syyskuu
MA TI KE TO PE LA SU
365 6 7 8 9 10 11
3712 13 14 15 16 17 18
3819 20 21 22 23 24 25
3926 27 28 29 30 1 2
403 4 5 6 7 8 9

22.9.2011

Ohjelmatiedot
Aika Ohjelma
.


YLE Kuvapalvelu

TV1 KEVäT 2008 DOKUMENTIT

TV1 » TV1 kevät 2008 dokumentit

 

Prisma-dokumentit

maanantaisin noin klo 19.05

Prisma: Totuus ruoasta -sarja 1-6
(The Truth About Food 1-6)
Voiko oikea ruoka parantaa elämänlaatua ja auttaa pysymään terveenä? BBC:n sarja Totuus ruoasta rikkoo tieteen keinoin myyttejä ruuasta ja paljastaa yllättäviä tosiasioita päivittäisen ravinnon merkityksestä hyvinvointiimme.

7.1. Prisma: Totuus ruoasta 1/6
(The Truth About Food –How to Be Healthy 1/6)
Kuinka pysyä terveenä? Tutkijat ovat löytäneet uusia todisteita ruokavalion merkityksestä terveyteemme. Oliko varhaisten esi-isiemme ruokavalio omiaan suojaamaan sairauksilta ja suojaako kuitupitoinen ravinto syövältä?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

14.1. Prisma: Totuus ruoasta 2/6

(The Truth About Food - How to Be Sexy 2/6)
Seksiniksejä. Seksi ja ruoka on naitettu yhteen jo ammoisina aikoina, mutta millainen suhde on tieteen valossa? Voiko ruokavaliolla parantaa sperman laatua, ja mitä ovat myyttiset lemmenrohdot?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

21.1. Prisma: Totuus ruoasta 3/6
(The Truth About Food – How to Feed the Kids 3/6)
Mitä ruuaksi lapsille? Millaista ravintoa lasten pitäisi syödä ja voiko välipalojen napostelun kieltäminen vain vääristää ruokatottumuksia? Johtaako lasten makeansyönti väistämättä hillitsemättömään ylivilkkauteen?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

28.1. Prisma: Totuus ruoasta 4/6
(The Truth About Food – How to Be Slim 4/6)
Kuinka pysyä hoikkana? Liikunta ja oikea ravinto ovat varma keino solakkuuteen. Mutta voiko painonnoususta silti syyttää hidasta aineenvaihduntaa? Entä pitäisikö ennen ateriaa juoda vettä?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia

4.2. Prisma: Totuus ruoasta 5/6
(The Truth About Food – How to Be Young and Beautiful 5/6)
Kuinka pysyä nuorena ja kauniina? Kaikki me vanhenemme, mutta miten torjua ravinnon avulla iän tuomia kremppoja? Parantavatko mustikat aivotoimintaa ja auttaako pinaatti silmän ikärappeumaan?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

11.2. Totuus ruoasta 6/6
(Truth about Food - How to Be the Best 6/6)
Nokkeluutta ja voimaa. Aitajuoksija Colin Jackson tutkii, mitä ruokia tulee syödä maksimisuoritusten saavuttamiseksi. Lisääkö rasvaisen kalan syönti todella älykkyyttä?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

18.2. Prisma: Dodon selviytymisopas
(A Dodo’s Guide to Surviving Extinction)
Hollantilaiset merimiehet tappoivat sukupuuttoon Mauritiuksella eläneen lentokyvyttömän dodo-linnun 400 vuotta sitten. Miten nykyisin sukupuuton partaalla olevat eläimet voisivat välttää dodon kohtalon? Dodo on itse laatinut kymmenkohtaisen oppaan aikamme uhanalaisille eläimille.
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

25.2. Prisma: Kun lentokone putoaa
(A Survivor’s Guide to Plane Crashes)
Monet ihmiset ajattelevat, että lentokoneen pudotessa eloonjääneitä ei ole. Mutta myös tuhoisista koneturmista ihmisiä kuitenkin selviää hengissä. Kuinka omia eloonjäämismahdollisuuksia voi lisätä ja millaisia tilanteissa lentoturmia eniten sattuu? Inhimillisten virheiden lisäksi lentoturmia aiheuttavat hämmästyttävän usein linnut.
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

3.3. Prisma: Elämä paketissa

(The Human Footprint)
Miltä näyttäisi, jos kaikki elämäsi aikana kuluttamasi tavarat koottaisiin yhteen ja myös erilaisista kokemuksistasi summattaisiin yhteenveto? Brittidokumentissa kuivakkaat tilastot muuttuvat konkreettisiksi leipäkasoiksi ja kenkäröykkiöiksi, ja karttuupa elämän aikana kulutettavista rahoistakin mittava kolikkopino.
Tuotanto:Touch Productions Ltd/Channel Four, Iso-Britannia.

10.3. Prisma: Viiden katastrofin kauhukuvat
(Five Disasters Waiting To Happen)
Ilmaston odotetaan lämpenevän nyt nopeammin kuin tuhansiin vuosiin ja merenpinnan nousu uhkaa Tuvalun saarivaltion lisäksi myös Lontoota ja Shanghaita. Pariisia vaivaavat helleaallot ja Mumbaita tulvat – kuinka uhkaavien katastrofien tuhoja voitaisiin minimoida?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia

17.3. Prisma: Henkiinjäämistekniikan saloja
(Escape Tech)
Tiede ja tekniikka ovat tulleet avuksi katastrofitilanteisiin, kun ihmisiä pelastetaan sortuvista taloista tai merellä ja ilmassa sattuvissa onnettomuuksissa. Aitojen onnettomuusfilmien lisäksi mukana on lavastettuja kohtauksia sekä arvioita kasvavan alan kehityslinjoista.
Tuotanto: National Geographic, Yhdysvallat.

24.3. Prisma: Apua uhanalaisille nisäkkäille
(Elephant Extraction)
Maailman eläintarhoissa on useita uhanalaisia eläinlajeja, joiden jälkeläistuotto vankeudessa saattaa romahtaa kymmenesosaan normaalista. Sarvikuonojen, norsujen ja isojen kissapetojen lisääntymistä on ryhdytty auttamaan keinohedelmöityksen ja jopa kloonauksen avulla.
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

31.3. Prisma: Älyn mittelöitä
(Battle of the Brains)
Älykkyysosamäärä ei kerro koko totuutta ihmisen kyvystä selvitä uusissa tilanteissa. BBC:n ohjelmassa joukko eri alojen huippulahjakkuuksia mittelee taitojaan luovuutta ja nokkeluutta vaativissa tehtävissä. Ovatko matemaatikot älykkäämpiä kuin muusikot ja voidaanko maailman älykkäin ihminen nimetä?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

7.4. Prisma: Kuu myytävänä
(Moon for Sale)
Maailman avaruusvaltioiden kesken on käynnissä toinen kilpajuoksu kuuhun. Kiinteistökauppa on jo alkanut ja kuupalstat menevät kuin kuumille kiville. Suunnitelmissa on myös kuun mineraalivarojen hyödyntäminen, mutta eikö kuun pitäisi olla ihmiskunnan yhteistä omaisuutta?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

14.4. Prisma: Kuuden miljardin dollarin koe
(The Six-Billion Dollar Experiment)
Yli 2000 fyysikkoa työskentelee Genevessä uuden hiukkaskiihdyttimen parissa. Perimmäisenä tavoitteena on ratkaista maailmankaikkeuden synty eli alkuräjähdys. Tätä kautta saadaan lisää tietoa siitä, mistä maailma on rakentunut.
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

