syyskuu
MA TI KE TO PE LA SU
365 6 7 8 9 10 11
3712 13 14 15 16 17 18
3819 20 21 22 23 24 25
3926 27 28 29 30 1 2
403 4 5 6 7 8 9

10.9.2011

Ohjelmatiedot
Aika Ohjelma
.


YLE Kuvapalvelu

PääSIäINEN

TV1 » Pääsiäinen

 

PÄÄSIÄINEN ON TÄNÄ VUONNA RAJATON!


Pääsiäinen on hiljentymisen ja syvien elämysten juhla. TV1 juhlistaa pääsiäisviikonloppua esittämällä kaksiosaisen tv-elokuvan paavi Johannes Paavali II:n elämästä. Kiirastorstaiyönä nähdään Mel Gibsonin väkevä kuvaus ”Kristuksen kärsimyskertomus” (Passion of the Christ).

Juhlaan kuuluu myös musiikki. Lauluyhtye Rajaton kertoo pääsiäisen tarinan tv-elokuvassaan ”Rajaton – Laulu valolle” Kolin huikean luonnon keskellä.

Pääsiäissunnuntaina esitetään Jörn Donnerin tuore dokumentti Isäni jalanjäljillä, jossa kuljetaan kielitieteilijä Kai Donnerin jalanjäljillä Siperiassa.


5.4. klo 21.55
Kulttuuridokumentti: PARIISIN MALLIMAAILMA

1950-luvulta lähtien ovat Pariisin muotihuoneet ja kansainväliset muotilehdet houkutelleet suomalaistyttöjä suureen maailmaan mannekiineiksi ja valokuvamalleiksi.

Kulttuuridokumentissa entiset mallit 1950-, 60- ja 70-luvuilta kertovat iloisia ja surullisia tarinoita urastaan ja elämästään Pariisissa. He muistelevat, millaista valokuvamallin ja mannekiinin työ oli silloin ennen. Miltä tuntui kulkea kansion kanssa kauppaamassa omaa ulkonäköään, taistella työtilaisuuksista, voittaa tai hävitä? Kuulemme myös, millaista oli kauniiden nuorten naisten yksityiselämä suuressa maailmassa: juhlia, kuuluisuuksia ja samppanjaa mutta toisaalta myös pettymyksiä ja kovia kokemuksia. Mitä malleille tapahtui, kun kuvauskeikat alkoivat vähentyä?

Dokumentissa tavataan aikansa kuuluisia kasvoja: Birgitta Juslin-Ara, Sirkku Talja, Tarja Terrail, Merja Alanen, Pirjo Laitila ja monia muita. Mukana on myös tänään Pariisissa mallina työskentelevä Pipsa Hurmerinta.

Toimittaja: Tiina-Maija Lehtonen. Tuottaja: Jaana Semeri. Tuotanto: YLE TV Kulttuuri 2007.

5.4. klo 23.10
KRISTUKSEN KÄRSIMYSKERTOMUS (K-18)
(Passion of the Christ)

Mel Gibsonin ohjaama Passion of the Christ on väkevä ja ristiriitaisia tunteita herättänyt elokuva Jeesuksen viimeisistä tunneista ennen ristiinnaulitsemista. Julmuutensa ja väitetyn juutalaisvastaisuuden takia elokuva herätti runsaasti kohua jo ennakkoon, ja siitä tuli myös vuoden 2004 suuri katsojamenestys.

Elokuva alkaa Getsemanelta, jossa Jeesus on rukoilemassa viimeisen ehtoollisen jälkeen. Juudaksen pettämä Jeesus vangitaan ja viedään tuomiolle. Tästä alkaa tuskallinen tie ristiinnaulittavaksi, jota Gibson kuvaa vaikuttavan realistisesti mutta katsojaa säästämättä. Elokuvassa puhutaan arameaa, latinaa ja hepreaa, ja se on kuvattu Italiassa.

Ohjaus: Mel Gibson. Pääosissa: James Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Matti Sbragi. USA 2004.

