syyskuu
MA TI KE TO PE LA SU
365 6 7 8 9 10 11
3712 13 14 15 16 17 18
3819 20 21 22 23 24 25
3926 27 28 29 30 1 2
403 4 5 6 7 8 9

25.9.2011

Ohjelmatiedot
Aika Ohjelma
.


YLE Kuvapalvelu

TV1 KESä 2007 VIIHDE JA KULTTUURI

TV1 » TV1 kesä 2007 viihde ja kulttuuri

 

10 kirjaa jotka muuttivat maailmaa

maanantaisin noin klo 21.55

Ohjelmasarjassa esitellään kymmenen kaunokirjallista teosta, jotka ovat tavalla tai toisella muuttaneet maailmaa. Muutos voi olla niin sosiaalinen, poliittinen, taloudellinen, henkinen, moraalinen kuin esteettinenkin. Teokset ovat sekä kotimaisia että ulkomaisia. Pääosan ohjelmasta muodostaa studiokeskustelu, jota vetää Timo Harakka
www.yle.fi/10kirjaa


Best - Viides Beatle

(Best of the Beatles)
3.6.

The Beatles-yhtyeen yhä keikkaileva alkuperäinen (1960-62) rumpali Pete Best (s.1941) kertoo mm. kotitalonsa kellarikerrokseen v.1959 perustetusta Casbah-klubista, jossa legenda sai alkunsa. Kuulemme myös varhaisista Liverpoolin ja Hampurin keikoista, beatlemanian alusta, Brian Epsteinin ja George Martinin tulosta, Love Me Do:n äänityksistä ja lopulta Bestin tylystä erottamisesta aivan suuren maineen kynnyksellä.
Ohjaus: Geoff Wonfor.Tuotanto: Best Wishes Production, Englanti (2005).

Get up, stand up – Musiikki politiikan voimana

4.6.- 9.7. noin klo 22.25
Yhdysvaltain kansalaisoikeustaistelu, Vietnamin sota, Bangladeshin synty, Apartheid, Etiopian nälänhätä, Irakin sota… Näissä ja monissa muissa vaikeissa tilanteissa musiikki on osoittautunut vahvaksi ja vaikuttavaksi tekijäksi ja muuttanut maailmaa. Tämä kuusiosainen dokumenttisarja pureutuu populaarimusiikin poliittiseen historiaan. Ohjaus: Hannes Rossacher ja Rudi Dolezal. Tuotanto: DoRo Production, Itävalta ja ZDF/ARTE, Saksa. www.pbs.org/wnet/getupstandup

Osa 1: We Shall Overcome (We Shall Overcome)
Avausjaksossa perehdytään musiikin käyttöön kansalaisoikeustaisteluissa mm. Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa ja Tiibetissä. Mukana mm. Bob Marley, Bob Dylan, Curtis Mayfield, Artists United Against Apartheid, Peter Gabriel, Woody Guthrie, Sam Cooke, Rage Against The Machine jaThe Special AKA.

Osa 2: Seuraava pysähdys: Vietnam (Next Stop Vietnam)
1960-70-luvun rauhanliikkeen musiikki USA:ssa ja Euroopassa. Mm. John Lennon, Bruce Springsteen, Crosby Stills Nash & Young, Country Joe McDonald ja Buffalo Springfield.

Osa 3: Taistelu valtajärjestelmää vastaan (Fight the Power)
60-luvun anarkistinen protesti vaihtuu strategiseen pop-PR-toimintaan kuin aiheena ovat ydinvoimalat, sademetsät, Englannin politiikka Irlannissa, kuolemanrangaistus tai maamiinat. Mm. REM, Peter Gabriel, Jackson Browne, Gil Scott-Heron, Afrika Bambaataa ja Tom Robinson.

Osa 4:Musta ja ylpeä (Say it Loud)
Mustan musiikin sanoma Paul Robesonista Ms. Dynamiteen. Mukana myös mm. Billie Holiday, James Brown, Stevie Wonder, Gil Scott-Heron, Curtis Mayfield, Nina Simone ja Steel Pulse.

Osa 5: Yksi yhteinen maailma (We are the World)
Muuttuuko hyvä tarkoitus aina hyväksi musiikiksi? Aiheena suuret hyväntekeväisyyskonsertit. Mukana mm. Bob Geldof, Band Aid, Eric Clapton, Bad Religion, USA For Africa, Queen, Elton John, ja Sting.

Osa 6: Mitä tapahtuu?(What’s Going on?)
Päätösjaksossa päivitetään poliitikkojen ja rock-muusikoiden yhteistyötä Syyskuun 11:nnen jälkeen. Kampanja kehitysmaiden velkojen kuittaamiseksi on tuonut toimintaan uutta konkreettisuutta. Bonon ja Bob Geldofin tapaisten muusikoiden kyky henkilökohtaiseen poliittiseen lobbailuun on tuonut myös tuloksia. Musiikkiosuuksissa mm. U2, Fleetwood Mac, Marvin Gaye, D:Ream, Daft Punk, Sting ja The Style Council.

