Erikoisrajajääkärit tiivistettynä

Juttuarkisto

Erikoisrajajääkärit tiivistettynä

Julkaistu tiistaina 28.05.2013


TV2 arkisin 14. - 21.6.2013 klo 19.30. Uusintatiedot ohjelmaoppaassa. Jaksot katsottavana YLE Areenassa kuukauden ajan.

Imatran Immolassa voi suorittaa yhden Suomen vaativimmista varusmiespalveluksista. Kuusiosaisessa dokumenttisarjassa seurataan Immolan erikoisjäärärikomppanian toimintaa ja koulutusta vuoden ajan.

Keväällä 2011 Erikoisrajajääkärit esitettiin Kakkosella alkuperäisenä versiona, jonka jaksot kestivät 38 minuuttia. Nyt on vuorossa tekijöiden kymmenellä minuutilla per jakso tiivistämä kokonaisuus. Vastaava lyhennys on tehty myös Taistelulentäjät-sarjalle, nähdään niin ikään arkisin klo 19.30 3. - 13. kesäkuuta.

Erikoisrajajääkäreiden päähenkilöinä on kuusi varusmiestä, jotka ovat kuvanneet osan sarjan materiaalista itse. Yli sata maastopäivää sisältävä koulutus vie nuoret varusmiehet henkisen ja fyysisen sietokyvyn äärirajoille. Kuri on kova ja vaatimustaso korkealla, mutta kuten päähenkilöt alla kertovat, eivät he helpolla odottaneet pääsevänsäkään.

Avausjaksossa nähdään varuskuntaan saapumisen lisäksi materiaali myös puoli vuotta aiemmin järjestetyistä pääsykokeista. Hiihdon, reppujuoksun, lihaskuntotestien ja uinnin myötä jyvät seulotaan akanoista. Psykologisissa testeissä varmistetaan, millaista ainesta valitsijat koulutukseen etsivät.

Erikoisrajajääkärit-sarjassa nähtävä vuosikurssi aloitti varusmiespalveluksensa heinäkuussa 2009.
 

Päähenkilöiden mietteitä maaliskuussa 2011:

 

Antti Immonen, 20, Mikkeli - Imatra - Tampere

”Kohdallani oli aivan selvää, että haluan erikoisjoukkoihin. Muita suunnitelmia ei edes ollut. Mielestäni armeijasta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti.

Vaikka eri joukkojen ja koulutusten vaativuutta aina vertaillaan, kukaan ei pysty oikeasti puhumaan kuin siitä, minkä on käynyt. Kaikki koulutukset ovat varmasti omalla tavallaan kovia, enkä nyt puhu vain erikoisjoukoista.

Inttikavereiden kanssa olemme miettineet, että vuosi Imatralla oli yksi elämän parhaista tähän mennessä. Ei siellä aina mukavalta tuntunut, mutta onpahan ainakin koeteltu rajoja ja tietää hieman, missä ne omalla kohdalla kulkevat.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana sotilaskuri ja totuttelu rutiineihin olivat aika isossa roolissa. Turhalta tuntuviakin asioita pitää silti jaksaa käydä läpi, jotta kaikki pääsevät samalla viivalle.

Tietty kestokynnys kasvoi vuoden aikana melkoisesti. Jos nykyään täytyy tehdä jotain, tiedän, etten ihan ensimmäisenä putoa kelkasta. Eikä mikään homma hirveästi enää jännitä. Voi ajatella, että on tässä tehty muitakin vaikeita juttuja, joten kyllä tämäkin tässä menee.

Erikoisrajajääkäriksi pääseminen merkitsee henkilökohtaisesti aika paljon. Kun tietää itse, mitä on joutunut käymään sen saavuttaakseen läpi, ei ole oikeastaan mitään väliä sillä mitä muut ajattelevat.

Opiskelen Teknillisessä yliopistossa biotekniikkaa, mutta aion hakea kesällä Lääketieteelliseen. Kaikilla lääkäreillä pitää mielestäni olla luontainen halu auttaa muita. Niin haluan myös itse tehdä.” 

Antti Karjalainen, 21, Nurmes  - Imatra - Espoo

”En ole ikinä halunnut päästä helpolla. Ajatus armeijasta oli, voisiko siellä kehittyä jotenkin, ettei se olisi vain vuoden tai puolen pakollinen paha.

