Juttuarkisto
Kansallisaarre: 3 uusintaa ja 2. tuotantokausi
Julkaistu maanantaina 07.11.2011
TV2 maanantaisin 7.11.2011 alkaen klo 21.20. Jaksot katsottavana YLE Areenassa viikon ajan tv-esityksestä. Ensi uusitaan kolme jaksoa (Maamme-laulu, Suomen leijona ja Kolin kansallismaisema) 15.11.2010 alkaneelta ensimmäiseltä kaudelta. Toisen kauden uudet jaksot alkavat 28.11.2011
Tarvitaanko kansallisromantiikkaa ja kansallisia symboleja 2000-luvulla enää lainkaan? Tämän kysymyksen esittää uusi sarja Kansallisaarre, jossa kuusi rakastettua suomalaisuuden ikonia saa uuden version omien alojensa huippuammattilaistiimien toimesta.
Kansallisaarteen toinen käsikirjoittaja-ohjaaja Tommi Hakko (samoissa tehtävissä myös Marko Pulkkinen) kertoo, että alkuperäisidea ohjelmaan lähti Suomen leijonasta ja siitä, kuinka symboli on saanut viime vuosina hieman toisenlaisia merkityksiä kuin alkujaan, kenties jopa hieman likaantunut.
- Emme kuitenkaan missään nimessä väitä, että alkuperäiset aarteet olisivat kehnoja. Mutta aika muuttuu ja halusimme pohtia, muuttuvatko kansallisaarteet ja -arvot siinä mukana. Ylipäätään tärkeintä ohjelmassamme ei ole lopputulos, vaan se prosessi, jonka tekijät ja katsojat käyvät läpi pohtiessaan uutta ehdotusta kansallisaarteeksi, Hakko painottaa.
Uudistettavia kansallisaarteita ovat Maamme-laulu, Suomen leijona, kansallispuku, Kolin kansallismaisema, Seitsemän veljestä -romaani ja Kekkonen. Hakon mukaan juuri nämä aiheet valittiin siksi, että jokaisella katsojalla on varmasti omakohtainen tunneside ja mielipide kustakin symbolista.
- Kerromme ohjelmassa aina myös alkuperäisen aarteen historian. Mielestäni oli mielenkiintoista havaita, ettei alkuperäisiäkään aarteita hyväksytty aikoinaan aina yksimielisesti, vaan nekin ovat aiheuttaneet keskustelua tai jopa kohua.
Jokainen uusi aarre julkistetaan juhlavassa ja merkittävässä paikassa. Uusi vaakuna mm. luovutetaan tasavallan presidentille ja päivitetty kansallismaisema julkaistiin Ateneumissa. Tommi Hakko toteaa, että tämä lisäsi entisestään tekijöiden haastetta tehtävässä, joka oli isojen ja lähes pömpöösien aiheiden vuoksi jo itsessään lähes mahdoton.
- Urakan vaikeus tuo ohjelmaan myös huumoria. Oli kuitenkin mielenkintoista huomata, että siitä huolimatta tekijät lähtivät mukaan aidosti tosissaan.
Seuraavassa Tommi Hakko raottaa Kansallisaarteen salaisia arkistoja ja kertoo kustakin jaksosta jotain erityistä vain teille, ainoastaan tällä sivulla.
15.11. Maamme-laulu
Työryhmä: muusikko Jarkko Martikainen, kirjailija Mikko Rimminen ja muusikko Jonna Tervomaa
"Kun laulua alettiin työstää, tekijät halusivat erityisesti välttää melankoliaa ja kieltomuodoilla kuvailua: ei laaksoa, ei kukkulaa. Silti kappaleen ensimmäinen versio oli molli, ja kun Martikainen lopussa kehaisee Rimmisen tekstiä, tulee kiitos muodossa ei huono biisi. Laulun rinnalla kulki siis tavallaan koko ajan tarina itsetunnosta."
22.11. Suomen Leijona
Työryhmä: kuvataiteilija Jani Leinonen, tietokirjailija ja eläintutkija Riku Lumiaro ja puuseppä Uolevi Nurmi.
"Väite, että Suomessa ei ole elänyt leijonia, on paleontologien mukaan väärä. Luultavasti satojatuhansia vuosia sitten Suomenkin metsissä on elänyt leijonia – oikeita Suomen leijonia."
29.11. Seitsemän veljestä
Työryhmä: kirjailija Juha Vuorinen, ohjaaja Reetta Aalto ja näyttelijä Reino Nordin.
"Aleksis Kivellä ja Juoppohullun päiväkirjoista tunnetulla Juha Vuorisella yllättävän paljon yhteistä. Molemmat ovat asuneet Tuusulassa, ovat tuottelijaita ja kumpaakin on syytetty keveästä, viinahöyryisestäkin tavasta kuvata rellestäviä suomalaisia."
6.12. Kolin kansallismaisema
Työryhmä: elokuvaohjaaja AJ Annila, kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi ja arkkitehti Tuomas Toivonen
"Suunnittelimme aluksi uudesta kansallismaisemasta myös postimerkkiä. Itsekään en kuitenkaan tiennyt vasta kuin viikkoa ennen maiseman luovuttamista Ateneumiin, mikä uusi maisema olisi ja mikä oli sen lopullinen muoto. Maiseman muodoksi pohdittiin nimittäin välillä myös veistosta. Näin ollen haaveet postimerkistä romuttuivat."
13.12. Kansallispuku
Työryhmä: suunnittelijapariskunta Aamu Song ja Johan Olin ja kansallispukuompelija Soja Murto
"Kuvausryhmäkään ei ole nähnyt kansallispuvun lopullista versiota, vaikka linnan juhliin on enää kuukausi aikaa."
20.12. Kekkonen
Työryhmä: filosofi Aleksi Neuvonen, copywriter Taro Korhonen ja roolittaja Pia Pesonen
"Uusi Kekkonen esiteltiin Keskustan puoluekokouksessa. Edellisenä päivänä oli ollut Kokoomuksen kokouksessa aktivistien ydinvoiman vastainen mielenosoitus. Niinpä meidänkin projektimme oli aiheuttanut vähän ihmettelyä ja epäilyä siitä huolimatta, että siitä oli kerrottu etukäteen."
Kansallisaarteen juontaa koomikko Ismo Leikola
sarjan lisämateriaalit
maanantaina 15.11.2010
Mitä älyä on muuttaa kaikkea vanhaa ja arvokasta perintöä, tehkää uudet Maamme laulut sun muut ja jättäkää vanhojen laulujen pahoinpitely. Rautavaarankin laulujen kiekuminen on karmeeta kuunneltavaa, ainoastaan Tuure Kilpeläisen tulkinta
kunnioittaa alkuperäitä esitystä.
– Anonyymi Marjatta (ei varmistettu)