21.4. Prisma: Neroja tilauksesta

(Genius Sperm Bank)
Haluatko synnyttää nobelistin lapsen? Vuonna 1980 miljonääri Robert Graham perusti Yhdysvaltoihin spermapankin, josta sai vain ”älykkäiden” siemennestettä. Pankki ehti tuottaa 217 lasta. Mikä on yrityksen henkinen ja fyysinen perintö?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

28.4. Prisma: Pätkä mikä pätkä
(F*** Off, I’m Small)
Stuntnäyttelijä Paul Lowe on 142 cm pitkä ja joutuu päivästä toiseen toteamaan, että lyhytkasvuisten ihmisten arkipäivän hankaluuksia on normaalimittaisten vaikea ymmärtää. Heitä ei yksinkertaisesti oteta täydestä, palkat ovat pienempiä ja vaatekaupassa heidät ohjataan lasten osastolle. Eikö tasa-arvoon ole muuta tietä kuin korkeapohjaiset kengät ja kasvuhormonien popsiminen?
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

5.5. Prisma: Koiratiede
(The Science of Dogs)
Valtaosa maailman 400 erilaisesta koirarodusta kehitettiin ja jalostettiin 1800-luvulla. Miten koiraa on muokattu ihmisen tarpeisiin soveltuvaksi ja kuinka aisteiltaan ylivertaisia isäntäänsä nähden koirat ovat? Huume- pommi-, ja rauniokoirien lisäksi tutustutaan koirien kykyyn lukea ihmisen kehon kieltä.
Tuotanto: National Geographic, Yhdysvallat.

12.5. Prisma: Pussipedon luola
(Bone Diggers – Mystery of a Lost Predator)
Vuonna 2002 tehtiin Australiassa löytö, joka sai tiedemaailman haltioihinsa. Aiemmin tutkimattoman luolan perältä löytyi täysin ehjänä säilynyt pussileijonan luuranko. Luiden iäksi arvioitiin peräti 500 000 vuotta. Millainen saalistaja pussileijona on mahtanut olla?
Tuotanto: WGBH, Yhdysvallat.

19.5. Prisma: Ensimmäinen kukkakasvi
(First Flower)
Charles Darwin totesi 1800-luvulla, että kukkakasvien synty on hänelle ’käsittämätön mysteeri”
Kasvi- ja perinnöllisyystieteilijät ovat nyt askeleen lähempänä arvoituksen ratkaisua, sillä Kiinasta on löytynyt ikivanhan järvenpohjan kerrostumista ainutlaatuinen kasvifossiili, jonka iäksi on arvioitu 124 miljoonaa vuotta.
Tuotanto: WGBH, Yhdysvallat.

26.5. Prisma: Rottien unelmaelämää
(The Dreamlife of Rats)
Laboratoriorotta viettää työn merkeissä satavuotispäiviään. Kuinka rotat ovat hyödyttäneet ihmisaivojen tutkimusta ja koska me opimme ajatuksen voimalla säätelemään pelkojamme ja tunteitamme ja hallitsemaan koneita? Siinä ovat rotat meitä vielä edellä.
Tuotanto: Gédéon, Ranska.

Tosi tarina

tiistaisin klo 20

1.1. Rikollinen
"Kaikkea saa tehdä kunhan ei jää kiinni": Matti Markkanen toteutti isänsä elämänfilosofiaa yli 30 vuoden rikollisuransa aikana. Miksi porvariperheen poika valitsi rikollisen uran akateemisen sijaan? Matti Markkasen pankkiryöstöt ja yltiöpäiset paot vankilasta tekivät hänestä legendan. Mutta mitä sen viimeisen tuomion jälkeen tapahtui, kuinka paatunut rikollinen löysi itsestään halun muuttua?
Tuotanto: Erkko Lyytinen/ YLE Asiaohjelmat.

8.1. Virtuaalirakkaus
Marita tapasi mahdollisen elämänsä miehen seitsemän kuukauden nettituttavuuden jälkeen. Mies saapui Kanadasta Suomeen. Ensitöikseen vieras jäi kiinni valheesta; hän olikin seitsemäntoista vuotta vanhempi kuin oli Maritalle ilmoittanut. Suhde kuitenkin lämpeni nopeasti, ja Maritan toiveet alkoivat täyttyä. Marita halusi rakastua ja voittaa myös miehen sydämen
Tuotanto: Toni Hristov/ Todellisuus Oy.

15.1. Alue 32
Kullankeltaisten peltojen keskellä Itä-Uudenmaan Askolassa seisoo saarimaisen mäennyppylän laella keltainen talo. 1913 rakennettu puutalo ja hehtaarin kokoinen tontti ovat Stenbäckin perheen onnela. Kahdeksanvuotiaalla Carolinalla, viisivuotiaalla Juhanilla ja kaksivuotiaalla Markuksella on tilaa juosta, kiipeillä, keinua ja touhuta. Talvella 2006 perheen maailma järkkyy. Television ajankohtaisohjelmassa kerrotaan, että suuri ranskalainen energia-alan yhtiö Areva havittelee uraanikaivosta Itä-Uudellemaalle. Reija-Riikan perheen koti on merkattu huolellisesti Kauppa- ja teollisuusministeriön arkistoihin: Valtausalue 32, Askola, Veikkola. Reija-Riikka lupaa pelästyneelle viisivuotiaalleen, että äiti taistelee loppuun asti, ettei kaivosta tulisi heidän kotiseudulleen.
Tuotanto: Sari Orkomies/ Doc Art.

22.1. Tanssitunti
Esikouluikäiset tytöt ja yksi poika kokoontuvat kerran viikossa luovan tanssin tunnille. Harjoittelu huipentuu juhlanäytökseen, jonka valmistelut eivät suju ihan ongelmitta. Intiimi ja liikuttava dokumentti seuraa lasten ja heidän tanssiopettajansa kevättä aina esiripun avautumiseen asti... On esityksen aika!
Tuotanto: Nina Stenros/ YLE Asiaohjelmat.

29.1. Opettaja

Liisa Mirjan Helimäki on 59-vuotias uskonnonopettaja Korson yläasteella. Hän on opettanut siellä jo 29 vuotta ja muun muassa koulun nykyinen rehtori on hänen entinen oppilaansa. Helimäki on kirjoittanut kirjan, jossa käsittelee 9-luokkalaisten arvomaailmaa ja asenteita sekä median vaikutusta niihin. Tässä Tosi tarinassa seuraamme Helimäen opettajantyön arkea Korsossa. Samalla pääsemme kurkistamaan yläasteikäisten maailmaan.
Tuotanto: Kirsi Markkanen/ YLE Asiaohjelmat.

5.2. Aloittelija
Aloittelija on dokumenttielokuva ikääntyvän ihmisen yrityksestä ymmärtää ympärillään vellovaa virtuaalista maailmaa ja sen uutta, vierasta kieltä. Se seuraa 75-vuotiasta Siskoa, joka päättää opetella tietokoneen käytön ensimmäistä kertaa elämässään. Sisko on jo pitkään tuntenut itsensä miltei lukutaidottomaksi yhteiskunnassa, joka toimii yhä kasvavassa määrin tietokoneiden, kännyköiden ja erilaisten automaattien määrittelemän kielen avulla. Mukana Siskon matkalla kulkee 9-vuotias lapsenlapsenlapsi Fanni, joka yrittää kärsivällisesti avata Siskolle habbohotellin saloja. Dokumentti kuvaa niitä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteita joita vanhenemiseen liittyy, sekä oikeutta olla suostumatta ”tyhmän mummon” rooliin
Tuotanto: Inka Achté/ Kinosto.