Menin Imatralle muita myöhemmin, koska osallistuin Meksikossa fysiikkaolympialaisiin. Siellä mittailtiin mm. laserin aallonpituuksia partaterillä.

Palvelus ei alkanut kaduttaa missään vaiheessa. Lapin siirtymäharjoituksessa se tosin oli lähellä. Väsymystä taulussa oli sen verran, että nukahdin hankeen parikin kertaa kesken hiihdon.

Koulutuksesta oli ehdottomasti hyötyä myöhempääkin elämää ajatellen. Olen hieman ujo tiedemiehen alku lievällä änkytyksellä. Väitän, että enää ihan jokainen kaveri ei kävele ylitseni.

Opiskeluissa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia esim. aamuheräämisten tai muun jaksamisen kanssa. Tahti opiskeluissa on tiivis, mutta kun luetaan, niin luetaan. Oli Imatrallakin monta tilannetta, joissa ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin laittaa monoa toisen eteen.

Opiskelen Aalto-yliopistossa sähköfysiikkaa. Kai minusta jonkinlainen tutkijankuvatus on tulossa. Mutta jos meinaa tulla hyväksi, pitää tehdä töitä. Se vaatii itsekuria, koska kukaan ei ole vieressä huutamassa.

Nostan hattua kaikille, jotka erikoisrajajääkärikoulutuksen ovat läpäisseet. Aika kova jätkä on kyseessä, jos on siivet rinnassa.”

YLE Kuvapalvelu 

Niko Korpela, 21, Alajärvi - Imatra - Tampere

”Kävin pääsykokeissa sekä Utin jääkärirykmentissä että Imatralla. Edellisessä en päässyt ihan loppuun asti.

Erikoisrajajääkärikoulutuksestahan on vasta neljäs vuosikurssi menossa. Historian ja kenties kaluston puolesta olemme siis hieman altavastaajia, mutta kuten eräs kouluttajamme totesi, muuten koulutuksessa ja toiminnassa ei ole laskuvarjojääkäreihin nähden juuri eroa. He hyppäävät toiminta-alueelle, me menemme sinne muulla tavoin ja siinä se.

Joskus kun metsässä oli kylmä ja nälkä, mietin etten koskaan enää edes käy Imatralla. Mutta olihan se hienoa aikaa. Meillä oli omassa käytössämme kaksi kameraa ja koetin itse kuvata kasarmilla ja harjoituksissa mahdollisimman paljon. Kun olen katsonut kotona kuvaamaani materiaalia, kaikkein vahvimmin siitä välittyy yhdessä olemisen tunne.

Omalla kohdallani kovin haaste oli kolmipäiväinen Erikoisrajajääkäritesti. Silloin en ollut vielä ymmärtänyt, että ravinnonsaanti on tietyissä oloissa lepoa tärkeämpää. Parinkymmenen minuutin torkahduksella selviää monta tuntia, mutta jos ei syö mitään, tulee ongelmia.

Panostin testin aikana enemmän lepäilyyn ja söin vain näkkileipää tai kinkkupasteijaa, joiden ravintoarvot eivät ole järin kovaa tasoa. Loppuajasta voimat olivatkin sitten niin lopussa, että jaksoin kävellä kerrallaan ehkä 50 metriä ennen kuin oli pakko levätä.

Jo ihan alkuvaiheessa meille sanottiin, että kun koulutus on käyty läpi, ei pienistä sateista hätkähdä. Ja totta se on. Olen oppinut kestämään kaikenlaista ja myös tiettyä itsepäisyyttä on tullut lisää. Kun olin kesällä järkkärinä, en suostunut laittamaan lisää vaatetta päälle vaikka tuli kylmä. Ajattelin, että on tässä vuoden aikana kylmempikin ollut.

Monet muut kaverit tottuivat kuvausryhmän läsnäoloon aika nopeasti, mutta itse huomasin, että käytökseni muuttui sen aikana. Kuvaaminen ujostutti aika pitkään ja mietin ehkä liikaakin, mitä päästän suustani.

Aloitin helmikuun lopussa poliisikoulun, jossa vietän seuraavat kaksi ja puoli vuotta.” 