6.4. klo 17.10
SUOMALAINEN NIMISTÖ

Osa 1/2: Paikan muisti

Paikan nimi on paikan muisti, sanotaan. Paikannimeen on tallentunut ihmisen tekemiset vuosisatojen takaa. Paikannimi muistaa maiseman, kertoo maisemanmuutoksen ja tietää, kuka paikkaa on aikoinaan hallinnut. Monet paikat kantavat myös hämärtyneiksi muuttuneita nimiä. Tampere, Päijänne, Saimaa tai Töölö toimivat niminä mainiosti, mutta me emme tiedä niiden alkuperäistä merkitystä. Nimenantohetkellä joka ikinen nimi on kuitenkin ollut paikkaa kuvaava, motivoitu ilmaus.

Ohjelma on kuvattu Helsingissä ja Espoossa, mutta valitut esimerkit kertovat myös yleisemmin paikannimistömme muodostumisesta. Seuraava jakso, ”Miksi juuri Virtanen”, kertoo sukunimen historiasta, ja se esitetään 13.4. Kaksiosainen sarja kuuluu Agricolan teemavuoteen.

6.4. klo 19.40
RAJATON – LAULU VALOLLE

Rajaton – Laulu valolle kertoo pääsiäisen tarinan lauluyhtye Rajattoman musiikin sekä Kolin kansallispuiston ja Pielisen huikeiden maisemien kautta. Elokuvan rooleissa ovat Rajattoman laulajat yhdessä ja erikseen.

Koli on vaarojen kansallispuisto. Kansallistaiteilijoiden näköalapaikat, valkoiset kvartsiittikalliot, erämainen Pielinen, kaskitulet ja perinnemaisemat tekevät Kolista ainutlaatuisen kuvauspaikan myyttejä ja tarinoita soveltavalle elokuvalle. Elokuvan kohtauksissa mm. kahlataan kansallispuiston saaren rannassa, raivataan kaskimetsää, hyräillään jyrkänteen reunalla ja ajaudutaan hyistä jokea pitkin tervaveneessä.

Tämä vuosi on lauluyhtye Rajattoman kymmenes, ja sitä juhlistavat uusi tv-elokuva sekä loppuvuodesta julkaistava uusi levy. Rajattoman musiikki on saanut vaikutteita rocklyriikasta, pohjoisesta mytologiasta, kansanperinteestä sekä eurooppalaisesta kirkkomusiikista. Nämä elementit näkyvät myös elokuvan käsikirjoituksessa ja puvustuksessa. Ohjelmassa esitettävät laulut on valittu lauluyhtye Rajattoman levyiltä Boundless, Nova, Sanat, Kevät sekä Out of Bounds (2007).

Ohjaus: Varpu Kuusela. Käsikirjoitus ja tuotanto: Virpi Tissari-Simola. 2007. www.rajaton.org


7.4. klo 18.55
Avara luonto: ETELÄMANTEREEN PINGVIINIT

Avara Luonto matkustaa Etelämantereelle ja South Georgian saarelle sympaattisen eläinlajin, pingviinin, hyisille asuinseuduille BBC:n tuottamassa dokumentissa Etelämantereen pingviinit (Penguins of the Antarctic). Ohjelma seuraa kuuden pingviinilajin elämää, niin jään päällä kuin sen allakin.

Etelämantereella lämpötila saattaa laskea -50 asteeseen, navakka tuuli nousta huikeisiin lukemiin ja aurinko ei välttämättä pilkistä pilvenreunan takaa moneen viikkoon. Mutta pingviinit viihtyvät arktisissa oloissa. Ne sulloutuvat tiiviisti yhteen ja sukeltavat välillä meriveden leppoisaan syliin.

Siivetön lintulaji on kehittynyt lentävistä linnuista noin 100 miljoonaa vuotta sitten. Pingviinejä suojaa erittäin tehokkaasti kylmyyttä hylkivä höyhenpeite, joka ei päästä läpi edes vettä. Antarktiksen pingviinilajit elävät yhdyskunnissa, ja lajeista tunnetuin on keisaripingviini.