12.2. Eläinambulanssi
Pääkaupunkiseudulla toimiva Animalance on tällä hetkellä sekä Suomen että Euroopan ainoa lemmikkieläinten sairaankuljetusauto. Jatta Jokisen luotsaama "Animalance" ei ole pelkkä ensiapuun ja kuljetuksiin erikoistunut eläinambulanssi. Tavoitteena on tehdä kokonaisvaltaista eläinten hyvinvointiin liittyvää hoito- ja hoivatyötä, josta saavat osansa myös lemmikkieläinten ihmisystävät. Karvatassujen pelastuspartio joutuu kohtaamaan päivittäisessä työssään niin surua kuin suurta iloakin. Erityisesti kotikäynnit paljastavat vaietun totuuden yksinäisyydestä. Lemmikki on monen ihmisen ainoa ystävä
Tuotanto: Anne Autio/ Riikos Filmi Oy.

19.2. Turvakoti
Turvakotiin saa soittaa tai tulla yöksi kun perhe elämä on kriisissä. Turvakodissa voi myös asua lyhytaikaisesti, kun järjestelee elämäänsä uudelleen. Turvakodin henkilökunta kohtaa elämän laidat joka päivä ja yö työvuorossaan.
Tuotanto: Kimmo Yläkäs/ Mediacenter.

26.2. Hevosen kengittäjä
Ari on kengittänyt hevosia kohta parinkymmenen vuoden ajan, päätoimisesti siitä vajaat kymmenen vuotta. Arista tuli reilu vuosi sitten sukupolvenvaihdoksen myötä kotitilansa isäntä, eli virallisesti hän on nyt maanviljelijä ja kengitystyöt ovat "vain" sivuelinkeino, mutta käytännössä maatalous tulee kaukana sepän töiden jäljessä. Ari laskee kengittävänsä vuoden mittaan 1200 - 1300 hevosta eli jos töitä tekisi viitenä päivänä viikossa, joka päivä pitäisi vuolla ja kengittää viiden hevosen kaviot. Sepän työssä ei kuitenkaan työaikoja tunneta, vaan töitä tehdään tarpeen mukaan, oli mikä viikonpäivä tahansa.
Tuotanto: Heikki Koskela/ Viestintä Helapress Oy.

4.3. Rajavartija
Erkki syntyi rajaseudulla ja kasvoi rajavartijaksi. Työnvalinta oli helppo ja ammatti on ollut rakas. Vaikeinta on ollut neuvostoloikkareiden kiinniotto, sillä heidät aikoinaan aina palautettiin takaisin Neuvostoliittoon. Nyt Erkki on jäämässä eläkkeelle. Ammattikin on muuttunut. Ennen partioitiin suksilla, nyt helikopterilla.
Tuotanto: Miska Berg/ Century Films Oy.

11.3. Viimeinen soturi

Hankasalmelaisen Kaarlo Valkosen suvussa on tarinoiden mukaan 30 sukupolven ajan kulkenut isältä pojalle Kas-pin, ainoa aidosti suomalainen kamppailulaji. Se yhdistää muun muassa itämaisia kamppailulajeja, suomalaisia puukkotekniikoita ja pohjoista mystiikkaa. Valkonen opettaa Kas-pinia laajasti, mutta vielä hän ei ole löytänyt ketään, jolle välittäisi kaiken tietämänsä, koska osa tiedosta on salaista ja vaarallista.
Tuotanto: Mikko Keinonen/ Karlik Films.

18.3. Zekrollah

Iranilainen Zekrollah tuli Suomeen 1969 opiskelemaan sähköinsinööriksi. Hän sai työpaikan Nokian tehtailta, ja päätyi samaisen tehtaan lähettämänä lopulta Kiinaan. Nykyisin Zekrollah viettää vaimonsa kanssa eläkepäiviään Kiinassa. Asuttuaan muutaman vuoden Kiinassa mies osallistui Kiinan television reality show:hun, jossa maahan muuttaneet ulkomaalaiset kilpailivat siitä, kuka osaa parhaiten kiinaa. Zekrollah päätti laulaa kilpailussa ja esityksen lumosi kiinalaiset. Nykyisin hän on suosittu esiintyjä Kiinassa.
Tuotanto: Aram Aflatuni/ Tarinatalo

25.3. Axel Berg
Aksel Ivar Berg oli suomalaista syntyperää oleva neuvostoliittolaisen kybernetiikan perustaja ja tutka-aseen keksijä, sankarihahmo vailla vertaa. Berg kuoli vuonna 1979 amiraalina, akateemikkona ja sosialistisen työn sankarina.
Tuotanto: Arvo Tuominen/ YLE Asiaohjelmat.

1.4. Karhapää
Sata vuotta sitten elänyt tuupovaaralainen Johannes Karhapää oli aktiivinen ortodoksi ja innokas paikallinen vaikuttaja, joka toi kotikylälleen kirkon, koulun ja tien. Venäläiskontaktit ja hyväuskoisuus koituivat kuitenkin hänen kohtalokseen, ja hänet teloitettiin Joensuussa huhtikuussa 1918. Siitä lähtien Karhapää on ollut legenda, mutta puheenaiheena arka. Nyt, 90 vuotta myöhemmin, häpeä alkaa laantua ja Karhapäästä aletaan pikkuhiljaa puhua avoimemmin.
Tuotanto: Mikko Keinonen/ Karlik Films.

8.4. Vapaus
Matti Erpestad päätti pari vuotta sitten muuttaa Duluthista Joensuuhun ja haki Suomen kansalaisuuden. USA:n erämaiden tuntumassa viihtyneen opiskelijan uudeksi asuinseuduksi tuli itäsuomalainen vaaramaisema. Luonnon kauneus ja vaeltamisen antama vapauden tunne ovat Matin ja Kaitlin -tyttöystävän elämässä tärkeällä sijalla. Nuori mies on opetellut suomen kielen armeijassa ja haluaa elättää itsensä tulevaisuudessa eräoppaana Suomessa. Kun Matti vieraili äskettäin Amerikassa tapaamassa vanhempiaan, yksi hänen toiveistaan toteutui: hän pystyi kertomaan kuulumiset äidilleen suomen kielellä.
Tuotanto: Erkki Määttänen/ YLE Asiaohjelmat.

15.4. Paha-Pauli
Pauli Kauppinen on pitkän linjan alkoholisti ja sairaalabakteerin kantaja. Pauli viettää ehtoopäiviään vanhainkodin infektio-osastolla Helsingissä. Kotikunnassaan Vieremällä hän ei ole käynyt muutamaa lyhyttä visiittiä lukuun ottamatta yli 30 vuoteen. Lopun lähestyessä virittyy toive päästä vielä kerran käymään synnyinkodissa.
Tuotanto: Jukka Kärkkäinen/ Jahnu Oy.

22.4. Vellipeikko
Juukalainen Ari Kirjavainen haaveilee yksinäiseen taloonsa naista, lapsien synnyttäjää ja vellipeikkoja. Nuoren miehen elämän suurin intohimo on kuitenkin metsästys. Voisiko maailmassa olla sellainen nainen joka ymmärtäisi ja tulisi hiljaiselle kylälle elämään eikä puuttuisi miehen metsävietteihin? Kirjavainen lähtee metsälle joka päivä ampumaan riistaa ja pohtii, miksi ihmiset juoksevat uran ja rahan perässä itsensä kuoliaaksi ja miten monelta tuttavalta ovat voimat loppuneet. Miksi rakkaus on kuin pakeneva lintu?
Tuotanto: Juha Taskinen/ T:mi Juha Taskinen Luontokuvat.