Niko Kähärä, 20, Viitasaari - Imatra

”Halusin koetella armeijassa sekä henkistä että fyysistä kanttiani. Niin totta vie tapahtui.

Siirtymäharjoituksessa rasitus oli sitä luokkaa, että näin harhoja. Kun alkaa nähdä kouluttajat menninkäisinä ja tanssimassa ympäriinsä, voinee jo puhua riittävästä rasituksesta.

Tällä hetkellä toimin kouluttajana samaisessa erikoisrajajääkärikomppaniassa. Meillä on itse asiassa paraikaakin harjoitukset meneillään.

Siirtyminen kokelaasta kouluttajaksi vaati selkeän asennemuutoksen. Johtaja-asemassa pitää ajatella muitakin kuin itseään. Varmasti käskyttämiseni ketuttaa, mutta kyllä kokelaita pitää koulia sen mukaan, että saadaan paskasta priimaa.

Ura armeijassa on mahdollisuus, mutten lyö mitään vielä lukkoon. Haluaisin nimittäin kiertää maailmaa vaikka merikapteenina!”

YLE Kuvapalvelu 

Kimmo Reunila, 20, Hyvinkää - Imatra - Santahamina - Hyvinkää

”Minulla oli inttivaihtoehtona pitkään ihan joku perusjoukko-osasto, mutta Studia-messuilla näin esitteen erikoisrajajääkäreistä ja asia alkoi kiinnostaa.

Mietin, että okei, tehdään sitten homma täysillä. Lisäksi erikoisrajajääkärikomppaniassa luvattiin automaattisesti alipäällystökoulutus. Kai sekin vähän houkutteli.

Vietin Imatralla kiistatta sekä elämäni parasta että hirveintä aikaa. Sain paljon kokemuksia ja kavereita. Muutama viikko ennen joulua aamut alkoivat kuitenkin painaa ja aloin miettiä, onko kaikki vaivan arvoista.

Ratkaisu ei ollut helppo, mutta päätin lopettaa. Vaikka koulutuksen rankkuus oli varmasti osatekijä, ei se yksin saanut luovuttamaan. Enemmänkin ajattelin, mitä hyötyä elämälleni touhusta oikeasti koituu. On päätös silti välillä kaduttanutkin.

Suoritin varusmiespalvelukseni loppuun Santahaminassa. Pääsin siellä aika nopeasti hommiin kiinni ja lopulta minusta tuli tarkka-ampuja-aliupseeri.

Kaikki sanovat, että intissä aikuistuu, mutta ajattelen kyllä asioista muutenkin eri tavalla kuin ennen sitä. Tulen ihmisten kanssa vielä paremmin toimeen, eivätkä ihan pikkuasiat haittaa samalla tavoin.

Aion hakea tänä vuonna pelastajakouluun. Sitä varten pitää olla kovassa kunnossa ja motivoitunut. Palomies-sairaankuljettajan ohella myös poliisikoulu on vaihtoehto.” 

Markus Toorikka, 21, Urjala - Imatra - Tampere

”En tiedä mistä idea lähti alun perin liikkeelle, mutta olen ajatellut ihan lapsesta asti, että erikoisjoukkoihin pitää päästä. Hain myös Utin jääkärirykmenttiin, mutta siinä kävi pieni kämmi ja paperit lähtivät liian myöhään.

Täytyy sanoa, että aika on kullannut nopeasti kaikki muistot armeija-ajasta. Kun inttikavereiden kanssa tavataan, nauramme yhdessä raskaimmillekin hetkille.

Oikea erikoisjoukkojen koulutus poikkeaa aika paljon siitä, mitä elokuvissa näytetään. Vaikka tiesin oman kiinnostukseni vuoksi asioista paljon etukäteen, minullekin tuli yllätyksenä se, millaista toiminta tositilanteessa on.

Lapin siirtymisharjoituksessa hiihdettiin kolme päivää melkein putkeen. Viimeisenä yönä vastasin koko komppaniasta ja sen suunnistuksesta. Aloin puhua kärkimiehille vieressä olevista taloista, kun he huomauttivat, että Markus, ei tuossa mitään taloja ole.

Lopulta näin yön aikana myös linnoja, olemattomia ihmisiä ja vaikka mitä. Rupesi jo naurattamaan, näenkö tosiaan omiani. Ei sitä siinä vaiheessa ihan täysin ymmärtänyt. Silti muistelen näin jälkeenpäin Lappia hienoimpana reissuna kaikista.