Dokumentti seuraa pingviinien haastavaa matkaa läpi eri vuodenaikojen ja tarkastelee, kuinka ilmaston lämpeneminen vaikuttaa niiden elinoloihin ja selviytymismahdollisuuksiin. Tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

6.-7.4.
PAAVI JOHANNES PAAVALI II
(John Paul II)

Dramatisoitu elämäkerta kuvaa puolalaisen Karol Wojtylan matkan natsien miehittämästä Krakovasta katolisen kirkon johtajaksi, joka selvisi murhayrityksestä ja todisti kommunismin romahtamisen.

Karol Wojtylan äiti kuoli jo varhain, ja hän kasvaa isänsä kanssa Krakovassa. Nuorena hän haaveilee näyttelijän urasta, mutta natsien miehitettyä Puolan Wojtyla päättää valita papin uran. Sodan loppupuolella Puola joutuu Neuvostoliiton vaikutuspiiriin. Juuri pappisvihkimyksensä saanut Wojtylaa pidetään viattomana älykkönä, joten kommunistinen johto suhtautuu häneen myönteisesti. Hänestä tulee Puolan historian nuorin piispa. Kun hänet nimitetään kardinaaliksi, hän alkaa ottaa jyrkemmin kantaa kotimaansa henkiseen kehitykseen, ja herättää näin pahennusta maan hallinnossa. Koko katolinen maailma ihmettelee, kuka tämä mies oikein on.

Pääosassa: Jon Voight.


7.4. klo 23.55
ORTODOKSINEN PÄÄSIÄISYÖ

Pääsiäisyön ortodoksinen aamupalvelus ja liturgia Uspenskin katedraalissa. Palveluksen toimittaa Helsingin metropoliitta Ambrosius, kirkkolaulua johtaa dir.cant. Jarmo Lehto. Yhteislähetys YLE Radio 1:n kanssa.

8.4. klo 13.15
JOSÉ CURA: VERDIN PAULOISSA

Argentiinalainen tähtitenori esiintyy sopraano Daniela Dessin kanssa Giuseppe Verdin juhlavuoden 2001 konsertissa. Konsertissa kuullaan säveliä mm. oopperoista Ernani, Don Carlos, Sisilialainen vesper, Kohtalon voima ja Otello. Lontoon sinfoniaorkesteria johtaa Pier Giorgio Morandi – ja välillä myös Cura itse.

Tuotanto: BBC/RM Associates, Britannia.

8.4. klo 21.00
Ykkösdokumentti: ISÄNI JALANJÄLJILLÄ

Jörn Donnerin isä, kielitieteilijä Kai Donner (1888–1935) teki pitkiä tutkimusmatkoja Ob- ja Jenisei-joille ja merkitsi viimeisenä tutkijana muistiin sukupuuttoon kuolevan kamassi-heimon sanastoa. Hänen Siperian-tutkimuksensa päättyivät ensimmäiseen maailmansotaan ja Suomen itsenäistymiseen.

Jörn Donner halusi tietää, löytyykö tämän päivän Siperiasta öljy- ja kaasurikkauksineen ja valtavine etäisyyksineen jälkiä isän toiminnasta. Jörn Donner matkusti vuosina 2003-2006 eri puolilla Länsi-Siperiaa, ja aiheen innoittamana syntyi kirja Isän jalanjäljillä (2006) sekä nyt esitettävä Ykkösdokumentti Isäni jalanjäljillä. Eräänlaisia jalanjälkiä löytyykin sekä tutkijoiden parista että kylistä, jotka ovat säilyttäneet rippeitä kaukaisesta menneisyydestään.

Matka alkaa Helsingistä, jossa Kai Donnerin kotimaisema edelleenkin on samanlainen kuin 90 vuotta sitten, ja se päättyy syksyisellä Ob-joella, jolla Jörn Donner joutuu miettimään omaa ja isänsä kohtaloa. Kertomus on kuvitettu Kai Donnerin matkoillaan ottamilla valokuvilla.

8.4. klo 21.45
EPÄILYKSEN POLTTOPISTE
(Prime Suspect)

Monin kerroin palkittu Helen Mirren loistaa jälleen Epäilyksen polttopisteen uusissa jaksoissa! Kahden uusintajakson jälkeen nähdään kaksi uutta jaksoa sarjan seitsemänneltä tuotantokaudelta vuodelta 2006. Niissä Jane Tennisonin hienon uran surkea loppu näyttää olevan käsillä. Yksityiselämänsä täysin laiminlyönyt nainen turvautuu pulloon ja tuntee enemmän sympatiaa viimeisimmän juttunsa uhrin omaisia kohtaan kuin omia läheisiään. Tähänkö päättyy Jane Tennisonin tarina?