29.4. Hyvitys
60-vuotias Aarno Luoma aloitti syksyllä 2007 ammattilaisuransa kaikkien aikojen vanhimpana nyrkkeilijänä maailmassa. Teollaan hän hakee hyvitystä entisen valmennettavansa Tarmo Uusivirran dramaattiselle kohtalolle.
Tuotanto: Arto Halonen/Art Films Productions AFP Oy.

6.5. Leipäjono
Suomella menee hyvin, rikkaat ovat rikkaampia kuin koskaan eikä työssäkäyvällä keskiluokalla ole valittamista. Pakankorotuksetkin rikkovat kaikkien aikojen ennätyksiä. Mutta leipäjonoista hyvinvointi Suomi ei vain näytä pääsevän. Pari kolme kertaa viikossa tuhannet suomalaiset tulevat jonottamaan jokapäiväistä leipäänsä. Me muut yritämme olla huomaamatta näitä menosta pudonneita. Me emme puhu heistä kaltaistemme kanssa, tai kenenkään muunkaan, saatikka että voisimme kuvitella itsemme jonon päähän. Leipäjono-dokumentti kertoo näistä ihmisistä ja siitä keitä he ovat ja miten he joutuivat jonon jatkoksi
Tuotanto: Hannu Oksanen/ Oksanen Töölöstä.

13.5. Syyte: kansanmurha
Suomeen muuttanut ruandalaispastori Francois Basarmaba toimi 1994 kansanmurhan aikana vuoden Nyakizun kylässä pastorina. Kansanmurhan aikana kylässä ja sen ympäristössä tapettiin arviolta 20 000 ihmistä. Basarmaba pidätettiin huhtikuussa 2007 ja tutkinta hänen osallisuudestaan kansanmurhaan käynnistyi ja samalla käynnistyi yksi Suomen rikoshistorian erikoisimmista rikostutkimuksista.
Tuotanto: Tuomas Sallinen/ Frameworks Prod. House.

20.5. Tuhkimo
Hoitokoti Tuhkimo sijaitsee Enon kunnassa. Se on erikoitunut naisten, erityisesti odottavien äitien päihdekuntoutukseen. Tuhkimossa on yhteensä 17 asiakaspaikkaa. Minkälaisia tarinoita paikka pitää sisällään? Ketkä Tuhkimon hakeutuvat ja saavatko he avun? Tosi tarina päihdekuntoutuksesta, joissa ei ainoastaan käyttäjä vaan myös syntymätön lapsi saa uuden mahdollisuuden
Tuotanto: Kirsi Markkanen/ YLE Asiaohjelmat.

27.5. Susitarina
Susia pelätään, susia vihataan, susia tapetaan luvan kanssa ja ilman lupaa. Suomessa on kyliä, joissa kategorisesti tapetaan kaikki paikkakunnalle eksyneet sudet empimättä ja lupia kyselemättä. Tämä puolustusmekanismi pyrkii suojelemaan ja turvaamaan elannon, mutta onko se oikein?
Tuotanto: Erkko Lyytinen/ YLE Asiaohjelmat.

Historiadokumentti

keskiviikkoisin klo 19.30, uusinta sunnuntaisin klo 16.00

9.1. Historiaa: Apollo 11 - vaaran hetket
(Apollo 11: The Untold Story)
Heinäkuussa 1969 maailma seurasi henkeään pidätellen Neil Armstrongin ensimmäisiä askelia kuun pinnalla. Amerikkalaisteknologia oli osoittanut mahtavuutensa. Vai oliko? Todellisuudessa inhimilliset virheet ja tekniset viat olivat vähällä viedä koko miehistön hengen.
Tuotanto: Atlantic Productions, Iso-Britannia.

16.1. Historiaa: Apollo 13 – kohtalon hetket

(Apollo 13: The Inside Story)
Huhtikuussa 1970 tapahtui Apollo 13:ssa räjähdys yli 300 000 kilometrin päässä Maasta ja suunnitellusta Kuuhun laskeutumisesta oli luovuttava. Tärkeimmäksi päämääräksi nousi miehistön saaminen turvallisesti kotiin. Kuinka aluksen astronautit ja NASA:n työntekijät pelastusoperaatiota muistelevat?
Tuotanto: Atlantic Productions, Iso-Britannia.

23.1. Historiaa: Adolf Hitlerin mieli
(Inside the Mind of Adolf Hitler)
Toisen maailmansodan aikana Yhdysvalloissa laadittiin psykologinen profilointi Adolf Hitleristä. Tutkimus jäi vuosikymmeniksi arkistoon ja CIA:n entinen profiloija on nyt perehtynyt asiakirjoihin. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

30.1. Historiaa: J. Edgar Hooverin salaisuudet

(The Secrets of J. Hoover)
Yhdysvaltojen rikostutkimuslaitoksen FBI:n päällikkönä pitkään toiminut John Edgar Hoover joutui uransa loppupuolella monenlaisten yksityiselämäänsä koskevien vihjailujen kohteeksi. Oliko mafia todella saanut kansan pelastajana pidetyn Hooverin otteeseensa?
Tuotanto: National Geographic, Yhdysvallat.

6.2. Historiaa: Nixon ja vallan viettelykset
(Richard Nixon, the Man We Loved to Hate)
Marraskuussa 1968 valittiin Richard Nixon Yhdysvaltain 37. presidentiksi, ja hänen äänestäjänsä olivat samanlaisia kommunismia pelkääviä ja Jumalan ja isänmaan nimeen vannovia kansalaisia kuin isä ja poika Bushin valitsijat. Millainen oli vehkeilyyn ja valheisiin turvautuvan Nixonin aika maan johdossa, joka päättyi nöyryyttävään eroon kesken toisen presidenttikauden vuonna 1974?
Tuotanto: Point du Jour, Ranska.

13.2. Historiaa: Maggien tie Rautarouvaksi
(The Making of the Leader: Margaret Thatcher)
Kuinka vuonna 1925 syntyneestä kauppiaantyttärestä Margaret Robertsista tuli parlamentaarikko ja Englannin ensimmäinen naispääministeri? Dokumentissa tarkastellaan Margaret Thatcherin lapsuutta, opiskeluvuosia ja sitä poliittista ilmapiiriä, josta uusi poliittinen katsantokanta, thatcherismi, lähti versomaan.
Tuotanto: Doc en Stock, Ranska.

27.2. Historiaa: Verdunin taistelu
(Verdun)
Vuonna 1916 käydyssä Verdunin taistelussa kaatui kymmenen kuukauden aikana yli 200 000 sotilasta ja haavoittuneita oli lähes puoli miljoonaa. Millaisena sodan mielettömyys ja alituinen kuolemanpelko näyttäytyy saksalaisten ja ranskalaisten sotilaiden päiväkirjamerkinnöissä ja kotiin lähettämissä kirjeissä?
Tuotanto: Loopfilm GmbH/ZDF/ARTE, Saksa

5.3. Historiaa: Zeppeliinit Lontoon uhkana
(The Rise and Fall of the Zeppelin)
Ensimmäisen maailmansodan alkaessa ilmaantuivat zeppeliinit Lontoon taivaalle pommilasteineen. Englantilaiset koettivat kehittää ilmapuolustustaan ja parannella lentokoneidensa taisteluominaisuuksia, mutta millaista ilmasota vuonna 1916 oli? Lontoossa maahan syöksyneen zeppeliinin tarinaa valottavat arkistolähteiden lisäksi tietokoneanimaatiot.
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

12.3. Historiaa: Elävä ase

(The Living Weapon)
Millainen oli Yhdysvaltain vuonna 1942 aloittama huippusalainen hanke tappavien mikrobien kehittämiseksi joukkotuhoaseiksi Japania ja Saksaa vastaan? Teknisten haasteiden lisäksi jouduttiin puntaroimaan myös biologisen sodankäynnin moraalisia ulottuvuuksia.
Tuotanto: WGBH, Yhdysvallat.