Meille kerrottiin koulutuksessa, että siinä vaiheessa, kun ihminen alkaa tuntea väsymystä, voimavaroista on jäljellä vielä n. 70 prosenttia. Se tulikin huomattua monta kertaa…

Minua voinee kutsua oman tieni kulkijaksi, enkä siitä varmaan muuksi muutu. Lakia en riko, mutta jos joku tekee kuten säännöissä sanotaan, minä teen asian omalla tavallani.

Yllättäen sain tästä armeijassa positiivista palautetta. Saatoin miettiä vaikkapa jonkun taktiikkajutun eri tavalla kuin kirjassa neuvottiin ja useimmiten kommentoitiin, että hyvä kun osasit ajatella myös toisella tavalla.

Opiskelen tällä hetkellä Ammattikorkeakoulussa ensihoitajaksi. Neljässä vuodessa olisi tarkoitus valmistua.”

Haastattelut: Miika Jalonen 

Erikoisrajajääkärien joukko-osasto toimii Rajavartiolaitoksen ja sitä kautta sisäasiainministeriön alaisuudessa. 

Kommentit

torstaina 10.03.2011

Oli mielenkiintoista lukea nuorten miesten kokemuksista. Kylla miehet ovat saaneet hyvan perustan elämän haasteisiin.Terve sielu terveessä ruumiissa.
Erittäin hyvin tehty haastattelu.

maanantaina 14.03.2011

KS kirjoittaa: "Kylla miehet ovat saaneet hyvan perustan elämän haasteisiin."

En voi olla samaa mieltä. Kyllähän nuo jampat olivat jo valmiiksi tasapainoisia, määrätietoisia ja kaikin puolin terveitä. Vaikka olisivat menneet sivariin, olen varma, että menestyisivät elämässään joka tapauksessa. Riittää, kun katsoo heidän kotiolojaan eli jamppojen ja heidän perheensä olemusta. Heillä siis on perusta kunnossa jo sillä hetkellä, kun varpaat ylittävät varuskunnan sisääntuloportin maaliviivan palvelukseenastumispäivänä.

Periaatteessa kaikki armeijan antamat kokemukset olisi mahdollista hankkia ilman varusmiespalveluksen suorittamistakin. Pitäisi vaan kuulua johonkin harrastusporukkaan taikka seikkailuklubiin. Vielä on näkemättä, millaisia erikoismausteita erikoisrajajääkärikoulutuksessa tarjotaan koulutuksen edetessä. Joka tapauksessa sivarikin hankkii vastaavat kokemukset itselleen, jos vaan jaksaa vaivata päätään.

Suunnistus erämaassa kartan ja kompassin avulla - Tätä minä olen tehnyt siviilissä kaukana asutuksesta. Joutuu ajattelemaan ihan itse.

Hiihto - En ole voinut välttyä 70/80 luvun lapsena ja Suomen kansalaisena.

Aseella räiskiminen - On tullut kokeiltua aivan laillisesti, eikä armeijan pyssyissä mitään maata mullistavaa ole. Armeijassa ampuminen on tylsintä puuhaa mitä olen elämässäni tehnyt. Osaahan Jussi Halla-ahokin ampua paremmin kuin moni muu, vaikka on käynyt sivarin.

Cooper - joka syksy koulussa

Uinti - helppoa ja hauskaa

Avantouinti - täysin mahdollista

Kylmyys ja nälkä erämaassa - Varmasti löytyy firma, joka näitäkin kokemuksia tarjoaa, ja jos ei löydy, voit soitella lähimpään reserviläiskerhoon että 'pääsiskö mukaan seuraavalle marssille'.

Nälkä ja marssi - ks. yllä

Nälkä ja hiihto - ks. yllä

Nälkä ja huudon kuuntelu - ks. yllä

Äärirasitus - on lukuisia keinoja rasittaa itsensä äärimmilleen jonkun osaavan valmentajan ohjauksessa. Nimettömänä pysymisen vuoksi en paljasta omaa keinoani.

