään.

23.7. Prisma: Aika – neljäs ulottuvuus (Time/Lifetime)
Osa 2/4: Rajallisuus. Tietoisuus kuolemasta muokkaa elämäämme. Tiede on pystynyt pidentämään elinikäämme huomattavasti. Muuttuuko käsityksemme ihmisyydestä, jos elämä venyy?

30.7. Prisma: Aika – neljäs ulottuvuus (Time/Earth Time)
Osa 3/4: Ajan alku ja loppu. 14 miljardia vuotta sitten syntyi tunnettu maailmankaikkeus. Mutta mitä tapahtuu tulevaisuudessa? Pitkien aikajaksojen ymmärrys on ominaista vain ihmiselle.

6.8. Prisma: Aika – neljäs ulottuvuus (Time/Cosmic Time)
Osa 4/4: Kosminen aika. Aika on venyvä käsite. Se ei ole sama atomin tai mustan aukon sisällä. Jos aikaa voi muokata, olisiko aikakone mahdollinen?

13.8. Prisma: Hobitin mysteeri (Mystery of the Human Hobbit)
Indonesiasta löydetty naisen luuranko hämmentää tutkijoita. Onko kyseessä puuttuva lenkki ihmisen sukupuussa vai kokonaan oma lajinsa? Tuotanto: BBC.

20.8. Prisma: Tappajameduusa (Killer Jellyfish)
Kultaista hiekkaa ja turkoosi meri - Koillis-Australian rannat näyttävät paratiisilta. Pinnan alla asuu kuitenkin tappaja. Kynnenkokoinen meduusa odottaa seuraavaa uhriaan. Tuotanto: Parthenon.

27.8. Prisma: Eläimellistä oppia (Dogs Who Teach Bears)
Japanissa karhujen elinpiiri kapenee. Seurauksena ovat ihmisen ja karhun kohtalokkaat törmäämiset. Karhut voidaan säilyttää, jos ne oppivat elämään ihmisen läheisyydessä. Opettajiksi ovat ryhtyneet koulutetut koirat. Tuotanto: Terranoa.

Ulkolinja

keskiviikoisin klo 22.00

6.6. ja 13.6. Ulkolinja: Slobodan Milosevic tuomiolla (Milocevic on trial)
Oikeudenkäynti, jossa Jugoslavian entistä presidenttiä syytettiin sotarikoksista, oli ensimmäinen jossa entinen valtion päämies asetettiin syytteeseen tämäntyyppisistä rikoksista. Osa 1/2

20.6. Ulkolinja: Passikauppaa (This World: My fake passports and me)
Shahida on Uzbekistanilainen Englannissa asuva nainen jolle annetaan tehtävä - hänen pitää tavalla tai toisella hankkia itselleen kaikkien 25 EU-maan passit. Tehtävä osoittautuu aika monimuotoiseksi.

27.6. Ulkolinja: Sota kannattaa (Africa: War is business )
Hollantilainen prinssi Jaime de Bourbon de Parme matkustaa useassa Afrikan maassa tutkimassa, miten sotia rahoitetaan. Miksi luonnonvaroiltaan rikkaat maat kärsivät köyhyydestä ja väkivallasta?

4.7. Ulkolinja: Lapsia huumekauppiaana (This World: 12-year-old-cocain smuggler)
Mitä yhteistä on Claudialla, 12 v, ja Bolivian presidentillä Moraleksella? Ohjelmassa selvitetään, miten Bolivia on onnistunut taistelussa huumeita vastaan. Taistelu voi muuttaa Claudian ja maan monen naisen elämän.

11.7. Ulkolinja: Japanilainen ero (This world: Retired husbands syndrome)
Japanissa eläkkeelle jääneet avioparit eroavat, koska avioparit eivät enää tunne toisiaan. Vaimo on ollut kotona ja mies pääasiassa työpaikallaan. Miten yhteiselämä saataisiin nyt sujumaan?

18.07. Ulkolinja: Mustaa kultaa (High stakes for black gold )
Maailman öljyvarat eivät ole rajattomat. Silti esimerkiksi New Yorkin pörssissä tehdään öljykauppaa valtavilla summilla päivittäin. Kuka on voittaja ja kuka on häviäjä tässä kaupassa?

22.8. Ulkolinja: Ystäväni Alexander Litvinenko (My friend Alexander)
Venäläinen ohjaaja Andrei Nekrasov kertoo ystävänsä Alexander Litvinenkon elämästä ja kuolemasta. Litvinenko murhattiin Lontoossa marraskuussa 2006. Edelleenkään ei tiedetä, kuka on vastuussa Litvinenkon kuolemasta.

 

Ykkösdokumentti: Kesän dokumenttiuusinnat

sunnuntaisin klo 21.15

Viime kesän dokumenttiuusinnat television alkuvuosilta saivat todella hyvän vastaanoton. Katsojia oli paljon ja lehtiarviot kiittäviä. Niinpä dokumenttiuusintoja jatketaan ensi kesänä. Esitysaika säilyy entisenä, joka sunnuntai-ilta klo 21.15 TV1:ssä 27.5. alkaen.

Pääpaino on nyt 70-luvulla, mutta mukana on myös uudempia ja vanhempia dokumentteja. Tekijöinä ovat mm. television alkuaikojen kohutoimittajat Paasilinna ja Karpo sekä vähän myöhemmin vaikuttavan uransa aloittaneet Mirja Pyykkö, Eero Tuomikoski ja Anssi Blomstedt. Uusintoihin liittyvissä tuoreissa haastatteluissa tekijät muistelevat dokumenttien syntyvaiheita.

Uusintasarja alkaa 27.5. Reino Paasilinnan liikennehurjasteluavastustavalla Joutukaa sielut -dokumentilla vuodelta 1966 sekä Hannu Karpon vuoden 1982 raportilla Hyvä viinalaki – huonot toteuttajat. Siinä Karpo näyttää, kuinka helposti alaikäiset saavat alkoholia ja kuinka viina johtaa väkivaltaan.

Osasto 10, Mirja Pyykön Suomen kansaa liikuttanut raportti syöpälasten kohtelusta vuodelta 1982, päättää uusintasarjan 19.8. Saman iltana nähdään vielä Hello, Elisabeth!, Mirja Pyykön ja Armi Kyynäräisen pisteliään hauska dokumentti kuningatar Elisabethin Suomen vierailusta 1976.

Tällä kertaa myös katsojat ovat voineet toivoa uusittavia dokumentteja. Katsojien toivedokumentteja ovat presidentti Kekkosesta kertova Presidentin päivä ja Kunniaa Marskille (3.6.) sekä Pääosassa Jouko Turkka (29.7.).

Kaikkein toivotuin uusinta kertoo sokean monitoimimiehen Johan Vennisen tarinaa. ”Venninen on varmaan ihmemies. Arvostan hänessä eniten hänen kekseliäisyyttään, pelotonta toimeen tarttumista ja sitä, että hän tekee omia juttujaan muista riippumatta”, kirjoittaa uusintaa toivonut Tuuli Lönnroth Helsingistä. Matti Kaukisen Vennis-dokumentit. Johan on Venninen ja Vesille Vennisen mieli esitämme 10.6.

Kesän dokumenttiuusinnat on ennakkokooste uusintadokumenttien ja niihin liittyvien tekijöiden haastattelujen parhaista paloista. Dokumenttiuusinnat -sarjan on tuottanut Timo-Erkki Heino. www.yle.fi/dokumenttiuusinnat