19.3. Historiaa: Lintujen sota
(War of the Birds)
Liittoutuneiden tiedustelupalvelulla oli toisessa maailmansodassa käytössään kirjekyyhkyjen kouluttajien eliittiryhmä. Vihollislinjojen taakse laskuvarjolla pudotetut linnut osallistuivat moniin vaarallisiin operaatioihin ja pelastivat lukemattomia ihmishenkiä. Omaa sotaansa ilmassa kyyhkyt joutuivat käymään vihollisen tappajahaukkoja vastaan.
Tuotanto: Atlantic Productions, Iso-Britannia.

26.3. Historiaa: Vihollislinjojen takana
(Hinter feindlichen Linien)
Kylmän sodan aikana Eurooppaa halkonut rautaesirippu esti ihmisten liikkumisen lisäksi myös tiedonkulun. Neuvostoliiton sotilasmahtia pelättiin ja länsiliittoutuneet koettivat hankkia siitä tietoja entisten natsiagenttien ja saksalaistiedemiesten avulla.
Tuotanto: ZDF, Saksa.

2.4. Historiaa: Vapauden aallot

(Waves of Liberty)
Kylmän sodan aikana yksi Yhdysvaltojen propagandasodan muodoista oli lähettää radio-ohjelmia Neuvostoliittoon ja rautaesiripun taakse. Espanjassa, Costa Bravassa toimiva huipputehokas asema oli nimeltään Radio Liberty. Millaista oli työskennellä asemalla ja mitä sille tapahtui Neuvostoliiton romahdettua?
Tuotanto: Canal Paradis, Espanja.

9.4. Historiaa: Todellinen Atlantis
(The Real Atlantis)
Kreetalla ja Aigeianmeren saarilla yli 3500 vuotta sitten vallinnut minolainen kulttuuri oli Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri. Kaupankäynnillä vaurastunut yhteiskunta romahti kuitenkin äkkiä. Vuonna 2006 arkeologit ryhtyivät Kreetalla etsimään syitä minolaisten katoamiseen. Meren pohjalta löytyneiden muurinjäänteiden huomattiin vaurioituneen samaan tapaan kuin Thaimaan tsunami-katastrofissa vuonna 2004.
Tuotanto: Quickfire Media/BBC/ARTE, Iso-Britannia.

16.4. Historiaa: Suuri inkakapina
(Great Inca Rebellion)
Tarinan mukaan Francisco Pizarro ja hänen parisataa konkistadoriaan kukistivat vuonna 1532 mahtavan inkavaltion kokematta juuri vastarintaa. Pizarroa on pidetty sodankäynnin mestaristrategina, mutta voiko historiankirjoihin näiltä osin täysin luottaa?
Tuotanto: National Geographic, Yhdysvallat.

23.4. Historiaa: Mayavainajien joukkohauta

(Royal Maya Massacre)
Cancuenista, maya-kulttuurin vauraasta kauppakaupungista, on tehty 800-luvulle ajoittuva ruumislöytö. Todennäköisesti koko kuninkaallinen perhe oli surmattu ja heitetty palatsin vesialtaaseen. Tapahtuman tulkinta antaa viitteitä koko mayakulttuurin tuhosta.
Tuotanto: National Geographic, Yhdysvallat.

30.4. Historiaa: Mihin katosi Nefertiti?
(Nefertiti and the Lost Dynasty)
Yli 3000 vuotta sitten kuningatar Nefertiti ja hänen puolisonsa farao Ekhnaton ryhtyivät määrätietoisesti uudistamaan Egyptiä. Kaikki vanha sai mennä, aina jumalia myöten. Heidän valtakautensa jäi lyhyeksi, mutta mihin näiden hallitsijoiden ruumiit katosivat? Kuninkaiden laaksosta on löytynyt hautoja, joihin ehkä koko kadonnut dynastia on kätketty.
Tuotanto: National Geographic, Yhdysvallat.

7.5. ja 14.5. Historiaa: Kuuden päivän sota 1-2
(The Six Day War 1-2)
Kesäkuussa 1967 Israelin asevoimat saavuttivat nopean voiton arabivihollistaan ”kuuden päivän sodassa”, mutta monet alueella myöhemmin puhjenneet kriisit juontavat juurensa noiden kohtalokkaiden päivien tapahtumista. Kaksiosaisessa dokumentissa tarkastellaan sotaa edeltänyttä tilannetta ja varsinaisia sotatoimia sekä konfliktin poliittisia ja uskonnollisia yhä ajankohtaisia piirteitä.
Tuotanto: Point du Jour, Ranska.

21.5. Historiaa: Operaatio Mooses
(Operation Moses)
Marraskuussa 1984 alkoi yksi viime vuosisadan salaisimmista pelastusoperaatioista. Israelin armeija ja CIA evakuoivat Israeliin tuhansia etiopianjuutalaisia, jotka olivat paenneet kotoaan Sudanin pakolaisleireille.
Tuotanto: Elzévir Films/Oi Oi Oi Productions/France 5, Ranska.

28.5. Historiaa: Rakkauden kesä 1967
(Summer of Love)
Kesällä 1967 tuhannet nuoret vaelsivat kaikkialta Yhdysvalloista San Franciscoon päästäkseen nauttimaan hippiliikkeen rauhan ja rakkauden ilosanomasta. Monien unelmat särkyivät huumeisiin ja sukupuolitauteihin, mutta mitä rakkauden kesä mukanaolijoille merkitsi ja kuinka tutkijat nyt arvioivat ilmiötä?
Tuotanto: WGBH, Yhdysvallat.

Luontohetki

perjantaisin klo 19.00

7.12. Luontohetki: Sopulimysteeri
(Lemming Mysteries)

Dokumentissa seurataan sopulien elämää. Ne elävät suurissa laumoissa ja liikkuvat suurina joukkoina. Sopuleista liikkuu myös paljon tarinoita – ovatko sopulit laumasieluja ja hyppäävät vaikka mereenkin toistensa perässä?

14.12. Luontohetki: Kun talvi saa
(When the Snow Comes)
Jää ja lumi kuuluvat talveen. Jonain päivänä luminen luonto on henkeäsalpaavan kaunis – toisena päivänä se voi olla taistelua elämästä. Eläimien talviolosuhteet vaihtelevat paljon leudoista päivistä hurjiin pakkaspäiviin. Hiiret ja sudet löytävät lämpöä lumen alta. Ahmat käyttävät lunta kylmäkaappinaan ja karhut pakenevat sitä totaalisesti vetäytymällä talviuneen.

21.12. Luontohetki: Ilves
(Lynx)
Tässä dokumentissa seurataan ilveksen elämää Sarekin Kansallispuistossa. Vuoden ajan on kuvattu ilveksen keväiset parittelukutsut, sitten kesän ajan kestävän perheen kasvattamisen ja poikasten hoivaamisen ajan, kunnes koittaa kylmä syksy ja talvi.