Nälkä - ryhdy paastolle

Punkan laitto - taittele lakanat ja jos ei suju niin kysy mutsilta

Oikean kranaatin heitto - Tässä voi laki asettaa rajat. Jos ei rikosrekisterimerkintä pelota, voit ottaa yhteyttä lähimpään moottoripyöräjengiin. Heillä on tavallisesti myös sinkoja. Niin ikään voit mennä mukaan Al-Qaidaan, jolloin pääset leirille johonkin kuumaan maahan paukuttelemaan, tai mikä parasta, lopulta ehkä oikeaan sotaankin, josta ei äidille joka viikonloppu soitella.

Lähitaistelu - Mene perjantai- tai lauantai-iltana Helsingin tai minkä tahansa maakuntakaupungin katuvilinään, baariin tai baarijonoon. Tilanteet ovat paljon todellisempia kuin Suomen Armeijassa, missä puukotetaan pahvi- tai muovinukkea kouluttajien valvovan silmän alla. Ei armeijassa kamppailla tai puolusteta itseään toisin kuin kamppailulajien harjoituksissa. Siviiliyöelämässä perinteisen kansallisen rähinöinnin lisäksi on mahdollisuus kokea etnistä värinää. Aito tosielämän maanpuolustaja pikemminkin järjestää yölliset siivoustalkoot Kaisaniemen puistossa kuin menee inttiin lahtaamaan kuvitteellisia vihollisia.

torstaina 17.03.2011

Arvoisa Yle,

Teillä oli uutissivulla otsikko: Tv-katsojien tunnereaktiot vetävät heitä ärsyttävienkin ohjelmien pariin. Tämä ohjelma Erikoisrajajääkärit - Immolasta kajahtaa ei sitä tee. Kielenkäytön vuoksi.
Onhan se ollut hyvä yritys armeijalta marssia ruutuun ja katsojia varmasti onkin, mutta minä en lukeudu heihin.

torstaina 17.03.2011

jätkät kunnioittaa suomalaisia veteraaneja ja taisteluissa kuolleita seppeleellä LIPPALAKKI päässä!!!!

torstaina 17.03.2011

Asiaa JÄTKÄT!!!!! Täällä kommenteissa jo muutama kateellinenki näköjää avautunut!!

torstaina 17.03.2011

Mikä kielenkäyttö? Tietyissä tilanteissa lakki pidetään päässä vrt.kypärä.

torstaina 17.03.2011

"katsoja varmaan onkin,mutta minä en lukeudu heihin"??????????.Kuitenkin katsoit.

perjantaina 18.03.2011

Noh, voi voi teitä kaikkitietäviä ja -osaavia! On hyvä että Erikoisrajajääkärit ohjelma herättää tuntoja sekä kaikenlaista keskustelua.

Kommenteilla ohjelmasta ja aiheesta on tietenkin oma sijaintinsa, kaikkihan on selvää kun vain päästään kommentoimaan, vaikka demokratian nimissä, asioistahan nykyään ei tarvitse tietää mitään, saati olla minkäänlaista kokemusta. Kuitenkin kaikkien kukkahattujen pitää antaa kukkia, onhan se niin nykyaikaista.

Koulutuksessa mukana olevat ovat tulleet siihen valituksi, vaativin testein ja kokein, he ovat parasta ainesta isänmaan puolustajiksi ja sillä selvä.

Erityisen huomionarvoinen seikka Erikoisrajajääkärit- ohjelman nuorissa miehissä, siis sotilaissa on arvostus isänmaata kohtaan ja kuinka he sen myös osoittavat, suorittamalla varusmiespalveluksen, exelsior.
Kaikiltahan se ei onnistu ikäväkyllä, vaikka olisikin erittäin tervetullut ja toivottu kasvun ja kehityksen vaihe.

Nykyään on helpompaa ja tavanomaista "hankkia itselle elämä", jotenkin muuten, tai ainakin ponnistelematta itse se eteen. Kai se onnistuu jopa toisten - tai yhteiskunnan siivellä.
Ne kaikki nuoret ihmiset jotka osoittavat olevansa nykyaikaisia, ottavat kyllä vastuun itsestä ja omista asioistaan, ovat "suoraselkäisiä suomalaisia". Siten he selviävät haasteista
sekä osaavat arvostaa saavutuksiaan ja lisäävät vahvuutta kokemuksistaan tulevaisuuteensa kuten myös Erikoisrajajääkärit.

