maanantaina 24.09.2012

Seurasin sunnuntaina 23.9. Teinipomo-jaksoa, missä yksinhuioltajaperheellä oli käytettävissä kuukaudessa n. 1400 e. Äiti, kuvaamista intohimoisesti harrastava tyttö, kora ja kissa. Pöyristyttävän itsekäs teini?!! Teinityttö laski, että kuukaudessa perhe käyttää ruokaan 80 e, 20 e/vko. Äidille teini antoi käyttövaroja koko kuukaudeksi 20 euroa!! Ja se, että äiti söi 3 eurolla työpaikalla, oli yksi turha menoerä. Kun äiti pyysi lisää viikkoraahaa ruokaan, peruste ei ollut riittävä. Tyttö itse söi joka päivä koulussa lämpimän aterian. Äiti söi jugurtin ja karjalanpiirakan. Auto oli turha menoerä. Autolla sitä kutienkin neitiä kuskattiin, shoppailemaan. Siellä se likka pitsaa söi kaverinsa kanssa, kun äiti seisoi parkkihallissa ja odotti.
Koira oli varmaan useamman päivän syömättä, ennenkuin lopulta nälkäisenä suostui syömään purkkiruokaa, suunnilleen markkinoiden halvinta.
Jakson lopussa tyttö kiiteltiin, kun sai perheen ruokalaskun pysymään 80 eurossa kuukaudessa.
Todellisuudessa tytön isä, naisen exä, toi kassillisen ruokaa; maitoa, hedelmiä, jugurttia, joka sekin ilmeisesti teinitytön mielestä on turhake, koska se tulee äidille? Eihän se tyttö saanut ruokataloutta pysymään suunnitellussa! Ulkopuolista apua tarvittiin. Miksi siis kehuttiin?

Tytön itsekkyyttä ei kukaan ainakaan ohjelman ulostulleessa nauhoituksessa kritisoinut. Sitä, ettei äidillä ole oikeutta syödä kunnolla työpäivän aikana samaan aikaan kun tyttö itse nauttii koulussa kunnon lounaan. Tottahan sitä illan jaksaa löysällä hernekeitolla kun ensin on päivällä itse syönyt hyvin. Ja äidille annettu viikkoraha 20 e / kk on lähinnä kiusantekoa etenkin kun samaan aikaan neiti itse shoppailee ja käy pitsalla - ja samaan aikaan äiti seisoo betonisessa parkkihallissa odottamassa! Eikö siitä teinin omista käyttövaroista liiennyt äidille edes kahvikupillista?

Onhan se ajatuksena hienoa, että teineille opastetaan oikein konkreettisesti, mihin rahaa menee, mutta toteutus on äärimmäisen itsekästä. Minäminäminä ensin, minulle kaikki, minulle lisää. Kukaan muu perheessä ei tarvitse mitään. Etenkin ruuasta tingitään, perhe on nälässä ja syö yksipuolisesti, muiden perheenjäsenten käyttövarat vedetään olemattomaksi, koska eivät he mitään tarvitse - ja samaan aikaan teinipomo itse shoppailee, mässää herkkuja ja pitsoja kavereiden kanssa ja loppupalaverissa teini saa kiitosta kun on niin hienosti huolehtinut perheen taloudesta ja vanhemmat hymistelee!

Mitä tästä opimme? Ihmisen itsekkyys on pohjaton. Vanhemmilla ei ole lattialuutua kummempaa arvoa. Muut perheenjäsenet ovat riesa, täysin turha kuluerä, jotka voisi myydä vaikka orjakauppiaalle, jos sellaisia vielä olisi.

T, äiti - teiniajat takana ja tulossa -

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.

Muualla Yle.fi:ssä