maanantaina 05.11.2012

"Loppujen lopuksi on aina kysymys yksilön uskosta. Se määrää, mikä hänelle on totta ja mikä ei. Kahden nk. normaalinkin ihmisen ajatus- ja käsitysmaailmat eroavat toisistaan valtavasti. Yhtenäistä totuutta ei ole olemassa."

On totta, että käsitys maailmasta on aina subjektiivinen kokemus, mutta esimerkiksi yksisarviset eivät muutu todellisiksi vaikka ne jonkun päässä eläisivätkin. Sama pätee moneen muuhunkin asiaan vaikka niihin kuinka haluaisi uskoa. Jos osa ns. yliluonnollisista ilmiöistä joskus todetaan olevan oikeasti olemassa niin sitten todetaan, mutta ihmisillä on liian helposti taipumus uskoa vain siihen mihin haluavat.

"Nuo ovat valitettavasti oikeita asioita, joilla leikitään. Eräskin vanhempi kertoi, miten pitkään hänen lapsensa kärsi monilla tavoin, kun lapsi ole kokeillut sellaista spiritismi-lautaa."

Suggestio ja joukkohysteria ovat voimakkaita asioita, onneksi siihen ei tarvita yliluonnollisia voimia. Tai "onneksi", yhtä lailla vakavaa on jos joku onnistuu kuvittelemaan itsensä ahdistuneeksi ja sairaaksi (vrt. vaikka 2012-hysteria, jossa ei ole päätä eikä häntää ja silti moni pelkää tosissaan)

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.

Muualla Yle.fi:ssä