28.12. Luontohetki: Yltäkylläisyyden talvi
(Wild Secrets: Shiretoko Peninsula: Winter of Plenty)
Wild Secrets –sarja on japanilainen NHK:n tuottama sarja, jossa liikutaan eri puolilla maailmaa kuvaamassa eläimiä sekä luonnon kauneutta. Ohjelmat on kuvattu niin viidakossa kuin vaikkapa meren pohjassakin. Sarjassa tuodaan esiin eläimen elintavat ja se, kuinka se selviää taistelussa saalistajiaan vastaan sekä ihmisen aiheuttamista ongelmista. Sarjan ensimmäinen osa nähdään vuoden 2007 viimeisenä ohjelmana ja sitten kevään aikana tulevat loput ohjelmat:

4.1. Luontohetki: Uhanalainen unikeko
(Wild Secrets: Japanese Dormouse: Little Miracles)
Ohjelma kertoo japanilaisesta jyrsijästä.

25.1. Luontohetki: Silmälasikarhu
(Wild Secrets: Spectacled Bear: Head in the Clouds)
Ohjelma kertoo Etelä-Amerikassa elävästä silmälasikarhusta.

1.2. Luontohetki: Merten yksisarvinen
(Wild Secrets: Narwhal: Unicorn of the Arctic Ocean)
Ohjelma kertoo pohjoisilla merialueilla elävistä sarvivalaista.

8.2. Luontohetki: Mandariinisorsan kosiomenot

(Wild Secrets: Mandarin Ducks: Faithful Fowl)
- ohjelma kertoo Japanissa elävistä mandariinisorsista

15.2. Luontohetki: Riukiunkaniinin jäljillä
(Wild Secrets: Amami Rabbit: Rabbit of the Shadows)
Ohjelma kertoo Japanin saarilla elävästä alkukantaisesta kaniinista.

Kiehtova maailma

sunnuntaisin klo 18.20

27.1. Kiehtova maailma: Tytöstä naiseksi
(Becoming a Woman in Zanskar)
Himalajalla Zanskarin alueella asuvat nuoret naiset Tenzin ja Palkit ovat parhaita ystävyksiä. Äkkiä kaikki muuttuu: Tenzin naitetaan ja Palkit lähtee luostariin. Millaista on aikuiseksi tulo Pohjois-Intian vuorilla?
Tuotanto: ZED, Ranska.

3.2.- 6.3. Kiehtova maailma: Palin ja uusi Eurooppa
(Michael Palin’s New Europe)
1/7. Sota ja rauha. Michael Palin tutustuu entisiin Rautaesiripun takaisiin maihin. Matka alkaa Slovenian Alpeilta ja jatkuu läpi sodasta toipuvan Balkanin, jossa vieraanvaraisuus on yhä kunniassaan.
2/7. Idän ihmeitä. Michael matkaa Makedoniasta Bulgariaan ja tutustuu erikoiseen uskonlahkoon ja mustalaiskulttuuriin. Turkissa hän ihailee ottomaanien arkkitehtuuria, öljypainia ja ikivanhoja kirkkoja.
3/7. Villi itä. Michael matkaa Transnistriasta läpi kauniin Moldovan kohti Romaniaa, jossa hän nousee metsureiden junaan. Transilvaniassa Palin on Draculan jäljillä ja Bukarestissa hän tapaa tennisässä Ilie Nastasen.
4/7. Tonavalta Dneprille. Millainen on Budapestin ”Kauhujen talo”? Michael Palin pääsee mukaan unkarilaiseen muotinäytökseen. Ukrainassa hän tutustuu maan politiikan kiemuroihin ja aurinkoiseen Jaltaan.
5/7. Baltian kesä. Millaista on iilimatohoito Virossa? Latviassa Michael Palin juhlii juhannusta ja pääsee katsomaan salaista teleskooppia. Liettuassa hän käy Kansanmurhan museossa ja matka päätyy tänään Kaliningradiin.
6/7. Puolan pyörteissä. Michael Palin tapaa Puolassa Solidaarisuus-liikkeen perustajan Lech Walesan. Entä millainen oli Stalinin lahja puolalaisille
7/7. Matkan pää. Slovakian vuorilla Palin oppii tekemään makkaroita ja Tshekissä on vuorossa kukonlaulua ja mutakylpyjä. Pitkä matka päättyy Saksaan: Dresdenin ja Meissenin posliinin kautta metropoli Berliiniin? Palinin oma pyhiinvaellusmatka suuntautuu Auschwitziin.
Tuotanto: BBC.

6.4. Kiehtova maailma: Pitsan tarina
(The Adventure of Pizza)
Pitsa on arkiruokaa lähes joka maailmankolkassa. Dokumentti kertoo pitsan historiasta ja herkun monista muunnelmista. Matka alkaa Napolista. Italian lisäksi käydään mm. Manhattanilla, Las Vegasissa ja Kiinassa.
Tuotanto: Artline Films, Ranska ja Stefilm, Italia.

13.4. Kiehtova maailma: Peurojen paimentajat
(Reindeer People)
Luoteis-Mongolian dukha-heimon elämänmuodon tukipilareita ovat peurat ja pyhät metsät, joissa dukhien esi-isät asuvat. Piskuisen heimon 96-vuotias shamaani näkee kuitenkin muutoksen merkkejä ympärillään.
Tuotanto: ZED, Ranska.

20.4. Kiehtova maailma: Pekingistä Pariisiin

(Peking to Paris)
1/4: Faktasarja seuraa hullua hanketta: Kansainvälinen retkikunta ajaa antiikkiautoilla Pekingistä Pariisiin - vuoden 1907 legendaarisen kisan jäljillä. Haverit alkavat ennen Kiinan muuria ja Gobin autiomaa verottaa myös. Tuotanto: ABC, Australia.
2/4: Nyt ajetaan Gobista Mongolian halki Baikal-järvelle. Matkalle osuvat ajokisa hevosia vastaan sekä kesäinen lumimyrsky.
3/4: Tänään ajetaan Irkutskista Ural-vuorille asti. Hajoilevat autot saavat ensiapua moottoripyöräjengiltä.
4/4: Viimeisellä etapilla pysähdytään mm. Moskovassa ja Pietarissa. Mutta saadaanko koko seurue yhtä matkaa perille asti ja Pariisiin?

18.5. Kiehtova maailma: Moniääniset mestarit
(Lost Continent, Intangible Heritage ep. 1/13 Baaka Opera)
Keski-Afrikan sademetsissä asuva baka-pygmikansa laulaa ainutlaatuisella tavalla. Tanssi ja polyfoninen laulu lepyttävät henkiä. Se on tärkeää, jotta onni suosisi hunajankeruussa ja metsällä.
Tuotanto: ZED, Ranska.

25.5. Kiehtova maailma: Puutyön mestarit
(Lost Continent, Intangible Heritage ep. 2/13 Wizard of Woodcraft)
Madagaskarissa enää yksi heimo taitaa perinteisen puunveiston salat. Zafimaniri-miehet veistävät puusta kauniita istuimia, työkaluja ja talonosia. Nuoret miehet Chulio ja Jean eivät tarvitse nauloja talon rakentamiseen.
Tuotanto: ZED. Ranska.