Sarja on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja on menestynyt ympäri maailman.

Pääosissa: Helen Mirren, Mark Strong, Ben Miles. Tuotanto: Granada, Iso-Britannia.

Lisäksi

TOIVEUUSINTAPAKETTI:

6.4. klo 13.50
Ammatti: suomalainen kirjailija: Mauri Kunnas
Pilapiirroksia ja klassikoita. Mauri Kunnas Koiramäen ja joulupukin maisemissa. Vammalalaisen puusepän poika ja ikipoppari Mauri Kunnas henkilökuvassa. Kari Suomalainen pyysi Turun Sanomiin pilapiirroksia tehnyttä Kunnasta Hesariin, mutta jo vuoden pestin jälkeen joulupukki ja Koiramäki veivät mukanaan. Nyt graafikkona aloittanut Kunnas on kuuluisimpia suomalaisia maailmalla. Legendaarinen Nyrok City naurattaa edelleen. Ohjelman on ohjannut Atro Lahtela ja toimittanut Marika Kecskemeti.

6.4. klo 15.45
Edvin Laine

Monien suomalaisten rakastama näyttelijä ja ohjaaja Edvin Laine oli sydämellinen ja määrätietoinen mies. Hänen rakkautensa näyttelemiseen kumpusi lapsuusvuosilta, jolloin hän tapasi karata äitinsä helmoissa teatteriesityksiä katsomaan. Peter von Baghin ohjaama dokumentti kertoo Edvin Laineen tarinan lapsuudesta viimeisiin päiviin saakka. Edvin Laine taltioi usein kaitafilmikamerallaan tunnelmia elokuvien kuvauksista ja perheen yhteisistä hetkistä. Näiden kuvien siivittämänä Edvin Laineen tyttäret (Jarna Laine ja Kaija Upton) kertovat, millainen mies kunnianhimoisena ja uutterana miehenä tunnettu Laine oli.

9.4. klo 16.00
Suuri torjuntavoitto
Siiranmäen, Äyräpään ja Vuosalmen torjuntataisteluissa toinen divisioona esti Neuvostoliiton pääsyn Ihantalan joukkojen vasempaan sivustaan ja syvälle Sisä-Suomeen. Näistä tapahtumista Suuri torjuntavoitto kertoo käyttäen sekä aidoilla taistelupaikoilla dramatisoituja kohtauksia että arkistomateriaalia. Ohjelmaa varten haastateltiin kahtakymmentä Siiranmäen, Äyräpään ja Vuosalmen veteraania, joista suurin osa myös esiintyy ohjelmassa kertomassa toiminnastaan äärimmäisissä olosuhteissa. Everstiluutnantti Hans Adolf Ehrnrooth esittää isäänsä dramatisoiduissa kohtauksissa. Rooleissa: Hans Adolf Ehrnrooth, Hilkka Valtari ja Kaisa Pölönen. Ohjaus: Aarno Unkila.

9.4. klo 20.50
Kotikatsomo: Mies vailla menneisyyttä

Mies vailla menneisyyttä kertoo asunnottomuudesta ja osattomista tämän päivän Helsingin laitamilla, jossa myös elokuvan päähenkilö harhailee muistinsa, mutta ei toivonsa, menettäneenä. Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki. Ohjaus: Aki Kaurismäki. Kuvaus: Timo Salminen. Lavastus: Markku Pätilä, Jukka Salmi. Puvustus: Outi Harjupatana. Äänisuunnittelu: Jouko Lumme. Leikkaus: Timo Linnasalo. Päärooleissa: Markku Peltola, Kati Outinen, Annikki Tähti, Juhani Niemelä, Esko Nikkari, Sakari Kuosmanen. Tuottaja: Aki Kaurismäki. Tuotanto: Sputnik Oy 2002.