Dokumentti ohjelma on mukava seurata, se on mukaansa tempaava! "Dokkari" menee kyllä kepeästi yli mennen tullen kaiken maailman muun huuhaapaskan jota televisio herkeämättä suoltaa!

KIITOS AITOMEDIA!

KIITOS JA TSEMPPIÄ ERIKOISRAJAJÄÄKÄRIT!

sunnuntaina 20.03.2011

Kiitos ohjelmasta.
On kiva katsella, millaista armeijassa oikeasti on.

perjantaina 25.03.2011

Tykkään tosi paljon ohjelmasta, kavereita on kiva nähdä tositoimissa kun ei puheiden perusteella kuitenkaan saa ihan oikeata kuvaa että millaista se armeijassa oleminen on, ja vielä erikoisrajajääkäreissä. Naispuolisena henkilönä en siis ole palvelusta käynyt. Paljon kavereita tälläkin hetkellä armeijassa ja erittäin mielenkiintoista nähdä mitä siellä joutuukaan kestämään, ihan P-kauden osaltakin. TÄTÄ LISÄÄ!!! :) p.s.Poikien itsekuvaamat jutut parhaita ahhahahaa niille saa repeillä : DD

perjantaina 25.03.2011

Oman koulutushaarakokeeni suorittaneena, kaksi vuorokautta yhtäjaksoista piiskaamista paskamaisten rastien kanssa jotka veivät fyysistä sekä henkistä sietokykyä välillä rajoille asti, joskin sen loputtua tuntui että jaksaisi vielä vaikka toiseenkin kertaan. Noin 140km yhteensä siirtymisiä ympäri ämpäri. Voin sanoa näitä jätkiä katsellessa että kateeksi käy. Nostan tavallista, vihreää barettiani heille ja heidän saavutuksilleen.
Olen tyytyväinen omaan palvelukseeni, vaikken erikoisjoukkoihin päässytkään. Nää jätkät on Suomen eliittiä yhdessä taistelusukeltajien sekä laskuvarjojääkärien kanssa. Ne jotka sanoo, ettei me sellaisia kaivata ja ovat aivan turhaa joukkoa ovat äärimmäisen kateellisia mulkkuja, jotka eivät käsitä sitä ajatusmaailmaa mitä näihin tehtäviin hakeutuvilla päässä liikkuu; se tahto olla yksi parhaista, kuulua eliittiin, olla siellä eturintamassa parhaitten koulutettujen miesten rinnalla jos pilliin puhalletaan ja se paskin mahdollinen tilanne tapahtuu.
Joku valittaa kielenkäytöstä... en sano että ylenpalttinen kiroileminen on suotavaa, mutta tuollaisten suoritusten jälkeen se on ihan normaalia ja rentouttaa mieltä kun pääsee sen hetken aikaa avautumaan ja miettimään mitä tuli juuri tehtyä. Hiukan avoimuutta, heebot. Ei tartte elää purkissa.

Erikoisjoukkoja ja Isänmaata kunnioittaen,
Panssarijääkäriryhmän johtaja

lauantaina 26.03.2011

Tämän ohjelman parasta antia on se, että voi nauraa kaikelle mitä sarjan varusmiehet joutui harjoituksissa kestämään, ja iloita siitä että omalta kohdalta TJ on nolla. Oikeasti on kyllä melko mielipuolisia testejä tuolla, vaikka ei niissä kyllä aina ollut meilläkään mitään järkeä. Pitää kyllä oikeasti hiukka vajaa olla, että tollasta innoissaan vapaaehtoisesti haluaa mennä tekemään. Kärsimys 100% hyöty tosielämässä lähes nolla.

maanantaina 04.04.2011

Sarjassa olisi voinut enemmän korostaa, että erikoisrajajääkärit toimivat Rajavartiolaitoksen alaisuudessa eli ne ovat siis sisäministeriön joukkoja.
Muutenhan on mielenkiintoista vertailla, kun muutama vuosi sitten tuli tv-sarja taistelusukeltajien koulutuksesta, jota myös sanottiin Suomen raskaimmaksi varusmieskoulutukseksi.
Kun Suomikin todennäköisesti on luopumassa yleisestä asevelvollisuudesta, on tulevaisuuden valikoitu varusmiespalvelut todennäköisesti juuri tuon laista erikoiskoulutusta.

keskiviikkona 06.04.2011

"Periaatteessa kaikki armeijan antamat kokemukset olisi mahdollista hankkia ilman varusmiespalveluksen suorittamistakin. Pitäisi vaan kuulua johonkin harrastusporukkaan taikka seikkailuklubiin."