Avara luonto

lauantaisin noin klo 18.50

5.1. Avara luonto: Namibian korvakoirat
(Bat Eared Foxes)
Kalaharin autiomaassa elävät korvakoirat. Näillä koiran näköisillä pienillä eläimillä on jättiläismäisen suuret korvat. Niiden avulla ne kuulevat pienimmätkin risahdukset maan alta ja varmistavat näin ravinnonsaantinsa. Saksalaissyntyinen eläinlääkäri Margit du Toit on tutkinut ja seurannut näiden erikoisten nisäkkäiden elämää.
Ohjaus: Rudolf Lammers, Tuotanto: ZDF

12.1. Avara luonto: Kaljurottana Keniassa
(Naked Mole Rat)
Kaljurotat ovat täysin karvattomia ja hyvin pieniä rottia, jotka ovat sukulaisia lähinnä siileille ja marsuille. Ne elävät maan alla ja kaivavat sinne valtavia tunneleita. Ne elävät yhdyskunnissa, joiden toiminta muistuttaa lähinnä hyönteisten käyttämää järjestelmää, jossa on kuningatar, sotilaat ja työläiset. Biologi Rosie Koch on tutkinut Keniassa kaljurottien elämää ja niiden kommunikointitapoja.
Tuotanto: ZDF.

19.1.-2.2. Avara luonto: Galapagossaarten elämää
(Galapagos)
Galapagossaaret on paljon muuta kuin vain saariketju Tyynellä valtamerellä. Täällä täysin eristyksissä olevassa saaristossa voi nähdä lohikäärmeen näköisen iguanan uivan vedessä, lintujen pesivän vulkaanisissa kraattereissa, valaita ja hylkeitä sekä 250-kiloisia kilpikonnia. Uusi saari syntyy silmiesi edessä keskeltä merta valtavan tulivuorenpurkauksen jälkeen – alueen luonto on kerrassaan uskomattoman monimuotoinen. Komean kolmiosaisen luontosarjan on kuvannut korkeasta laadustaan tunnettu BBC.
Ohjaus: Patrick Morris, Tuotanto: BBC sekä National Geographic Channel.

9.2. Avara luonto: Saukon elämää
(An Otter World)
Tässä dokumentissa pääsemme seuraamaan saukon elämää. Se on taitava uimari ja osaa käyttää hyväkseen myös työkaluja, jotta saa auki simpukat, jotka ovat sen herkkua.
Tuotanto: Zorn Production.

8.3. Avara luonto: Pandan elämää
(Face to Face with Giant Pandas)
Harvinaista herkkua! Tässä ohjelmassa on onnistuttu kuvaamaan jättiläispandojen elämää. Varsinkin pandavauvan syntymä on ihmeellinen asia ja vielä ihmeellisempää on nähdä, kuinka pandaemo hoitaa pientä poikastaan hellästi ja suojelevasti. Tuotanto: NHK, Japani.

15.3. Avara luonto: Voittajia ja häviäjiä
Itäisen Suomenlahden saaristolinnustossa on tapahtunut suuri muutoksia viime vuosikymmeninä. Samalla kuin valkoposkihanhen ja merimetson kaltaiset tulokaslajit ovat yleistyneet, joidenkin kotoperäisten lajien elinolosuhteet ovat vaikeutuneet. Lintututkija Tatu Hokkanen on seurannut alueen linnustoa 15 vuoden ajan.
Ohjaus ja tuotanto Mika Rokka, yhteistyössä YLE Yhteistuotannot.

Ykkösdokumentit

sunnuntaisin klo 21.15

6.1. Sauna
Totuus saunasta, totuus suomalaisista
Suomi ilman saunaa on mahdottomuus. Ehkä me emme olisi itsenäinen kansakunta ilman saunaa. Sauna on osa suomalaista identiteettiä, itsestäänselvyys, joka yhdistää suomalaisia joka puolella maailmaa ja jolla on aina ollut valtava merkitys sodassa ja rauhassa, politiikassa ja perheessä. Suomessa on niin monta saunaa, että kaikki suomalaiset voivat saunoa yhtä aikaa. Ja jokainen suomalainen on saunan asiantuntija.
Yhteistyössä eurooppalaisen Arte-kanavan kanssa tehty dokumentti antaa ulkomaalaiselle sen aidon, oikean saunan käyttöohjeet ja opettaa aloittelijallekin, miten selviytyä löylystä (suomalaisella) kunnialla. Onhan suomalainen sauna kuumin paikka maailmassa, johon ihminen menee vapaaehtoisesti.
Ohjaus: Nina Stenros ja Anu Valve.
Tuotanto YLE Asiaohjelmat ja ARTE.

13.1. Votkaturistit
Vieläkö muistatte Leningradin-matkat, rajaseutujen ruplakätköt ja sukkahousutrokarit. Surkuhupaisa votkaturismi on mennyttä historiaa, mutta aika ei ole kullannut eikä himmentänyt karvaansuloisia muistoja. Ville Haapasalo johdatti bussillisen votkaturismin veteraaneja muistoja verestäneelle matkalle entiseen Leningradiin. Matkalaiset tapasivat entisiä matkanjohtajia, oppaita, mustanpörssin kauppiaita ja intiimejä palveluja tarjonneita naisia.
Ohjaus: Arvo Tuominen.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat ja Kanal 5.

20.1. Musta syksy 1993
Virheellinen talouspolitiikka aiheutti laman, lama aiheutti pankkikriisin, pankkikriisi pankkituen, pankkituki syyllisten etsinnän ja syyllisten etsintä vahingonkorvausoikeudenkäynnit säästöpankkien hallitusten maallikkojäseniä vastaan. Vasta nyt kun 15 vuotta on kulunut, tämä Suomen suurin oikeudenkäyntien sarja on päättymässä. Lasku veronmaksajille oli useita kymmeniä miljoonia euroja. Kuinka tässä näin pääsi käymään?
Käsikirjoitus ja ohjaus: Timo-Erkki Heino.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.

27.1. Ensimmäinen opettaja
Dokumentti seuraa kahta maahanmuuttajaluokan opettajaa yhden lukuvuoden ajan. Se kertoo myös lapsista, joista useimmat aloittavat koulutiensä kielitaidottomana, täysin vieraassa maassa ja kulttuurissa, joka ei ole ilman muuta ystävällinen ja auttava. Suomalaisella opettajalla ja seitsenvuotiaalla burmalaisella pojalla ei ole mitään muuta yhteistä kuin luokkahuone. Vaikka lapsi oppii ja sopeutuu nopeasti uuteen ympäristöön, on opettajan oltava viisas, kärsivällinen ja monitaitoinen kasvatuksen huippuammattilainen.
Ohjaus: Hannu Oksanen.
Tuotanto: Mediacenter Kotka Oy.

3.2. Kausi
Jääkiekkoa harrastavat 13-vuotiaat pojat ovat ratkaisevan vuoden edessä: sen jälkeen osa heistä jatkaa edustusjoukkueessa, toiset putoavat. Samalla koulun vaatimukset kovenevat ja maailman houkutukset kasvavat. Miten pojat käsittelevät näitä paineita ja odotuksia? Entä vanhemmat?
Ohjaus: Risto Iissalo. Tuotanto: Långfilm Productions, yhteistyössä YLE Yhteistuotannot.

10.2. Ponitytöt
Dokumenttielokuva nuorista tytöistä, jotka kasvavat kohti aikuisuutta ponitalleilla. Isommat tytöt ovat ryhmänjohtajia, jotka tutustuttavat aloittelevat pikkutytöt ponien ja tallin maailmaan. Elokuva kertoo – paitsi ihmisen suhteesta eläimiin – tyttöjen välisestä dynamiikasta. Siitä, kuinka hierarkiat kehittyvät ja kuinka sekä niitä, että erilaisia taitoja siirretään sukupolvelta toiselle.
Ohjaus: Selma Vilhunen. Tuotanto: Making Movies, yhteistyössä YLE Yhteistuotannot.

