lauantaina 15.03.2014

Aikasota levittäytyi ajan ja avaruuden halki. Se ei ollut mikään perinteinen taistelu, vaan (huom! Myös Dalekit osaavat matkata ajassa!) sota, joka oli yhtä aikaa joka paikassa eikä ollut. Se alkoi joka hetki uudelleen, taistelut aivät päättyneet, vaan niitä voitettiin ja hävittiin uudestaan ja uudestaan. Taistelussa kuolleet heräsivät aamulla taistelemaan uudestaan kuollakseen uudelleen.

Gallifreyllä oli sekä poliittinen että sotilaallinen johto. Ihmiset muistuttavat Ajan Herroja (samankaltaiset olosuhteet tuottavat samankaltaisia ratkaisuja; yksi evoluution perusteorioita). Gallifreylaiset olivat palanneet takaisin kotiplaneetalleen Aikasodan aikana (myös Tohtori kutsuttiin taisteluun ja Night of The Doctorissa hän vihdoin päätti, että hänen on osallistuttava sotaan, ei vain yksittäisiin taisteluihin).

Miten niin Momentti ei tunnistanut dalekeja ja Galligreyläisiä toisistaan? Momentin koko ideahan oli lopettaa sota, ja koska sodan molemmat pääosapuolet (dalekit ja Ajan Herrat) olivat seonneet (puhun nyt siis yleisesti, en jokaisesta yksilönä), rauhaa ei olisi ollut mahdollista saavuttaa pyyhkimällä vain toinen osapuoli pois todellisuudesta. Siksi näitä mahtavia aseita EI haluttu käyttää, koska ne aiheuttivat tuhoa sekä Gallifreyllä että dalekien keskuudessa. Dalekithan eivät "vain" taistelleet, kyllä heillä itsellään oli aivan yhtä suuruudenhullut suunnitelmat.
Osa Aikasodissa osallisina olleita rotuja tuhoutui kokonaan, osa pääsi pakenemaan, osa menetti kotiplaneettansa (zygonit jo heti Aikasodan alussa, jos ylipäätään sellaista pystyy tuollaisessa tilanteessa olemaan).

Zygonien kohtalo jäi avoimeksi. Siihen ehkä palataan vielä. Aikaahan on, tähän mennessä on käytetty 50v. Kaikkea ei voi saada heti nyt, onneksi. Maitlandin lapset olivat jo teini-ikäisiä, eivät he kai ikuisesti lapsenvahtia tarvitse - tai sitten tarvitaan jo psykiatriaa, äidin kuoleman aiheuttama tilapäinen hoivan tarvehan oli se syy, miksi Clara Maitlandeille jäi (hänhän oli lähdössä matkoille alunperin, mutta perui matkansa ja jäi Maitlandeille). Ainakin minä kuvittelin, että Matilandeilla asuminen oli vain tilapäinen järjestely.

Me emme näe kuin pienen osan Tohtorin elämästä (jos nyt kuvitellaan, että Tohtori on todellinen henkilö eikä osa televisiosarjaa). Loput jäävät näyttämättä, tai nähdään joskus toiste, kun se sopii sarjan aikajatkumoon. Claran tarinahan ei ole vielä päättynyt, vaan se jatkuu 12. Tohtorin kanssa.

(jos nykyaikainen viihde tuntuu liian mutkia oikovalta, kannattaa lukea esim. Pieni Talo Preerialla-kirjasarjaa tai Kalle Päätalon teoksia, niissä kyllä kerrrotaan aivan kaikki... ei tartte ite keksiä mittään). Miksi kuningatar Liz moitti Tohtoria "tuhmaksi" siinä avaruusvalasjaksossa? Koska Kymppitohtori oli aikoinaan nainut hänen esiäitinsä ja sitten häippässyt... Sekin näytettiin vasta Day of the Doctorissa, vaikka Kymppitohtori kyllä kertoi siitä Oodeille ennen regeneraatiotaan. Musta on kivaa bongata näitä täkyjä vanhoista jaksoista, ja jos olisin saanut käsiini Clasic Who:ta enemmän, niin sisäpiirin vitsejä löytyisi vielä enemmän...

Itse suosittelisin ihan ulkopuoliselle Tohtori Whosta (jos ei suostu katsomaan koko sarjaa 9.Tohtorista alkaen) seuraavia jaksoja: Dalek (näyttää Tohtorin raivoa), jaksot, jossa oli nää kaasunaamari-lapset (Are you my mummy? ja Kapteeni Jack) Blink (Tohtori on mukana vain pienessä osassa, mutta pelotteluelementtejä riittää), Kirjasto-jaksot (Riverin ensiesiintyminen), Midnight, 11th Hour (Yhdennentoista aloitusjakso). Ei ehkä mun lempijaksoja, mutta riittävän "erilaisia".

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.

Muualla Yle.fi:ssä