Niinpä, pitäisi kuulua sinne ja tänne ja maksaa siitä mukavasti. Tässä yhdessä jaksossa juuri eräs varusmiehistä totesikin, että saa tehdä kaiken tuon ilmaiseksi. Nuo Puolustusvoimien kaikki erikoisjoukot on mainioita paikkoja hommata kokemuksia joita ei muuten saisi niin, että niistä jopa maksetaan (päivärahat+lisät tietyissä hommissa). Itse palvelin aikoinaan LentoRUK:lla, ja vaikka välillä meinasikin synkkyys yllättää, niin näin jälkeen päin ajateltuna tuo oli aivan huikeaa aikaa.

tiistaina 16.10.2012

Hei! Mistähän nämä jaksot olisi mahdollista katsoa näin nykyaikana!? :)

tiistaina 16.10.2012

Ikävä kyllä jaksoja ei voi tällä hetkellä katsoa missään, koska nettioikeudet on sidottu tv-esitykseen. Toki sarjan esittäminen vielä jossain vaiheessa on vaihtoehto, vaikkei ihan lähitulevaisuuden suunnitelmissa olekaan.

Miika / TV2

perjantaina 14.06.2013

Minä, minä, minä... Unohdit sen kaikkein olennaisimman, miksi nuo jampat on tuolla- maanpuolustuksen. Itse kävin aikoinaan intin puhtaasti epäitsekkäistä syistä ja velvollisuuden vuoksi. Loppujen lopuksi armeija ei ole mikään elämyskoulu, sen tarkoitus on hiukan toisenlainen, vai mitä?

perjantaina 14.06.2013

Niinpä se taitaa olla :) Tsuua / TV2

lauantaina 22.06.2013

Sarjan päähenkilöiden kommenteista on kulunut kaksi vuotta. Mitä heille nykyään kuuluu? Mitä he nyt ajattelevat varusmiesajastaan?
Päähenkilöt olivat pieniltä paikkakunnilta, oikeastaan maaseudun poikia. Intin jälkeen he ovat opiskelemassa tai töissä. Ilmeisesti joukko-osastoon valikoituu kaikin puolin pärjääviä yksilöitä.

lauantaina 22.06.2013

Kuinka pitkä aika on TV2:n "lähitulevaisuus", kun viime vuoden lokakuussa todetaan, että sarjan esittäminen on vaihtoehto, mutta ei lähitulevaisuudessa. Sitten sarja esitetään kahdeksan kuukautta myöhemmin. Luulin, että ohjelmakaaviot laaditaan kevät-, kesä- ja syksykausittain eli neljän kuukauden jaksoissa niin, että ohjelmasuunnitelmat ovat valmiina, kun uusi kausi alkaa.

maanantaina 24.06.2013

Kyllä, ohjelmakaavioita laaditaan hyvissä ajoin eteenpäin ja kuitenkin välillä ohjelmanmuutoksia tehdään nopeamminkin.. Tsuua / TV2

torstaina 05.09.2013

Todennäköisesti noilla kavereilla on on nykyään ihan hyvät muistot Immolassa vietetystä ajasta. Näin on ainakin itsellä ja muilla K-SR:n saapumiserästä III/76 kaikilla myöhemmin tapaamillani ja Rajakoulun kurssi 125:n käyneillä vaikka tuohon aikaan varusmiehiä sai kiusata vielä tavoilla, joista tänä päivänä kouluttajille "heilahtaisi häkki" automaattisesti. Perusteet valtaisaan maastossa vietettyyn aikaan ja tajunnan rajoille vietyyn liikuntaan eivät silloin auenneet mutta kyllä niillä puristettiin tieto toimintakyvyn säilymisestä paineen ja rasituksen alla. Opin tuossa suhteessa arvostamaan tavattomasti maaseudulta olevia kavereita ja metsäalan ammattilaisia. Uskon etten ole tuossa suhteessa yksin mielipiteineni.


Muualla Yle.fi:ssä