24.2. Mechanical love
Vanha mies yrittää pitää mielensä virkeänä puhelemalla vauvahyljerobotin kanssa. Japanilainen professori kehittelee androideja ja miettii, mikä tekee ihmisestä ihmisen. Pieni tyttö hoitaa kärsivällisesti vaativaa vauvarobottiaan. Mechanical Love vie katsojan robottiteknologian keskuksiin Tokioon, Genovaan, Uppsalaan ja San Franciscoon. Elokuva kertoo robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen kautta ihmisen ehkä tärkeimmästä tarpeesta: rakastaa ja tulla rakastetuksi.
Ohjaus: Phie Ambo. Tuotanto: Tju Bang Film, Tanska, ja Making Movies Oy, yhteistyössä YLE Yhteistuotannot.

2.3. Kohtaamisia Venäjällä
2.3.2008 Venäjällä on presidentinvaalit. Vladimir Putinin kaksi kautta presidenttinä jäävät taakse.
Millä mielin kolme-, nelikymppiset venäläiset katsovat tulevaisuuteen? Nämä nuoret aikuiset elivät lapsuutensa Neuvostoliitossa ja ottivat vastuun elämästään murroskauden Venäjällä. Moskova ja Pietari eivät ole koko Venäjä. Yli 90 prosenttia venäläisistä asuu niiden ulkopuolella. Venäjällä elää rinta rinnan monta todellisuutta. Dokumentissa liikutaan tavallisten venäläisten parissa pohjoisen äärioloissa Vorkutassa, Japanin ja Kiinan naapurissa Venäjän Kaukoidässä Vladivostokissa ja etelässä Donin Rostovissa.
Ohjaus: Ilona Laurikainen.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.

9.3. Yhden tähden hotelli
Matka suomalaisen miehen mielenmaisemaan. Agents-yhtyeen laulusolistina monet vuodet esiintynyt Jorma Kääriäinen on yksi Suomen vetovoimaisimmista tanssilavaesiintyjistä. Jorman koti on monen muusikon tavoin tiellä, alituisella matkalla kohti unelmaansa. Dokumenttielokuva Yhden tähden hotelli on lämmin, hyväntahtoinen, humoristinen ja viihdyttävä, aivan kuten Jormakin. Ja tietysti se on täynnä hienoa ja mukaansatempaavaa musiikkia.
Ohjaus: Ari Matikainen. Tuotanto: Art Films, yhteistyössä YLE Yhteistuotannot.

23.3. Sergei verenseisauttaja
Vienankarjalainen kylä sinnittelee keskellä Euroopan arvokkaimpia luonnonmetsiä. Sergei verenseisauttaja on kertomus nuoren miehen kasvunvuosista Venäjän luoteisnurkassa, jossa pakanalliset riitit sulautuvat ortodoksisuuteen. Elokuvassa seurataan kylän omavaraistalouteen perustuvaa elämää viiden vuoden ajan, kolmen sukupolven silmin. Sergei kasvaa sukunsa perinteisiin, mutta onko hänellä tulevaisuutta kylässään?
Ohjaus: Petteri Saario. Tuotanto: Taiga Films Oy, yhteistyössä YLE Yhteistuotannot.

30.3. Ykkösdokumentti: Esko Salminen - läsnä
"Miten saat Jumalan hymyilemään?" kysyy Esko Salminen ja vastaa: "Kerro hänelle suunnitelmasi!".
Esko Salmisen, suomalaisen teatterin näyttelijän par excellence, vuosi 2007 ei sujunut ihan suunnitelman mukaan. Menestysnäytelmä Pukijan jatko, uusi ensi-ilta, kesäloma - kaikki ne saivat uuden sävyn, kun fysiikka sai hetkeksi yliotteen hengestä. Elämän käsikirjoitus siis muuttui, mutta moni asia toteutui lopulta toivotulla tavalla. Ilpo Tiihosen ja Laura Jäntin Kettu ja jänis sai ensiesityksensä loppukesällä Teatteri Jurkassa; rooleissa Esko Salminen ja vaimonsa Aino Seppo. Myös Pukijan esitykset Kansallisteatterissa jatkuivat syksyllä jälleen loppuunmyydyille katsomoille.
Ykkösdokumentissa Esko Salminen - läsnä seurataan Eskon vuoden 2007 etappeja ja muistellaan aiempia. Suurten roolien tulkitsija ottaa sanoin mittaa itsestään ja hämmentää niin iloisten kuin rankkojen kokemustensa vuota. Ohjelma sisältää ennen näkemättömiä arkistoharvinaisuuksia sekä katkelmia Kettu ja jänis -näytelmän esityksestä. Dokumentin on ohjannut Jarmo Heikkinen ja tuottanut YLE Kulttuuri / Jaana Semeri.

13.4. Palnan tyttäret
Devi löydettiin yksivuotiaana New Delhin kadulta pahasti nälkiintyneenä. Adoption kautta hän on löytänyt kodin Suomesta. Kiti Luostarisen dokumenttielokuva näyttää, kuinka monisyinen prosessi on monikulttuurisen lapsen identiteetin muovautuminen ja kuinka Devi muistaa menneisyyttään ja tulkitsee kokemuksiaan. Se kertoo Devin tarinan kautta vastuusta, toisista välittämisestä, erilaisuuden hyväksymisestä. Mutta ennen kaikkea elokuva kertoo rakkaudesta.
Tuotanto: Kiti Luostarinen Productions, yhteistyössä YLE Yhteistuotannot.

20.4. Kierukoilla ei voi korruptoida
Suomalainen tutkijaryhmä kehitteli 1960-luvulla ensin kuparikierukan ja sen jälkeen maailman eniten käytetyn hormonikierukan. Professori Tapani Luukkaisen ryhmän kannustimena oli väestönkasvun hillitseminen ja naisten hyvinvoinnin parantaminen. Uudet kierukat kokeiltiin ja koekäytettiin ensin Suomessa ja Pohjoismaissa sekä hyvin pian myös Brasiliassa. Nykyisin yli satakymmenen miljoonaa naista turvaa suomalaisten kehittämään ehkäisymenetelmään. Tehokkaan perhesuunnittelun pahimpana esteenä ovat olleet siveellisyyttä vaatineet asenteet ja korruptio. Kierukoiden etuna on, että niillä ei voi korruptoida - kun ne ovat paikallaan, ne toimivat. Vaikeampi voitettava ovat olleet asenteet.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Matts Dumell.

27.4. Pimeä raha
Kymmeniä rakennusalan yrityksiä on jäänyt viimeisen vuoden aikana kiinni pimeän työvoiman käytöstä ja väärien kuittien tehtailusta. Harmaan talouden arvon lasketaan kasvavan koko ajan ja samalla myös panokset koventuvat. Mukaan on tullut rikollisliigoja ja ihmiskaupan piirteitä. Ulkomaisten työntekijöiden oikeuksia poljetaan surutta ja oikeuksiaan perääviä uhkaillaan. Hämärää urakointia ei tehdä vain kesämökeillä, vaan kohteeksi on kelvannut myös pääministerin virka-asunto Kesärannassa.
Toimittaja: Ari Lehikoinen.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.

11.5. Suomalainen korruptio
Suomea pidetään maailman vähiten korruptoituneena maana. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, ettei Suomessa olisi korruptiota. Suomessa korruption muotona ei ole kuitenkaan isojen rahalahjusten käyttö, vaan muut korruption muodot, joita ei ehkä aina korruptioksi edes mielletä. Toimittaja Arvo Tuominen etsi ja löysi suomalaisen korruption olemuksen.
Ohjaus: Arvo Tuominen.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.