Isän tyttö –ooppera

12.7.
Olli Kortekankaan säveltämän oopperan Isän tyttö kantaesitys on 7.7.2007. Isän tyttö on Savonlinnan oopperajuhlien ja eduskunnan yhteistilaus ja sen esitykset päättävät eduskunnan satavuotisjuhlan. Oopperan päärooleissa laulavat Monica Groop, Päivi Nisula, Tommi Hakala, Juha Kotilainen ja Hannu Jurmu. Ooppera lähetetään tunnin viiveellä Savonlinnan oopperajuhlilta Olavinlinnasta. Ensilähetys. Ohjaaja: Anna-Kaarina Kiviniemi. Tuottaja: Osmo Tapio Räihälä.

Manne-tv

lauantaisin klo 21.30
2.6. alkaen
Pitäkää tuoleistanne kiinni, tummat tulee kylään! Päämanne Santeri Ahlgren touhuaa tv-kanavaa apureinaan mm. Eeki Mantere, Remu Aaltonen ja Andy McCoy. Mannemenuetti musisoi sketsien lomassa. Kyllä manne tietää mitä manne myy! Tuotanto: C-media, tuottajat Lari Seppälä ja Jussi Kangas. Ohjaajat Richard Stanley ja Lari Seppälä. YLE Viihde vastaava tuottaja Riikka Heino. Sketsiviihdesarja.
www.yle.fi/manne-tv

Soul Deep - Mustan musiikin tarina

16.7.-20.8. noin klo 22.25
Walk on By –populaarimusiikkisarjan tekijöiden William Naylorin ja Michael Poolen uusi sarja luo perusteellisen katsauksen rosoisesta rytmibluesista tämän päivän urbaaniin, miljardibisnes-R&B:hen. Mukaan kuuluvat luonnollisesti gospel, soul, Motown, Philly, funk, hip hop,rap ja monet muut musiikkilajit. Sarja sisältää runsaasti arkistojen aarteita ja nykypäivän haastatteluja ja tietenkin paljon unohtumatonta musiikkia. Tuotanto: BBC.

Osa 1: Soulin synty (The Birth of Soul)
Avausjakson aiheena toisen maailmasodan jälkeinen R&B, joka johti valkoiseen Rock & Rolliin, ja Ray Charles, ”mies joka keksi soulin”. Mukana myös Louis Jordan, Ruth Brown, James Brown ja Atlantic-levymerkin luoja Ahmet Ertegun.

Osa 2: Gospelin valtatie (The Gospel Highway)
Gospel-laulaja Sam Cooken esiintulo v.1950-luvulla muutti pop-musiikin kuvaa ja teki hänestä suuren esikuvan. Haastateltavina mm. Bobby Womack, Ben E.King, Candi Staton ja Mavis Staples.

Osa 3: Nuoren Amerikan ääni (The Sound of Young America)
Berry Gordyn 1960-luvulla Detroitissa perustama Motown-hittitehdas on pop-historian suuria menestyksiä. The Supremes, Four Tops, Martha Reeves ja monet muut kulkivat voitosta voittoon. Myös Chicagon Chess Records otti oman osansa menestyksestä mm. yhteiskunnallisesti tiedostavan musiikin kautta.

Osa 4: Etelän soulia (Southern Soul)
40 vuotta sitten, kesällä 1967, Otis Redding esiintyi Montereyn pop-festivaalilla. Viisi vuotta aiemmin Redding on tullut tuntemattomana Memphisin Stax-levy-yhtiön toimistoon. Muita ajan suuria nimiä olivat James Carr, Wilson Picket, Booker T and the MG’s ja Aretha Franklin.
Martin Luther Kingin murha 1968 johti sittemmin musiikin suunnan muuttumiseen.

Osa 5: Ain’t it Funky (Ain’t it Funky)
Funk-musiikin urbaani rytmikäs syke tahditti 1960- ja 70-lukujen taitteen
kansalaisoikeusliikkeen ja Vietnamin sodan aiheuttamaa kuohuntaa. Jakson nimiä ovat mm. James Brown, Sly and the Family Stone, Marvin Gaye, Stevie Wonder ja George Clinton.

Osa 6: Ghetoista maineeseen (From Ghetto to Fabulous)
Sarjan päätösjakson keskeisiä hahmoja on R&B hip hop soulin menestyjiin kuuluva Mary J. Blige, joka kertoo raskaasta taipaleestaan. Aiheena myös mm. Destiny’s Child –yhtyeen ja Beyoncén räjähdysmäinen nousu.50 vuodessa R&B on edennyt pitkälle.

Taiteilijaelämää

torstaisin klo 21.05
Kotimainen ”Tähdet kertovat” –henkinen sarja jatkuu uusilla jaksoilla.
7.6. Martti Suosalo
14.6. Antti Litja
21.6. Kristiina Elstelä
28.6. Minna Haapkylä
5.7. Pertti Sveholm
19.7. Leena Uotila
26.7. Sulevi Peltola
2.8. Sara Paavolainen
9.8. Taisto Reimaluoto
16.8. Seela Sella

Tähdet kertovat

lauantaisin noin klo 22.55
2.6. alkaen

James Liptonin juontaman sarjan uudet jaksot. Hollywood-tähdet vastaavat sekä juontajan että elokuvaopiskelijoiden kysymyksiin.
2.6. Nicolas Cage
9.6. Kate Winslet
16.6. Russel Crowe
23.6. Jennifer Lopez
30.6. Salma Hayek
7.7. Jamie Foxx
14.7. Cate Blanchett
21.7. Bette Midler
28.7. Kova laki -sarjan näyttelijät
4.8. Naomi Watts
11.8. Morgan Freeman